自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

fanny2014 發表於 18-12-16 10:59
佢今次就系爆粗兼推我,如果我再忍佢,佢完全吾會再尊重我。

真係好難教,我家的都係成日打機。都係啲火好難收。

翡翠宮

畀面勳章

fanny2014 發表於 18-12-16 20:46
你話要同佢講的說話(即系第二次講粗口的事件,我已經系咁同佢講左一次,佢話佢會改),点知今早又系咁。所 ...

你應該俾佢知道不當行為有咩實際後果,而你的情緒不是後果的一種,因為你嬲佢,只有佢仍然在乎你的時候先可以發生作用,但可以講,長此落去,終有一天你的情緒對佢不會再有任何作用。
年青人比較短視,亦不會體察別人的心理狀況,與其你用情緒表示嬲佢,不如給他實際的後果,例如扣零用錢之類。
日日是好日

男爵府

mother904 發表於 18-12-16 23:32
你應該俾佢知道不當行為有咩實際後果,而你的情緒不是後果的一種,因為你嬲佢,只有佢仍然在乎你的時候先 ...

今次我會罸佢一星期無wifi用,希望佢知驚,不會再有下次。

mother904    發表於 18-12-16 23:39

複式洋房

fanny2014 發表於 18-12-16 10:38
中二男孩,次次放假一早起身(7:30左右),就用手機打機,又吾刷牙洗臉,跟住打番大約一個鐘頭,就問我有甚麼 ...

粗口鬧媽媽已經唔係一般嘅反叛,平時好種佢?

大宅

回覆樓主:

我覺得唔刷牙攤係床碌手機真係無乜問題,反正係假日,大人都會咁,講粗口同推媽咪就一定唔得。 樓主,加油,青春期是難捱的

大宅

fanny2014 發表於 18-12-16 17:18
因為我重好嬲。佢吾系第一次講粗口對我(今次第三次),之前就好似你地咁講,佢示好就同佢倾番,佢次次都話 ...

嬲耐啲都唔係咁講野。 你係媽媽,講嘢要具指引性。

唔好再講埋啲: 我好嬲,我唔想再同你講嘢. 呢啲說話,只係傷感情,不能解決到件事。

你下次不如講: 我仲好嬲, 因為已經係你第三次講粗口 , 之前兩次我都輕易原諒你 , 你可唔可以鄭重向我道歉。

大宅

fanny2014 發表於 18-12-16 23:37
今次我會罸佢一星期無wifi用,希望佢知驚,不會再有下次。

改改你心態/眼字。 佢大個啦,唔係應該「知驚」, 你應該強調,佢做錯事會有「後果」。

青少年最忌畀人笑,因為驚而唔敢做

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我仔得幾歲人仔,我都要求佢起身一定要刷牙洗面先,跟住食早餐,再去玩,呢啲係最基本既生活習慣,不過唔排除有啲人生活習慣唔同所以覺得無所謂,我覺得樓主無錯,青春期男仔係惡教,佢返來你哋平心靜氣傾下

首頁

尾頁

跳至