自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

rip

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rose-mag 發表於 18-12-15 13:34
著名作家二月河於今日凌晨病逝北京,享年73歲。

二月河本名凌解放,筆名取意“奔騰不息的二月黄河”,南陽 ...

呢3套系對我影響好深遠既書。凌先生真系一位好出色既作家,千古流芳。

琥珀宮

回覆樓主:

rip

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我其實最憎睇清朝或者係清裝嘅劇集,但係佢嘅雍正王朝,唯一嘅一套我真係有頭追到落尾,絕對冇冷場,無論係小說定係套劇集甚至戲集內嘅演員,真係冇得頂。。

又一個殿堂級作家離世。。R.I.P.

子爵府

回覆樓主:

很傑出的作家。願他安息

子爵府

我鍾意二月河多過金庸, 好多好多~~

RIP

水晶宮

回覆樓主:

我都有睇過佢嘅書,好睇。
RIP

用戶要求終止服務

佢係一位好出色的作家.....RIP

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

SARIDON 發表於 18-12-15 23:38
我其實最憎睇清朝或者係清裝嘅劇集,但係佢嘅雍正王朝,唯一嘅一套我真係有頭追到落尾,絕對冇冷場,無論係 ...

佢將康雍乾三朝以通俗易明手法寫出嚟,呈現嘅唔係咩愛情偶像劇,而係歷史面貌,雖然始終都係寫作小說,但多少令更多人對歷史更有興趣。二月河於2006年首屆中國寫作富豪榜以1200萬版税名列第二,僅次於余秋雨,可想而知佢嘅書有幾受歡迎。我都有套康熙王朝,可惜唔見咗第一冊。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至