就算係貪心,係咪真係罪該至終身監禁?

46sbio
|
人天性就係貪心
你同我地係
問題係罪行同刑罰係咪合比例
即係偷野係無可能判死刑

如果你咁岩揸車由旺角出尖咀
有個同事咁岩見你順路,想拜托你送件公文袋文件俾某人
報酬係一千蚊
你答應左 而你睇過本身但公文袋係無毒品的
但你係運送途中,俾警察捷停,再放包毒品入公文袋插賊莊嫁禍
之後就告你藏毒,判你終身監禁
你會唔會話咁係貪心所以抵死?

根本成件事就係咁
兩 三萬本身又唔係咩大數目
話抵死既人真係唔知點諗野
babywater
|
46sbio 發表於 18-12-15 15:06
人天性就係貪心
你同我地係

犯法就是犯法,做錯就要認
miffyumiffy
|
每個國家有每個國家法律

運毒不嬲都好大罪,個個都話自己被屈就冇事嗎

明明有收錢, 人地唔會無啦啦比三萬你,明知有問題,你又要要又去做
46sbio
|
babywater 發表於 18-12-15 15:09
犯法就是犯法,做錯就要認

你行行下街俾人掉包粉入你袋,都係犯法喎
係咪又判終身?
46sbio
|
miffyumiffy 發表於 18-12-15 15:09
每個國家有每個國家法律

運毒不嬲都好大罪,個個都話自己被屈就冇事嗎

第一,有片證實第一次搜唔到有毒

第二,如果你相信你地係被屈,就唔應該考慮報酬係幾多,除非出價高到極之不合比例
sumlam
|

又咁講,個個毒犯都話自己比人插贓嫁禍既話,個個都判幾年就出番黎咁仲得了?
babywater
|
46sbio 發表於 18-12-15 15:14
係咪又判終身?

你都打橫講,就算系你都要打開個手袋俾人掉d嘢入去

littlesister
|
犯左法就係犯法,冇人會研究你是否貪心、天真還是蠢吧!始終運毒對社會構成好多傷害,個個話因爲貪心就輕判,咁法例就冇晒阻嚇性架啦
46sbio
|
sumlam 發表於 18-12-15 15:21
又咁講,個個毒犯都話自己比人插贓嫁禍既話,個個都判幾年就出番黎咁仲得了?
...

有無睇過第一次搜唔到毒條片?
fukuoka_saga
|
貪心冇計,仲要係人地國家。
用下腦都知有問題啦,有問題佢地又敢做咁比人捉到冇法喎
MM2H
|
真相只有佢哋自己知

但係佢哋離境時有冇做足出關手續? 如有,海關點解會截停上船搜查?
wcpcelia    發表於 18-12-15 18:24
46sbio
|
littlesister 發表於 18-12-15 15:24
犯左法就係犯法,冇人會研究你是否貪心、天真還是蠢吧!始終運毒對社會構成好多傷害,個個話因爲貪心就輕判 ...
認同貪心、天真、蠢唔係減刑因素
但插贓嫁禍呢?

yuyueng
|
46sbio 發表於 18-12-15 15:14
係咪又判終身?

粉主點攞番D粉?佢又知你去邊?跟著再打番你荷包攞番D粉?

順路幫人攞份文件人地比成千蚊你?犯毒,影響既係人地一生,甚至整個家庭。
46sbio
|
babywater 發表於 18-12-15 15:22
你都打橫講,就算系你都要打開個手袋俾人掉d嘢入去
插贓嫁禍就係插贓嫁禍
根本唔需要考慮被人用咩形式插贓嫁禍

kayen
|
人天性就係貪心
你同我地係

你都識講啦!衰貪心,明知有野仲做還要係其他國家,判唔判终生係他國法律,衰咗就係衰咗,仲要幾廿歲人,唔係十幾歲靚仔靚妹,學生妹為幾千運假槍返大6都判十年八年啦!有乜辨法?
李斯特    發表於 18-12-15 20:15
ayakaya
|
人天性就係貪心
你同我地係

Sorry,製毒運毒我覺得真係罪無可恕。你有冇諗過有幾多家庭因為佢哋而家破人亡?500gram可以害死幾十到百幾個家庭,果D人又何其無辜?謀殺係殺一個,運毒係at least殺幾百幾千。

同埋正常人會用漁船來往菲律賓?500g係栽贓,D製毒工具又係栽贓?我真係唔信D人唔知情。
ayakaya
|
46sbio 發表於 18-12-15 15:32
但插贓嫁禍呢?

正常人會坐艇去菲律賓?上得果條船,你捫心自問,係你你會唔會都心中有數係乜事?
littlesister
|
46sbio 發表於 18-12-15 15:32
但插贓嫁禍呢?

插贓嫁禍,係妨礙司法公正,就當然唔應該啦,但都未知呢件案係咪真係插贓嫁禍喎

46sbio
|
kayen 發表於 18-12-15 15:34
你都識講啦!衰貪心,明知有野仲做還要係其他國家,判唔判终生係他國法律,衰咗就係衰咗,仲要幾廿歲人, ...
衰貪心

衰藏毒

係2回事,唔可以撈埋講

46sbio
|
ayakaya 發表於 18-12-15 15:36
正常人會坐艇去菲律賓?上得果條船,你捫心自問,係你你會唔會都心中有數係乜事?
...