順產頭幾日可以食薑蛋炒飯?

馬騮山寨主
|
買左本坐月食譜,建議第一日食薑蛋炒飯,但記得上網睇過,就算順產都有傷口,不宜食薑同蛋,究竟食唔食得呢?
dobbybabie
|
馬騮山寨主 發表於 18-12-16 09:31
買左本坐月食譜,建議第一日食薑蛋炒飯,但記得上網睇過,就算順產都有傷口,不宜食薑同蛋,究竟食唔食得呢 ...

唔好吃住,因為姜會刺激伤口和行氣活血,太早容易生肉芽,建議住3-個四五日清淡為主,陳皮炒米茶Ok了
Yoyolee1234
|
食薑行血 ,惡露多啲架, 會遲啲先乾淨
EstrellaDamm
|
買左本坐月食譜,建議第一日食薑蛋炒飯,但記得上網睇過,就算順產都有傷口,不宜食薑同蛋,究竟食唔食得呢 ...

醫院姑娘吩咐生完唔可以食薑。就算冇陰部傷口都唔可以。
馬騮山寨主
|
多謝大家回覆
koyuki_zoie
|
好似起碼要過12朝同惡露清晒先食得
koyuki_zoie
|
我嗰時啱啱12朝咁上下就清晒惡露,先開始食薑飯同食薑醋
|
回覆 馬騮山寨主 的帖子

Hi 馬騮山寨主,正如JM們分享,薑(薑醋)、中藥、補品有行血作用,有機會令血管擴張,可能會令惡露多D,一般等惡露清左先食。產後媽媽身體機能未完全恢復,宜以淡易消化和高營養湯水為主,飲食大原則係均衡/食多元化食物,避免高脂、高鹽、高糖食材。媽媽係產後做子宮按摩,有助排出惡露和加速身體復原,媽媽清楚方法嗎?
Pandang
|

我一生完,我奶奶已經日日薑飯
馬騮山寨主
|
[email protected] 發表於 18-12-18 16:54

Hi 馬騮山寨主,正如JM們分享,薑(薑醋)、中藥、補品有行血作用,有機會令血管擴 ...

知道,謝謝
Desiree_yi
|
Pandang 發表於 18-12-27 05:28
我一生完,我奶奶已經日日薑飯

我媽都係 , 仲乜都加薑。不過佢話落少少驅寒,好彩我惡露又算ok , 清得正常
mandy952
|

唔好食,傷會痛,過12朝先
AACheungCheung
|
[email protected] 發表於 18-12-18 16:54

Hi 馬騮山寨主,正如JM們分享,薑(薑醋)、中藥、補品有行血作用,有機會令血管擴 ...

請問點樣做子宮按摩,唔該哂。
Vtchan2019
|
Desiree_yi 發表於 18-12-30 11:39
我媽都係 , 仲乜都加薑。不過佢話落少少驅寒,好彩我惡露又算ok , 清得正常
...

我細妹生果陣,我媽第一日就比佢食薑炒飯,到時到我都唔知吃唔食好
|
AACheungCheung 發表於 19-1-4 00:23
請問點樣做子宮按摩,唔該哂。

媽媽可以平躺係床上做子宮按摩, 觸壓時子宮一般係鬆軟, 用手掌稍加施力係子宮位置作環形輕柔按摩, 一直按摩至子宮成硬球狀, 自然產後可以即時按, 剖腹產就最好三日後按以免傷口疼痛, 媽媽生完幾耐呢?
AACheungCheung
|
[email protected] 發表於 19-1-4 17:50
媽媽可以平躺係床上做子宮按摩, 觸壓時子宮一般係鬆軟, 用手掌稍加施力係子宮位置作環形輕柔按摩, 一直按 ...

唔該哂
gigigilee123456
|
惡露差唔多清先可以食,否則惡露要好耐先淨架
gigigilee123456
|
回覆 [email protected] 的帖子

請問是否惡露淨咗就唔駛接,謝謝
|
AACheungCheung 發表於 19-1-4 18:31
唔該哂