自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

minniemouse 發表於 18-12-16 16:11
利咩害呀!你估我想㗎咩!不過有時佢地過份咗,容忍都有限度,果兩次 c6 見到都俾我嚇到cc下!我只係想佢 ...

比我都會咁做,過多2、3年個衰仔夠膽講粗口鬧我/推打我,我一定唔會同佢客氣,唔係以後仲難教。

伯爵府

HKITMan 發表於 18-12-16 14:58
幾多年前嘅事?
now

翡翠宮

畀面勳章

fanny2014 發表於 18-12-16 15:46
佢今早9:30出去,其實11:00已經返左家,一入屋就入房鎖門,我無理佢。剛剛出房,入我房同我講話肚餓,我同 ...

jm,要記住中二都只係十三、四歲,仲係細路仔,我地做大人唔好同佢地鬥氣,冇出路的,盞將佢地越推越遠。
我覺得之前你發脾氣係岩,但佢既然向你服軟示好,呢個時候我會㨂以平等態度同佢地傾,話俾佢知問題係邊,點解不可接受,你要求佢以後用咩態度對你,如果佢表示明白,就大家當粉筆字抹左佢。
青少年自尊心脆弱,我相信佢知道你做乜嬲,但當佢向你示好,你卻拒絕他的時候,佢覺得你難搞,下次就可能變成走左夜晚先返,再大d就會唔返屋企。

日日是好日

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

我係用 氹 的

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

fanny2014 發表於 18-12-16 10:38
中二男孩,次次放假一早起身(7:30左右),就用手機打機,又吾刷牙洗臉,跟住打番大約一個鐘頭,就問我有甚麼 ...

同我屋企件一樣,都係中二,激心同震,未敢用粗口啫

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

fanny2014 發表於 18-12-16 10:50
因為現在用的wifi是好早期,無得set時間,所以成日只可用口叫佢停,佢吾停,成日為睇手機時間嘈。我決定晏 ...

今早我老公先講佢同事個仔,又係手機問題,佢老豆整爛部note book,仔和老豆用粗口互罵,唉

子爵府

ava_va 發表於 18-12-16 16:23
做project唔同返工喎,project係課餘時間做,返工係有指定時工作時間,另外project係需要協調,好既projec ...

其實project係功課嘅一部份,有啲仲要計考試成績。再講,分分秒秒都對住課業嘅嘢而冇其他生活,家長會覺得係正常?如果係正常,點解分分秒秒對住公事會話壓力大?

大宅

青春期係不可理喻 樓主佢又推你講粗口其實都不能接受,轉頭肚餓又搵你 你可以同佢講 阿媽放假唔想做野 唔煮

子爵府

畀面勳章

馬爾太 發表於 18-12-16 16:44
其實project係功課嘅一部份,有啲仲要計考試成績。再講,分分秒秒都對住課業嘅嘢而冇其他生活,家長會覺得 ...

所以我堅覺得返學係辛苦 我返左工先有多d自由時間

男爵府

mother904 發表於 18-12-16 16:31
jm,要記住中二都只係十三、四歲,仲係細路仔,我地做大人唔好同佢地鬥氣,冇出路的,盞將佢地越推越遠。
...

你覺得佢幾時向我示好?

子爵府

寶貝瑜 發表於 18-12-16 12:15
我有個中二女,剛剛響上星期整左場大龍鳳我嘆⋯⋯
女仔應該唔會打機,咁係咩?

水晶宮

fanny2014 發表於 18-12-16 17:02
你覺得佢幾時向我示好?

佢入你房,主動同你講嘢,話肚餓,係佢角度已經係示好。錯一定係佢錯晒,但你嬲佢或冷戰係解决唔同問題。大家好聲好氣傾吓點樣做。

伯爵府

佢今早9:30出去,其實11:00已經返左家,一入屋就入房鎖門,我無理佢。剛剛出房,入我房同我講話肚餓,我同 ...

點解佢話你知肚餓,你又攪到氣氛咁僵??
正是好機會同佢食野,心平氣和講道理。
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

大宅

你個仔都很主動撩番你講嘢,你仲講埋啲咁嘅說話,繼續點火頭

點解你唔趁呢個機會, 大家一齊去餐廳食個飯,三口六面坐低傾下。

你講埋呢啲說話,只係發洩到你嘅情緒,根本解決唔到問題。 我明你都有情緒,但係你係阿媽, 你要忍下。

仲有,我諗你誤解咗老師叫你忍個仔嘅意思。 忍唔等於要縱容個仔嘅壞行為, 所謂嘅忍就係呢個時候。

男爵府

Suncloud 發表於 18-12-16 17:10

你個仔都很主動撩番你講嘢,你仲講埋啲咁嘅說話,繼續點 ...

因為我重好嬲。佢吾系第一次講粗口對我(今次第三次),之前就好似你地咁講,佢示好就同佢倾番,佢次次都話會改,下次吾會,跟住就同佢好番。但今早又系咁,所以今次我诀定要嬲耐啲。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

fanny2014 發表於 18-12-16 17:18
因為我重好嬲。佢吾系第一次講粗口對我(今次第三次),之前就好似你地咁講,佢示好就同佢倾番,佢次次都話 ...

其實已經示好 咁就咪咁硬 等氣氛好D再傾個問題

繼續硬碰硬改善唔到關係 只會愈黎愈差

男爵府

2018復活節勳章

其實到呢個時候就要好嚴肅同佢傾問題所在。

出手一定唔可以容忍無下次。

同埋肚餓就自己搵野食唔係下下啊媽煮。

男爵府

eliekim 發表於 18-12-16 17:41
其實到呢個時候就要好嚴肅同佢傾問題所在。

出手一定唔可以容忍無下次。

我现在重系好嬲,系咁既情緒之下,我覺得吾適合同佢傾。剛剛佢又換衫出去了,我估又系系樓下食野。

大宅

2018復活節勳章

我覺得你話整爛左WiFi 呢個籍口唔需要囉。比著我...我會話我係突登整爛WiFi 來懲罰你。依家又講粗口又出手已經無咩親子關係可言啦吧?對一個陌生人都不會出手,何況對一個父兼母職既媽媽出手?佢會唔會太大亦不道左d呀? 佢做錯晒仲要你搵籍口修補關係,你間接縱容佢繼續咁對你...

企硬囉,唔彩佢做番你平時既野,無商量可言。除非佢認錯道歉,再有得傾。
平時佢點打機耐左點唔擦牙呢d可以忍下。慢慢勸。但郁手兼粗口,比著我咁都忍得?我屎都食得啦。

斷WiFi ,每日供早午晚。唔好彩佢...等佢知衰同你講野時再睇佢咩語氣。選擇性回覆。中二唔洗bb 式照顧。你用無聲來懲罰佢係天公地道

大宅

2018復活節勳章

fanny2014 發表於 18-12-16 17:47
我现在重系好嬲,系咁既情緒之下,我覺得吾適合同佢傾。剛剛佢又換衫出去了,我估又系系樓下食野。
...

電話我都收埋佢添呀!佢唔好忘記,電話都係屬於你。

這個家是你辛辛苦苦捱出來的。仲要睇佢頭做人?我真係忍唔到...唔係話要強權佢,但互相尊重都要吧?粗口郁手一點都唔尊重你。做錯事就係要罰..有本事自己買部電話,你就吹佢唔漲啫。你仲要養佢,佢點都要知邊個係一家之主吧。

首頁

尾頁

跳至