跪拜去雞眼方法

winnie713
|
我囡囡腳底有粒雞眼,行路非常痛,請問各位有乜方法醫冶。
大力大力
|
藥房有雞眼貼的,貼咗上去幾日就會甩掉了~

有錯請改正~
Jela
|
winnie713 發表於 18-12-15 21:49

用雞眼膠布或雞眼藥水,萬X同屈X氏都可以搵到
wcpcelia    發表於 18-12-16 09:31
Stella.b
|
要分清楚雞眼定係疣,好似樣
疣係見到一點點黑色聚集並非常痛,要睇醫生做冷凍先除到
chowhoi901    發表於 18-12-15 23:11
JoanC
|
雞眼貼
Teletrend
|

今日有人開post 講去疣,第一頁中間有JM講一隻藍白色藥,上網search 也可以去雞眼
winnie713
|
似雞眼多D,唔該哂各位!
mmya
|
我都生過
我唔知係咪雞眼
佢未至於痛,但係銀腳
我自己用指甲刮下刮下就甩咗
maynjune
|

睇醫生做冷凍最穩陣
diego
|
亞仔腳板底都試過生,用雞眼貼都唔得。有次帶佢去泳池游水,返到嚟就甩左。你試下用稀釋左嘅漂白水浸住雞眼位2,3個鐘睇下得唔得
emt1314
|

我用過呢隻, 搽几時就自動甩咗!
bufferzone
|
我在bk 不下答過好多次,最好帶小朋友去睇皮膚科,bk Jim 建議的方法我全部都試過,我女小學時腳板仔生了一硬粒,初時同你一樣自己判斷為生雞眼,於是自行去藥房買雞眼貼、雞眼藥水、雞眼筆等幫小女處理,點知最後傷口發炎,腳仔也腫了,帶佢去左仁安睇急症,結果要住院抽癑、打消炎針和抽組織化驗,最後報告顯示原來係疣,女兒住了2-3日醫院(忘了幾多天),住了幾天醫院,醫生剪去爛皮,幾日內粒疣自己消失左

小朋友日日都行路,唔會無端端生雞眼,如果有機會赤腳行,尤其是公眾場所,好容易受感染,最好去睇醫生對症下藥

相片是細女當年既傷口

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
catfitfit
|
雞眼貼……若有糖尿,千祈咪用呀)))……請教醫生喇
mercurycc
|
bufferzone 發表於 18-12-15 22:47
我在bk 不下答過好多次,最好帶小朋友去睇皮膚科,bk Jim 建議的方法我全部都試過,我女小學時腳板仔生了一 ...
睇到都心痛。

bufferzone
|
mercurycc 發表於 18-12-15 22:53
睇到都心痛。

係呀!真係又心疼又內疚,呢張相已經好保守,有d傷口相仲核突呀
chowhoi901
|
見到樓上張相都覺得恐怖, 睇左醫生先啦!
Stella.b
|
我在bk 不下答過好多次,最好帶小朋友去睇皮膚科,bk Jim 建議的方法我全部都試過,我女小學時腳板仔生了一 ...

其實小時朋友係好少生雞眼,通常疣多
雞眼大人常見
yychu722
|

小朋友最好睇醫生
唔好亂買藥試,
唔差幾百$, 因為我們同bk 的朋友都唔係醫生
Bloomberg
|

見到都覺得好痛

係! 好多人見到有粒嘢,就以為係普通雞眼。

但如果唔係生喺關節位,冇經常受壓迫嘅位置,係唔會係雞眼。
joanie731
|

日文藥妝店嘅雞眼藥水, 唔記得係圖中邊一隻,但肯定係呢個牌子,我買過比daddy , 佢話好得。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