自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

其實點解中式就一定除家庭?放題/自助就一定計人頭?
開放討論,公道啲中式都可以計人頭
當然唔介意就絕對冇所謂,一個比哂都仲得,既然有人覺得「唔抵」,人頭就最公平,BB食奶就唔計,其他一律計都有問題?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

其實我地三兄妹最唔鍾意食中菜,但我媽係勁傳統d人,好堅持食中菜,無論食咩都係分三份,唔會計人頭,如果係男家食,就每次都係我老公比錢,放題都正呀,好好溝通下啦!小朋友食得少。就覺得蝕?一家人唔係咁計既,我兩個小朋友食好多野(平時晚飯都食兩碗飯),我哥對仔女就好細個,食好少,但我地唔會咁樣計囉

公爵府

唔好話做節,一般普通酒樓星期六日夜市套餐,無四千蚊一圍都落唔到樓,而且大部份就腳嘅酒樓都係分兩場。我係樓主個小朋友,一定prefer 放題,啱食好多。我家只係試過一次做節去放題,原因係抵d 兼易book 位。樓主如果用抵唔抵嘅概念,絕對錯晒。但如果用啱唔啱食,就係另一回事。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好食放題啦!假三文魚、注脂牛

男爵府

bonbonha 發表於 18-12-15 00:06
係啦,就係諗做節不如算啦,但經常係咁,加加埋埋,可以做/食好多其他嘢,加上c9心態,小朋友食得少好唔抵 ...

真係好師奶嘅心態

好心啦,你個初小小朋友,最多咪每餐放題多$200,哪裏可以「食/玩多好多嘢」

珍珠宮

seaheart88 發表於 18-12-15 07:41
現在好多有點質素放題都over300。。。平極都over 250上。。。太便宜放題好多勁等勁漏單。刺身吾掂
...

謝指教~
我好耐無食唔知價,失禮了~

大宅

回覆樓主:

我 c6屋企都係次次食放題/自助餐,我都係唔鍾意的!差不多個個月都食,一年真係食好多架!新曆及農曆新年、做冬、中節、端午節、6299生日、3個小朋友生!錢都算了,最重要係咁食法好唔健康好肥

珍珠宮

如果係長輩想就唔出聲,如果係兄弟姊妹想可以一人負責安排一次
另外做節去酒樓食平均仲貴

侯爵府

seaheart88 發表於 18-12-15 07:36

好密做節?一年咪幾個?中秋。端午。冬。父母生日。。 ...

認同,人哋兄弟姊妹有冇細路先,食酒樓唔除小朋友,對冇小朋友嘅又唔公平,如果一家又有小朋友又有工人,咁又點計,其實食放題好公平
ps:我會就老人家先

公爵府

bmuimami 發表於 18-12-15 09:10
當然唔介意就絕對 ...

我都覺幾時都係除人頭最公平,有D牛龜咁大,3X歲,結埋婚,仔都生2個,仲痴阿媽當一個大家庭俾錢,即嫲/仔/孫三代人當一家,一家8囗又俾咁多,一家2囗又係俾咁多,超級揾笨。

侯爵府

bmuimami 發表於 18-12-15 09:10
當然唔介意就絕對 ...

我男家中式都係除人頭

男爵府

回覆 bonbonha 的帖子

我都同你一樣咁諗,講過幾次,有次食食下都話個囡咁細,下次唔洗特別食啦…成餐好似好掃興
之後諗深一層又唔係食唔起,c6一番心意大家開心,佢又係過節呀,或者個個月邊日冇煮都會出去食放題(c6好為食)

咁自己會識諗下佢,做野咁辛苦一番心意,佢想食都唔比?!

但一邊食會一邊心諗,唔抵呀唔抵呀,因為我都好細食,好易食滯

男爵府

回覆 Beautypeople 的帖子

我c6都係咁,不想掃興

公爵府

回覆樓主:

有得AA淨比自己已經好好架啦!我哋係硬食全包,咁多年都係咁 除左開年老爺會煮但都要我地比錢買餸,其他做節都係我哋比晒,連係屋企打邊爐做節都唔中意,一定要出去食。

大宅

bmuimami 發表於 18-12-15 07:52
主要想去酒樓食係小童唔計?
一圍十二個人然後你三個計兩個?
中餐一圍,做節飯真係要四五千

小朋友都會計,小學生半份,中學一份,老人家不計。

我不想經常食放題是因為覺得小朋友/老人家食得少都係俾咁多錢唔抵,不是除開晤公平呀。

大宅

Sumyeema1 發表於 18-12-15 08:21
睇完你咁講,依家明樓主點解話酒樓平,因為只計佢兩大人費用。

我從來冇講過食酒樓小朋友友唔洗俾喎!

小朋友都要計,小朋友半份,中學一份,再加老人家。
我個主要係話放題計人頭,小朋友及老人家食得少唔抵,唔係除唔均呀。大家一家人唔會計話除多除少。

大宅

Beautypeople 發表於 18-12-15 10:59
我 c6屋企都係次次食放題/自助餐,我都係唔鍾意的!差不多個個月都食,一年真係食好多架!新曆及農曆新年、 ...

對,計落一年都唔少次

大宅

yan12 發表於 18-12-15 11:21
回覆 bonbonha 的帖子

我都同你一樣咁諗,講過幾次,有次食食下都話個囡咁細,下次唔洗特別食啦…成餐好似 ...

都係嘅。
我都食得少

大宅

bonbonha 發表於 18-12-15 11:54
對,計落一年都唔少次

係架!得兩兄弟夾次次都千幾二幾,一年食10次都夠一家四口去一次短程旅行喇!

大宅

chillimom 發表於 18-12-15 10:21
真係好師奶嘅心態

好心啦,你個初小小朋友,最多咪每餐放題多$200,哪裏可以「食/玩多好多嘢」

一年計埋喎,當五、六次,1000-1200,夠買台灣機票啦

首頁
23456...8

尾頁

跳至