1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔30m大,食飯中午及夜晚一餐,早同臨訓會飲奶,但越飲越小,早上飲60-90ml就唔飲又唔長肉,大家比啲意見邊隻奶粉無咁甜及營養會好啲,想佢長肉吸收多啲
有無媽媽食開邊隻奶粉介紹下,謝謝

水晶宮

雋寶 發表於 18-12-15 10:46
我個仔30m大,食飯中午及夜晚一餐,早同臨訓會飲奶,但越飲越小,早上飲60-90ml就唔飲又唔長肉,大家比啲意 ...

已經兩歲幾,正常唔係靠飲奶了,越飲越少都係正常。佢食正餐情況同習慣如何?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

或者你試下轉鮮奶俾佢飲,其實要以固體為主喇

複式洋房

回覆 EstrellaDamm 的帖子

中午12點及夜晚6:30兩餐飯每餐都差不多食到1/2米,又有菜又有肉食得幾好但係早晚飲奶份量就太小,早餐只飲奶之後就中午食飯,飯後兩小時會食蘋果,沒有其他小食
及下午茶之類,因為他不為食,比好多新的食物佢嘗試都唔食話飽飽,只係兩餐飯係食得最好,仲要係屋企煮先食,岀街食佢係食兩啖就唔食,唔想佢飲咁小奶,所以就請教下媽媽們飲邊隻奶粉好,想佢正餐飯之餘,也可飲多些奶再吸收多啲營養,我個仔得25磅係咪算瘦呢?謝謝

複式洋房

回覆 我要做媽媽 的帖子

我有煮兩餐飯,但都想佢飲多啲奶,鮮奶我知係好過奶粉,但佢係唔會試新的食物,轉奶粉佢接受到,鮮奶就未必飲,謝謝你們的意見

男爵府

雋寶 發表於 18-12-15 10:46
我個仔30m大,食飯中午及夜晚一餐,早同臨訓會飲奶,但越飲越小,早上飲60-90ml就唔飲又唔長肉,大家比啲意 ...

兩歲唔鍾意奶好正常,多點食主食啦

複式洋房

回覆 bchuma 的帖子

咁我應該在那個時間再加些什麼食物俾佢,有無建議呢

水晶宮

雋寶 發表於 18-12-15 23:42
回覆 EstrellaDamm 的帖子

中午12點及夜晚6:30兩餐飯每餐都差不多食到1/2米,又有菜又有肉食得幾好但係早 ...

咁佢午晚兩餐似乎唔錯,但佢有冇食早餐嘅習慣呢?食啲咩?營養均衡嘅早餐對小朋友都好重要。

你覺得小朋友唔會接受牛奶,但你有冇真係試過?或者佢會慢慢接受呢?又,芝士、乳酪等等佢有冇試過?
幾多磅算唔算太瘦好難講,要睇返本身生長線。肥瘦亦唔代表一切,要睇身體健唔健康,活動能力如果。

男爵府

開心吸收勳章

早餐飲得少奶,其他野肯唔肯食?可以食下牛奶沖的麥皮、粟米片、波波米,又可以食下麵包、饅頭、炒蛋烚蛋

珍珠宮

回覆樓主:

長唔長肉唔關飲奶事
固體食物已經有足夠營養提供
唔一定要飲奶
我女一早戒咗奶,身體發展正常
1-5歲小朋友本身成長發展係唔再儲脂肪,等小朋友身型修長d方便走動
所以小朋友自行會調節食量,加上一歲後已經以固體食物為主要糧食,隨年齡增長奶量逐漸減少正常不過

去公園細心觀察下就發現
1-5歲大部分小朋友身型都係唔多肉、望落偏瘦,呢種咪係正常標準身型
當然有好小部分小朋友因遺傳/飲食生活習慣體型較大
兩歲半25磅,生長線接近15,屬於正常身型
既然體重係正常範圍,唔需要擔心小朋友身型

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

30M可以試下一日3餐固體喇,我囝囝22M已經系以固體為主。

複式洋房

回覆 秋天與楓葉 的帖子

你講得都啱,很詳盡,只不過我係想佢多返小小肉地

複式洋房

回覆 janede1314 的帖子

我有比烚蛋在中午餐飯

複式洋房

回覆 haha748494 的帖子

你比三餐固體的時間點安排,會煮啲咩架?可以分享下嗎?早晚有飲奶?

珍珠宮

雋寶 發表於 18-12-19 00:36
回覆 秋天與楓葉 的帖子

你講得都啱,很詳盡,只不過我係想佢多返小小肉地 ...

要由正餐著手改善
兩歲半得午餐同晚餐食飯唔夠
加返固體食物嘅早餐同下午茶比小朋友
間中食牛油果,牛油果優質脂肪含量高

首頁

尾頁

跳至