1-3歲

跳至

首頁

尾頁

子爵府

大陸醫院信唔信得過?

你唔識搵香港私家,但識搵大陸醫院?香港應該容易搵資料D嘛?不如轉香港私家啦,安心D

複式洋房

凍奶茶少奶 發表於 18-12-17 00:42
大陸醫院信唔信得過?

你唔識搵香港私家,但識搵大陸醫院?香港應該容易搵資料D嘛?不如轉香港私家啦,安 ...

BB一歲時,見過幾個私家兒科專科醫生,都叫我唔好急,跟政府安排做就OK,話我個BB係發育慢D,但並沒有其他異常,亦沒有轉介去私家醫院,我就聽晒佢啲講。四個月過去,我個仔依然沒有進步,令我對香港D醫生好失望,出於無奈才去大陸求醫。

子爵府

su0808 發表於 18-12-17 00:55
BB一歲時,見過幾個私家兒科專科醫生,都叫我唔好急,跟政府安排做就OK,話我個BB係發育慢D,但並沒有其他 ...
D醫生都幾痴線,咁嚴重都話唔使急

水晶宮

你可以直接去香港私家例如養和兒科再睇。
我唔信香港無兒科睇
點都睇多幾個。
唔係唔信大陸。但你香港住,無理由成日走上走落。
我都孖b所以明白一個有事,湊得好辛苦又要照顧另一個。
我兒科中環,掛養和,佢好好人。叫dr wong kar yin
你可以上綱search下

別墅

明白你的心情。我小朋友也在差不多大發現有少許問題,醫生話應該係輕微腦麻痹。其實做咁多檢查,證實左係個腦有問題係冇幫助架,唯一解決方法係積極尋求治療,例如物理治療,或其他醫療輔助。
首先,你要接受bb個腦仔有事,腦麻痹係可以解釋唔到,唔係你可以控制到,之後就睇下點醫姐。我睇過私家同公立,公立有referral其實唔洗等太耐。依家長期做物理治療,有需要可以PM俾資料你。
我覺得你可以試下帶BB去做下物理治療評估先。
我以前都有好擔心過,但當我見到物理治療CENTRE度好多小朋友其實仲嚴重,有D由完全行唔到,通過training都學識行路,所以都唔洗太擔心。
仲有,唔好帶bb返大陸睇喇,真係得個吉架咋

別墅

blairmama 發表於 18-12-17 12:32
明白你的心情。我小朋友也在差不多大發現有少許問題,醫生話應該係輕微腦麻痹。其實做咁多檢查,證實左係個 ...

你有無自己帶出去做物理治療?

別墅

su0808 發表於 18-12-16 04:05
無法言喻的心情,MIR 顯示大腦有問題,但我同我先生唔係專業人士,所以要等幾日去見過兒童專科醫生先知道乜 ...

我仔都有隨動型腦痳痺,其實無得驚甘多

別墅

judysam 發表於 18-12-17 17:38
你有無自己帶出去做物理治療?

梗係自己帶出去做物理治療啦,等得政府嚟蚊都瞓!

別墅

無法言喻的心情,MIR 顯示大腦有問題,但我同我先生唔係專業人士,所以要等幾日去見過兒童專科醫生先知道乜 ...

https://www3.ha.org.hk/tmh/ch/services/physio/06.pdf

俾多少少資料樓主,其實有好多治療方法,小朋友第時都可能同普通人一樣,所以唔洗擔心,參考下點醫仲好

禁止訪問

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

唯有等報告,好好配合醫生,希望BB可以健健康康。

公爵府

咁希望小朋友無事喇,祝佢健康!

別墅

樓主你仔仔近況如何?

大宅

可以做早期訓練,練番d肌肉,認知 etc.
唔係冇希望, 最緊要你信小朋友,愛小朋友
加油

別墅

你都幾大膽喎去大陸醫院....私家醫院點會吾識去 法國 浸會 養和(我仔睇開呢三間)去門診睇兒科同醫生講有呢d問題 醫生自然會安排嫁啦 俾我一定吾會同小朋友番大陸睇醫生

別墅

回覆樓主:

樓主你bb近況點?醫生有冇話點醫?

大宅

你邊到跟進?我仔都係有啲問題,腦室水腫同埋唔知咩神經束幼

大宅

jarjarjar 發表於 18-12-16 22:07
睇左樓主post,唔知點解有啲好嬲,唔明點解樓主你好早已經觀察到細孖發展有異常,點解你唔當時及早緊急去求 ...

有咩好嬲,就算發展慢醫生都話觀察住先,個個發展唔同有快有慢,再慢慢排期檢查。我小朋友都係一歲先排到mri 做。

首頁

尾頁

跳至