攜程

sochui
|
在香港的x程。是否就是trip.cox?
dl了攜x只有人仔,不知可以怎比港幣
cattz288
|
sochui 發表於 18-12-16 09:07

喺設定改港幣!
lyh80115
|
sochui 發表於 18-12-16 09:07

攜程係ctrip,香港版係Trip

我剛剛落單試訂深圳酒店,我有大陸銀行户口當然ok。

試撳「信用卡」,顯示可以用境外信用卡(VISA/Mastercard)(圖2),入VISA卡號係去到下一版填到期日及3位數。

又試下「微信支付」,用香港錢包試,無問題,即時顯示埋兌換價(圖3),而且個價應該比信用卡好。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
lyh80115
|
lyh80115 發表於 18-12-16 09:39
攜程係ctrip

我剛剛落單試訂深圳酒店,我有大陸銀行户口當然ok。

仲有個云闪付,見有減30咁筍,又試下,但入到去揀香港銀聯卡話唔支援,即係只接受内地卡,無就唔洗試啦!
lyh80115
|
下載Trip個app就可以畀港幣
sochui
|

你的是trip 還是ctrip?
lyh80115
|
再試埋内地攜程嘅網頁版付款,揀銀聯在線支付,填香港銀聯信用卡,順利通過,可以填到期日等資料,應該可以用,如果係雙幣卡會直接碌人仔。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
wcpcelia    發表於 18-12-16 15:06
bbyou
|

呢間我上月住3xx咋喎
lyh80115
|
sochui 發表於 18-12-16 09:53
你的是trip 還是ctrip?

Ctrip app(3、4樓)及網頁版(7樓)
lyh80115
|
bbyou 發表於 18-12-16 10:00
呢間我上月住3xx咋喎

呢啲係海鮮價啦,不過我唔係訂,主要試下攜程有乜付款方法。
bbyou
|
lyh80115 發表於 18-12-16 10:03
呢啲係海鮮價啦,不過我唔係訂,主要試下攜程有乜付款方法。

好彩!
怕你蝕左咋

深圳的-維也納over$350不值

平价洒店而已
sochui
|
lyh80115 發表於 18-12-16 10:02
Ctrip app(3、4樓)及網頁版(7樓)

如果攜程港版是trip可以比港幣,你為什麼不用而要用大陸版ctrip?
lyh80115
|
sochui 發表於 18-12-16 10:06
如果攜程港版是trip可以比港幣,你為什麼不用而要用大陸版ctrip?

我内地有銀行户口,如果訂内地酒店唔洗兌換,云闪付減30優惠我都享受到。我會去多幾個内地旅行網站格價,因為同一酒店,唔同網站、唔同時間價格唔一樣
bks2014
|
lyh80115 發表於 18-12-16 10:25
我内地有銀行户口,如果訂内地酒店唔洗兌換,云闪付減30優惠我都享受到。我會去多幾個内地旅行網站格價, ...

請問你大約用過trip多少次,可靠嗎?會不會在網站訂好但-去到酒店卻沒有訂房記錄?
lyh80115
|

不過唔試唔知,内地攜程有唔少付款方式,香港人都容易畀到錢:銀聯、VISA、Mastercard、微信香港錢包。
sochui
|
lyh80115 發表於 18-12-16 10:25
我内地有銀行户口,如果訂内地酒店唔洗兌換,云闪付減30優惠我都享受到。我會去多幾個内地旅行網站格價, ...

如果不是內地酒店,用港版好些?
lyh80115
|
sochui 發表於 18-12-16 10:45
如果不是內地酒店,用港版好些?

咁可能係
lyh80115
|
bks2014 發表於 18-12-16 10:41
請問你大約用過trip多少次,可靠嗎?會不會在網站訂好但-去到酒店卻沒有訂房記錄?
...

近年訂内地酒店,用過攜程、去哪兒、藝龍、京東、途牛都無問題。
kavenzou
|

大陸版同港版內容未必一樣,試過C6睇大陸版,我睇港版,計埋匯率,大陸版平啲
廷廷媽
|
有d 機票仲只限國內人平d 睇清楚先