自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 木土土 的帖子

我都覺得JM要求高左D,或者改做首先要刷牙洗左臉先,之後可自由睇电話一陣,再食早餐,會好D~

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 fanny2014 的帖子

我覺得你叫佢出去無問題,日光日白佢都中二男仔啦!無理由佢出手推你同用粗口鬧你,仲要JM你出去避佢架!

珍珠宮

fanny2014 發表於 18-12-16 10:59
佢今次就系爆粗兼推我,如果我再忍佢,佢完全吾會再尊重我。

我意思係好多野其實可以避免,你唔再講其他野佢就唔會有下一步。
今次話兩句講明不得有下次,媽媽你都唔好管呢d小事,只要佢食早餐前刷好佢排牙就唔好管咁多小事

珍珠宮

fanny2014 發表於 18-12-16 11:41
其實你地系咁叫我忍下,平時態度差,語氣差,打機過晒時吾肯停,我都有忍佢,就系吾想關係差。但今次用粗口 ...
我覺得你啱,要有底線,忍還忍,郁手郁腳就要喝止,唔係青少年大哂。。。如佢keep到成績,行為不太過份,就尤他,少說話,佢到中五就會變好。退-步,海闊天空…

子爵府

fanny2014 發表於 18-12-16 10:38
中二男孩,次次放假一早起身(7:30左右),就用手機打機,又吾刷牙洗臉,跟住打番大約一個鐘頭,就問我有甚麼 ...

男爵府

Chowying 發表於 18-12-16 12:47
佢冇結婚喎, 仍然 踎喺佢父母屋企 如果唔關原生家庭事, 咁以後都唔需要講教養問題 lu :happy ...

係非常唔一樣,我真心唔相信人係需要管嘅。因只需要set一個界線。所以我揀啲界線特別闊嘅學校。self motivate, self learn 係更長久,更可持續發展。呢個係我好強烈嘅理念。

用戶要求終止服務

牛年勳章

馬爾太 發表於 18-12-16 12:43
真心,冇手機就做唔到project? 你哋係無時無刻都有idea要改?咁同啲變態老板無時無刻ws你公事有咩分別?? ...

班細路唔到 last minute 都唔做,deadline 逼近無回應,下次都無人 so 你

男爵府

Chowying 發表於 18-12-16 12:31
問題係經歷 幾年亂呀, 定之後一直都會亂, 邊個話大咗就一定會自然識呢, 我至少識一個 中學之後間房亂到 ...

咁即係話屋企人管,但管唔到。即係「管」呢個方法唔work。

用戶要求終止服務

牛年勳章

馬爾太 發表於 18-12-16 12:38

係街,用部可打出打入嘅電話就夠。我好怕見到啲學生放學頭d ...

點用手機大家都要注意,當然唔可以一路行一路用,大人細路都一樣!
未經許可,請勿轉載

大宅

fanny2014 發表於 18-12-16 10:50
因為現在用的wifi是好早期,無得set時間,所以成日只可用口叫佢停,佢吾停,成日為睇手機時間嘈。我決定晏 ...

我朋友直頭用張櫈車爛個電話,但樓主你唔好答佢任何野,如是者飯都唔好煑佢食,經濟封鎖,要炮制佢,同佢嘈係冇用,ignore佢試吓

子爵府

大笨鐘 發表於 18-12-16 12:56

班細路唔到 last minute 都唔做,deadline 逼近無回應,下 ...

呢個係佢哋嘅問題,time management做得差deadline都係起唔到貨。一忽忽咁交出嚟其實係睇得出。唔好當老師係傻。

寶石宮

大笨鐘 發表於 18-12-16 12:34
到你小朋友上到中學,你就會改變睇法嫁啦!我以前都覺得忍個仔好匪夷所思。
...

暫時嚟講,我覺得如果我女用粗口鬧我推我,我都忍到佢,至係匪夷所思

子爵府

大笨鐘 發表於 18-12-16 12:58
點用手機大家都要注意,當然唔可以一路行一路用,大人細路都一樣!

你去中學睇吓班學生係點放學就知!空口說話我都識講,但嗰種恐怖你未見過你唔會明。

成班喪屍咁行出馬路,你話恐唔恐怖!

