醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

我媽媽近排椎管收窄影響行路,又pat pat位痛到腳到,行路痛又無力,請問大家有無好的醫生中西醫介紹,感謝你們

侯爵府

退行性腰椎管狭窄症,西藥治療,效果不好,中醫藥治療,效果不錯。
不過,不等於在香港看中醫、針灸…..etc. 會效果不錯,這是兩回事。

For your information
中医药治疗退行性腰椎管狭窄症近况 - 国际中医中药杂志
https://www.google.com.hk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=15&ved=2ahUKEwjSjbaMrqLfAhVJfXAKHT3UDA84ChAWMAR6BAgGEAI&url=http%3A%2F%2Fgjzy.cintcm.com%2Foa%2Fpdfdow.aspx%3FSid%3D201307029&usg=AOvVaw3U0CoILeyoQeICWqKdXLOJ

单方验方治疗:近年来,临床采用多的方剂为

补阳还五汤、
阳和汤、
通督活血汤
及独活寄生汤等。

虽为单方,但在处方用药时,根据患者的临床表现加减化裁。

刘太红[7]用壮骨通督汤治疗 DLSS 共 32 例。结果, 优 24 例、良 5 例,优良率为 90.6%。

杨益和翁凤泉[8] 将 DLSS 辨证为寒湿痹阻、湿热痹阻、气滞血、肾阳 虚衰、肝肾阴虚,应用通督活血汤为基本方,根据上述 五种证型加减运用,取得较好疗效。张英杰和刘元梅[9] 用加味阳和汤治疗 DLSS,总有效率为 84%。

舒谦等[10] 采用通督活血汤(黄芪、当归、丹参、赤芍、泽兰、杜 仲、狗脊、苏木、地龙、葛根、鹿角胶)为主方辨证施 治 DLSS 共 105 例, 1 剂/d,10 d 为 1 疗程。治愈 54 例, 显效 25 例,有效 20 例,无效 6 例,总有效率 94.17%。

李锋[11]以自拟经验方通督导经汤为基本方(独活、桑寄生、防风、当归、芍药、杜仲、牛膝、党参、川芎、 海风藤、狗脊、制没药、甘草),临证时加减变化治疗 此病,并配合用上方药渣趁热敷于腰部。 1 周为 1 疗程, 一般 3~4 个疗程即可治愈或明显改善症状。

周红军和 韩涛[12]用独活寄生汤治疗 DLSS,总有效率均大于 90%。

杨晓斌[13]采用中药内服方(熟地、鹿角胶、枸 杞子、菟丝子、山药、续断、骨碎补、牛膝、丹参、川 芎、全蝎、甘草)治疗 DLSS 患者 36 例,结果优 12 例, 良 19 例,尚可 4 例,差 1 例,优良率 86.1%。

毛太冲 等[14]以逐淤祛邪,补肾固本为基本大法治疗 DLSS 患 者 178 例,治愈 43 例,总有效率为 92%。

补阳还五汤
https://baike.baidu.com/item/%E8%A1%A5%E9%98%B3%E8%BF%98%E4%BA%94%E6%B1%A4
阳和汤
https://baike.baidu.com/item/%E9%98%B3%E5%92%8C%E6%B1%A4
通督活血汤
https://baike.baidu.com/item/%E9%80%9A%E7%9D%A3%E6%B4%BB%E8%A1%80%E6%B1%A4
独活寄生汤
https://baike.baidu.com/item/%E7%8B%AC%E6%B4%BB%E5%AF%84%E7%94%9F%E6%B1%A4
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

大宅

dededudu 發表於 18-12-15 22:58
我媽媽近排椎管收窄影響行路,又pat pat位痛到腳到,行路痛又無力,請問大家有無好的醫生中西醫介紹,感謝 ...

我都想知。唔該!

大宅

lsy5885 發表於 18-12-19 21:59
我都想知。唔該!

你屋企人也有這個問題嗎?
希望有人可分享一下!因我媽媽想做手術,但唔知風險大晤大!

大宅

dededudu 發表於 18-12-19 22:01
你屋企人也有這個問題嗎?
希望有人可分享一下!因我媽媽想做手術,但唔知風險大晤大!
...

食咗4星期藥,進展唔係好快,醫生話照磁力共振,想知除了睇骨科,有冇其他方法可以醫治。

大宅

lsy5885 發表於 18-12-19 22:06
食咗4星期藥,進展唔係好快,醫生話照磁力共振,想知除了睇骨科,有冇其他方法可以醫治。
...

是否食下消炎及神經線痛藥!我媽食了2個月仍一樣!
已照MRI 係榷管收窄,現在做下推拿及針炙!

