自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

著名作家二月河於今日凌晨病逝北京,享年73歲。

二月河本名凌解放,筆名取意“奔騰不息的二月黄河”,南陽作家群代表人物,最著名作品之“帝王系列”凡五百萬字,包括《康熙大帝》《雍正皇帝》《乾隆皇帝》三部,為海外讀者熟知,早年更被改編成電視劇,《康熙大帝》改編成电視劇《康熙大帝》、《康熙王朝》;《雍正皇帝》改編成《雍正王朝》;《乾隆皇帝》改編電視劇《乾隆王朝》,造就許多經典角色。

今年真係有好多著名人物過世,RIP。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

回覆樓主:

RIP

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

RIP
呢三套戲雖然好多年前拍,但到而家都好值得睇

大宅

sharon26788 發表於 18-12-15 13:55
RIP

三套拍得最好睇亦都係我最喜歡的雍正王朝 rip

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

rose-mag 發表於 18-12-15 13:34

二月河本名凌解放,筆名取意“奔騰不息的二月黄河”,南陽 ...
我好鍾意睇佢d書,估唔到咁快

RIP

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

RIP

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

R.I.P.

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

RIP

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

sharon26788 發表於 18-12-14 21:55
RIP

陳建軍、陳道明、焦晃、唐國強。。。全部都好正,當年亞記播時男性觀眾收視去到十幾廿點。

琥珀宮

二月河本名凌解放,筆名取意“奔騰不息的二月黄河”,南陽 ...

今年文壇損失不少瑰寶級作家。

琥珀宮

makilaw 發表於 18-12-15 14:04

《雍正皇朝》3日內一口氣追哂,煲通頂,非常精彩。

王國長老

SandyKL 發表於 18-12-14 22:26
今年文壇損失不少瑰寶級作家。

老一輩作家都有點年紀了,不驚訝但惋惜,單以筆名論,以前那一輩作者的筆名都很有意思。

SandyKL    發表於 18-12-15 17:37

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

RIP

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

好鐘意睇佢帝王系列。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Rip

大宅

回覆樓主:

二月河的歷史著作,描繪生動,絶無悶場,讓我更深入認識中國歷史。

希望二月河先生安息。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主:

願二月河先生安息

(我還有一套他的乾隆皇帝未睇,要盡快睇)

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

RIP

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

RIP
二月河寫的歷史小說好睇!
你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

makilaw 發表於 18-12-15 14:04

雍正王朝,書同劇都好好。
你若盛開, 蝴蝶便來!

首頁

尾頁

跳至