學校party聖誕火雞

|
想問下,如果想整3隻聖誕火雞,每日整一隻。想問下火雞留到第4日可以嗎?
sf013hk
|
呢 d 日子,天氣涼,我覺得應該都可以既。最緊要係俾佢流通散熱盡早降溫。
堅媽
|
786 發表於 18-12-16 10:13
想問下,如果想整3隻聖誕火雞,每日整一隻。想問下火雞留到第4日可以嗎?
...

幾多人?3隻會唔會太多?
100人試過整1隻都幾磅都ok, 因唔只1樣食物
抺茶雪糕
|
堅媽 發表於 18-12-16 10:32
幾多人?3隻會唔會太多?
100人試過整1隻都幾磅都ok, 因唔只1樣食物

係啦,其實每人只食一小片
廷廷媽
|
係囉,又唔係食火雞飽,每人食到一片就ok 整得多嘥左
|
謝謝各位
kavenzou
|

火雞好難食,我地第一年留學貪得意,幾個人買左隻細嘅過聖誕,食足幾日

之後過聖誕,我都係買雞當火雞

|
sf013hk 發表於 18-12-16 10:30
呢 d 日子,天氣涼,我覺得應該都可以既。最緊要係俾佢流通散熱盡早降溫。 ...

咁第4日點整返熱佢拿去學校?

焗返?焗幾耐?
sf013hk
|
火雞係可以涼食喎。如果你蒸番熱佢(當然係雞塊)就會比較鞋,叮就萬萬不可。除非你個焗爐有保溫或 70-80°,但始終都無可能好似岩岩焗起咁多汁好味。
魚兒小寶貝
|
kavenzou 發表於 18-12-16 11:37
火雞好難食,我地第一年留學貪得意,幾個人買左隻細嘅過聖誕,食足幾日

之後過聖誕,我都係買雞當 ...

我食過既火雞都係唔好食,但有機會樓主整得好食

樓主整一隻做吓樣算啦,聖誕party 有得揀都食其他,當你起晒4 隻雞肉時,大家都食得7788了
|
sf013hk 發表於 18-12-16 11:45
火雞係可以涼食喎。如果你蒸番熱佢(當然係雞塊)就會比較鞋,叮就萬萬不可。除非你個焗爐有保溫或 70-80° ...

我第1次整。因為有人借間吉屋有焗爐畀我。下年佢返香港就無得玩。因為係畀3級人,我怕畀完1級就無哂。

Poyau
|
786 發表於 18-12-16 11:56
我第1次整。因為有人借間吉屋有焗爐畀我。下年佢返香港就無得玩。因為係畀3級人,我怕畀完1級就無哂。

: ...

請問共多少人
冬瓜籽
|
幾多人食呢?
|
Poyau 發表於 18-12-16 13:15
請問共多少人

400人加70-80左右教職員。不過,因要畀少量錢,估計唔係個個都會買,但應節,又可能會擁躍。
|
如果焗隻14磅既火雞,要焗幾耐?
schi
|
咁第一丶二日焗熟咗嘅火雞都要放雪柜保存,你個雪柜可以放咁多隻火雞?
PINGADA
|
786 發表於 18-12-16 14:39
如果焗隻14磅既火雞,要焗幾耐?

我剛買左一隻12磅,但我一次焗半隻,焗左1小時15分鐘
|
schi 發表於 18-12-16 15:20
咁第一丶二日焗熟咗嘅火雞都要放雪柜保存,你個雪柜可以放咁多隻火雞?
...

咁我唯有party之前個日整。
catcatlam6
|
留到第4日就算仲可以食但都已經唔好食
Poyau
|
786 發表於 18-12-16 13:22
400人加70-80左右教職員。不過,因要畀少量錢,估計唔係個個都會買,但應節,又可能會擁躍。
...

咁多人 好厲害