自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

babystar 發表於 18-12-17 00:41
如果唔食正日,正日後一兩日先食做節會唔會唔係咁好?

提早食,樓主都話親戚都多飛。

侯爵府

回覆樓主:

男家大食無問題, 除非食得少,次次放題有d浪費。男家唔到自已話事, 或你c6都鐘意,可能提出過其他都要跟返食放題。 c6請, 你地就開心去食吧

大宅

回覆樓主:

我反而prefer 放題,可以選番自己鐘意既食同明碼實價計人頭,唔駛因逐位定逐家計或小朋友計唔計而煩

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

bonbonha 發表於 18-12-15 00:02
放題至少都$300+(大小同價或小童平好少),酒樓如果唔係去D高級嘅,一圍大概$2-3000,已經夠12人食,小童 ...

咁如果食中餐都係照除12份你要比3份呢?未其實又差唔多。無規定小朋友就唔收一份錢喎。

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

770217 發表於 18-12-15 14:11
上星期酒樓去也要四千幾,共四家人分,每家也要一千幾,但我那一家只有兩個人……所以自己家人很難咁分既 ...

味就係,食餐飯都計得咁清,唔似家人囉,一年有幾多次吖, 咁計較不如唔好食,
聽同事講佢係2姊弟,佢細佬已結婚十幾年,
佢地做節食飯夾錢係佢同佢細佬各出一半,即唔計父母夾2份,但佢話佢覺得唔抵,細佬同弟婦二個人食,但只比一份錢覺得多年黎都唔抵,
好似做節佢負出多啲,話蝕咗比佢細佬好多,所以佢話或者做節以後遲啲先食即唔食正日或前,正日之後幾日食喎。
我覺得一家人唔好咁計較,每個家庭人數會唔同一定有,無話公唔公平,覺得唔公平唔好食囉,咁都得!

大宅

畀面勳章

babystar 發表於 18-12-17 08:58

味就係,食餐飯都計得咁清,唔似家人囉,一年有幾多次吖 ...

自己人做到咁就不好啦,最緊要食得開心!如果真的覺得唔抵咪食多D囉....一人吃兩份~

男爵府

我都覺得做節食飯,中餐除家庭真係好搵笨,根據樓主嘅講法,小朋友點解可以淨係比半份先? 因為食量少? 價錢跟食量而定?

我食量都好少,長年減肥,夜晚戒咗食白飯好耐,我夜晚淨係食幾條菜+ 2 片肉架咋,咁係咪一家人出去食飯,我可以淨係比$50就算

小朋友淨係比半份,其實即係要其他人夾左半份錢俾你小朋友,咁樣你又覺得公平咩?

首頁

尾頁

跳至