退奶變石頭胸!

momotang
|
已經拖長泵奶相隔時間到一日4泵(本身8泵),食乳鴿人蔘,唔泵清,每日食兩粒卵磷脂,仲係一兩日就變石頭胸 可以點做?泵清又驚上奶,唔泵清又好快有硬塊。。。
JpAurora
|
試下食通乳寶清左個石頭胸先,收奶用手吱唔用泵冇咁易刺激上奶。
littletutor
|
momotang 發表於 18-12-15 06:48
已經拖長泵奶相隔時間到一日4泵(本身8泵),食乳鴿人蔘,唔泵清,每日食兩粒卵磷脂,仲係一兩日就變石頭胸 ...

去藥房買淡豆豉煲水飲,會好快收奶,唔會谷唔會塞就退哂,我第一胎時飲左3次就收哂
momotang
|
littletutor 發表於 18-12-17 12:31
去藥房買淡豆豉煲水飲,會好快收奶,唔會谷唔會塞就退哂,我第一胎時飲左3次就收哂
...

最後去左藥房執回奶茶,飲左兩日,仲限制自己唔飲咁多水,無谷得咁勁喇。 估唔到退奶係咁辛苦,每日都要通一段時間。
littletutor
|
momotang 發表於 18-12-17 12:40
最後去左藥房執回奶茶,飲左兩日,仲限制自己唔飲咁多水,無谷得咁勁喇。 估唔到退奶係咁辛苦,每 ...

係架,始終唔係水喉,唔可以一下停哂,唔好再刺激佢就可以喇
aquaQ
|
momotang 發表於 18-12-15 06:48
已經拖長泵奶相隔時間到一日4泵(本身8泵),食乳鴿人蔘,唔泵清,每日食兩粒卵磷脂,仲係一兩日就變石頭胸 ...

我退奶前是減到一天一泵,然後淡豆鼓山楂麥芽煲水(連續幾天),冇石頭胸,自己慢慢收
momotang
|
aquaQ 發表於 18-12-19 17:14
我退奶前是減到一天一泵,然後淡豆鼓山楂麥芽煲水(連續幾天),冇石頭胸,自己慢慢收
...

本來係想減到一泵先飲 但塞得太勁,又要湊兩個細,無時間再日日通,結果減到一日4泵已頂唔順飲。
babymama2
|
aquaQ 發表於 18-12-19 17:14
...

想問你有冇按摩或者冰敷呀?
aquaQ
|
babymama2 發表於 19-1-5 18:52
想問你有冇按摩或者冰敷呀?

都沒有啊

可能我決心收奶前只是一天一埋身,本來就已經奶量不多