懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

懷孕5週3,HCG 指數2100偏高嗎?偏高代表咩?超聲波 有一點0.3cm (未清楚係咩)

大宅

Awial 發表於 18-12-15 19:28
懷孕5週3,HCG 指數2100偏高嗎?偏高代表咩?超聲波 有一點0.3cm (未清楚係咩)
...

偏高?唔會啊,正常喎。我4周都900幾,如果計隔日翻倍,我5周都高過你2100,我差唔多過5000添,我咪仲高。所以唔洗擔心,個胎正常,過多兩周就會照到bb架啦

大宅

bellwortball 發表於 18-12-15 23:12
偏高?唔會啊,正常喎。我4周都900幾,如果計隔日翻倍,我5周都高過你2100,我差唔多過5000添,我咪仲高。 ...

我未夠四周二百三十,一周後再抽血四千九百……

洋房

回覆 bellwortball 的帖子

因為驗血報告星期六出咗之後,醫生叫我星期一(本來約星期5)返去再覆診,話HCG指數高,但超聲波又未見到胎囊 (0.3cm唔清楚係咪), 要排除宮外孕,講到好急,所以好擔心。

大宅

Awial 發表於 18-12-16 11:03
回覆 bellwortball 的帖子

因為驗血報告星期六出咗之後,醫生叫我星期一(本來約星期5)返去再覆診,話HCG指 ...

唔洗太擔心,你個數係正常範圍入面,俾啲時間bb。你個醫生係婦科?如果真係驚,可以搵其他醫生再照

大宅

Awial 發表於 18-12-15 19:28
...

唔使擔心,我果陣4w5指數1xxx, 5w當日指數係4xxx添, 你個指數應該係正常既,一般只會擔心指數低,指數高先至安全同有野睇,你既然照到超聲波有粒點,我諗都唔會宮外孕既,等多一兩週就會有心跳睇架喇!加油啊如果真係擔心可以隔日抽血驗翻倍指數,如果翻倍指數有1.66倍或以上,基本都可以排除左宮外孕!

大宅

回覆樓主:

唔算徧高吖。。。
我4wk..601, 4wk3d ..27xx
有朋友4wk, hcg數低過我,但孖胎

我諗每人都唔同,好難比較
安心等到7wk左右照閃閃好過喇

祝繼續痴實

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

醫生點講,無特別講,就系正常。唔洗太緊張。

首頁

尾頁

跳至