大宅

dededudu 發表於 18-12-19 22:11
...

食咗4星期維他命B12,消炎和神經線藥,進展慢,請問推拿及針灸有沒有效

大宅

lsy5885 發表於 18-12-19 22:18
食咗4星期維他命B12,消炎和神經線藥,進展慢,請問推拿及針灸有沒有效
...

推拿後係好啲,但都痛!都唔知做唔做手術好!

大宅

...

請問神經線痛藥可以食2個月咁長時間呀!

大宅

lsy5885 發表於 18-12-26 21:45
請問神經線痛藥可以食2個月咁長時間呀!

我朋友食了半年!
我媽媽食了無用,她想做微創手術!

大宅

dededudu 發表於 18-12-26 22:03
我朋友食了半年!
我媽媽食了無用,她想做微創手術!

脊醫唔知得唔得

大宅

lsy5885 發表於 18-12-26 22:07
脊醫唔知得唔得

其實乜都要試,舒緩到就可以了!

大宅

dededudu 發表於 18-12-15 22:58
我媽媽近排椎管收窄影響行路,又pat pat位痛到腳到,行路痛又無力,請問大家有無好的醫生中西醫介紹,感謝 ...

可以分享我老豆嘅例子
佢都係椎管狹窄
L4,5壓住左神經線
今年中覆診後話做手術
老豆唔知頭唔知路就應承左
之後6月醫院打黎話下星期有位可以做
咁就做左了
做之前兩個月
去左做物理治療
都係消下炎
主要教佢做運動
咁就日日做伸展
老豆話好少少的
但做左十次左右
老豆都話睇怕都係手術好些了
所以當醫院話突然有位做佢就話做了
後來我都同佢問清楚醫生點做同做有咩好
佢係背後將其中椎管一小截骨磨走
咁就唔壓住神經線
當然有風險
個門診醫生仲嚇話手術梗有風險
會癱會死咁
嚇到我呢

大宅

pigmummy 發表於 18-12-27 17:05
可以分享我老豆嘅例子
佢都係椎管狹窄
L4,5壓住左神經線

後來網上睇好多資料明白L4,5最差都係整倒小腿至腳板神經
好少癱
頂多做得差就會隻腳吊吊下咁

本身老豆腳痺
行十分鐘就要坐
行唔倒耐
慶幸可以做倒微創
醫生話人人唔同
都要睇體型而睇下做唔做倒微創
因為我老豆大份怕一定要開大刀
如果大刀康復會好耐
結果做微創就開左一個一截手指嘅窿
做左五個小時左右
全身麻醉
基本上第二日醒左醫生已經叫佢坐下咁
初時帶腰封
之後落床行
幾日後就出院可以行得自如

依家做完都五個月
老豆行起碼行耐左
冇痺
病人自己表示值得做

希望呢個例子俾你參考下啦

大宅

pigmummy 發表於 18-12-27 17:06
後來網上睇好多資料明白L4,5最差都係整倒小腿至腳板神經
好少癱
頂多做得差就會隻腳吊吊下咁

多謝你的寶貴分享!
請問你爸爸在政府戓私家做!
做完手術後你爸爸可以行幾來?是否改善很多?

大宅

dededudu 發表於 18-12-27 17:25
多謝你的寶貴分享!
請問你爸爸在政府戓私家做!
做完手術後你爸爸可以行幾來?是否改善很多?

佢係威爾斯做
手術後依家起碼行半個鐘以上
不過佢自己出街行都成日有
日日去飲茶都冇問題
對佢黎講
係改善左好多
佢話以前痛到唔想出街唔想行
依家起碼唔駛擔心行唔耐

大宅

pigmummy 發表於 18-12-29 12:41
佢係威爾斯做
手術後依家起碼行半個鐘以上
不過佢自己出街行都成日有

謝謝你的回覆!祝你爸爸身體健康!
還有一個問題,手術後你爸爸有無覺得有咩後遺症?

大宅

dededudu 發表於 18-12-29 12:50

謝謝你的回覆!祝你爸爸身體健康!

多謝你
希望大家老人家都健康就真
暫時佢都冇話咩後遺
可能之前太辛苦
依家冇痛冇痺佢都收貨了
但佢都唔敢行太長
始終都會攰
同埋佢都有喺屋企做伸展運動
咁都好少少

大宅

pigmummy 發表於 18-12-31 11:38
多謝你
希望大家老人家都健康就真
暫時佢都冇話咩後遺

感謝你!

男爵府

...

坦白講,這些方法都不是治本

首頁

尾頁

跳至