用戶要求終止服務

牛年勳章

章太郎 發表於 18-12-16 12:44
睇哂上面咁多回覆,硬撼爆番佢咁之後呢?可能你單親大家又習慣咗這種相處方式,實在難改。
有時試下以退為 ...

我都係遇曱甴要佢做英雄,買嘢要佢幫手拎,行街有時仲拖手....見佢火紅火綠轉頭講,或者輕輕攬佢,講聲早 d 瞓。至於大個仔,平時傾計會講吓嘅。其實佢地真係大個仔,道理佢地都知,偶然提吓好過時時講,講得太多佢會覺得煩。
未經許可,請勿轉載

伯爵府

fanny2014 發表於 18-12-16 12:05
佢系讀Band1尾中學,以前小學佢好乖,又谷到佢,点知上中學就變左好多。
...

我明呀,阿仔中四真係蛇一樣,小學好叻好乖,中學合格已經覺得好好,出街可以眼屎痴住都得,我盡量按住自己脾氣同佢解釋,聽唔聽我已經唔太理總之盡咗力做應該做嘅嘢,但係我底線係不能夠同我講粗口,佢試吓講一句佢會即刻死,佢而家重未敢挑戰呢樣野,可能佢阿媽個樣都惡到殺人咁款

用戶要求終止服務

牛年勳章

馬爾太 發表於 18-12-16 13:05
你去中學睇吓班學生係點放學就知!空口說話我都識講,但嗰種恐怖你未見過你唔會明。

成班喪屍咁行出馬路 ...

唔好嚇我喎~ 我真係無咩機會見到~
未經許可,請勿轉載

子爵府

大笨鐘 發表於 18-12-16 13:11
唔好嚇我喎~ 我真係無咩機會見到~

咁你真係要去睇吓。有啲帶埋無線翠筒添!

根本未識用手機就俾佢哋用,盞害死佢哋!咩應該講,咩應該send,完全唔識!唔識分吋!人哋私穩係群組講,同學出醜又係群組傳!呢啲咪網路欺凌囉!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

fanny2014 發表於 18-12-16 11:13
你覺得一起床,牙又吾刷,就攤系床到打機,無問題?

其實我一向都係咁,放假想攤下玩下電話先,肚餓咪起身刷牙食野

用戶要求終止服務

牛年勳章

馬爾太 發表於 18-12-16 13:02
呢個係佢哋嘅問題,time management做得差deadline都係起唔到貨。一忽忽咁交出嚟其實係睇得出。唔好當老師 ...

又未到起唔到貨或者無完整性,係 deadline 逼近先真係做囉!我個仔 time management 係好差,我提佢提 teammates,叫極都無人覆嘅!呢方面女仔普遍強好多,男仔咁有組織性嘅都有,少 d 囉!我覺得佢地同輩好多 chats,唔用手機嘅好易成為邊緣人,即係無人 so...
未經許可,請勿轉載

水晶宮

好媽媽勳章

fanny2014 發表於 18-12-16 10:38
中二男孩,次次放假一早起身(7:30左右),就用手機打機,又吾刷牙洗臉,跟住打番大約一個鐘頭,就問我有甚麼 ...

我大仔中四,細女中一

初中生打機打到天昏地暗,其實大部份初中生都係咁,不論男女,只係我眼見女仔會好啲啲。
講粗口其實係小問題,但用來鬧人,係長輩老師面前講就唔得。
點解會出手?之前已經試過?
有時做媽媽要做下弱者。
要佢知道屋企得佢一個男性,佢有責任保護屋企。
屋企係要有規矩,呢樣要揾機會傾。有時屋企有野搬搬抬抬要揾佢幫下,之後唔該下佢,其實佢地會開心架。

我仔都難教,都係小學時推下推下升讀b1英中,初時都以為b1中學學生差極有泡,原來唔係,佢地真係可以晚晚約埋一齊打機,打到依家中四都係咁。
你仔有冇其他活動?可以試下揾其他家長,導師同佢傾。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁
34567...11

尾頁

跳至