幫BB剪指甲

mwsiipb2
|
今朝同阿仔剪指甲,又剪親佢手指公,上星期我老婆幫佢剪,就剪親佢手指尾,原來幫bb剪手指甲係咁難。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
mamasoon
|
好慘呀

我由初生到依家9個月,我都係用呢部野磨,好好用,掂到肉都唔痛,你快d買啦,好多嬰兒用品店都有,唔好再剪到佢喇

mwsiipb2
|
mamasoon 發表於 18-12-16 12:29
好慘呀

我由初生到依家9個月,我都係用呢部野磨,好好用,掂到肉都唔痛,你快d買啦,好多嬰兒用品店都有, ...

其實我琴日就去蘋果日報攞咗呢部嘢, 不過今朝心血來潮就想試下同阿b剪指甲,點不知……

|

回覆 mwsiipb2 的帖子

Hi mwsiipb2 , BB手指好幼細加上指甲顏色同皮膚顏色好相近,要係光線充足地方先可以剪指甲 BB新陳代謝比較快,大約每星期可能要剪1-2次,留意指甲角位要修至平滑,預防BB刮傷自己呀。
kaman0617
|
mwsiipb2 發表於 18-12-16 11:23
今朝同阿仔剪指甲,又剪親佢手指公,上星期我老婆幫佢剪,就剪親佢手指尾,原來幫bb剪手指甲係咁難。

陰公,唔洗剪咁貼
mwsiipb2
|
kaman0617 發表於 18-12-19 22:20
陰公,唔洗剪咁貼

因為我發覺呀仔啲指甲生咗入肉,所以慢慢撩,之後就剪多左啦。
lotti
|
1歲前我都試過剪到佢3次 流晒血
明明用左放大鏡好小心,剪到佢之後我都喊左好耐
mwsiipb2
|
lotti 發表於 18-12-20 01:10
1歲前我都試過剪到佢3次 流晒血
明明用左放大鏡好小心,剪到佢之後我都喊左好耐
...

第一次老婆整親佢手指尾, 我就質疑佢點解會展到, 因為指甲剪個窿咁細冇理由剪到
ChanChanAgnes
|
工人姐姐試過幫bb剪指甲剪得太貼,第二日先見倒10隻手指頭都損左。知後轉左用指甲較剪仔剪,會易d控制,又無咁利。
mwsiipb2
|
ChanChanAgnes 發表於 18-12-20 21:06
工人姐姐試過幫bb剪指甲剪得太貼,第二日先見倒10隻手指頭都損左。知後轉左用指甲較剪仔剪,會易d控制,又 ...

其實幫bb剪傷手指,都係一個體驗,知道原來同B剪指甲係咁難,有咗經驗下次都係唔好同佢剪
sandylly
|

我第一次剪果時手震兼出冷汗,好驚整損佢!結果我老公有次幫個女剪,剪到流哂血,心痛死我哋!後來我買剪甲剪,方便好多!

mwsiipb2
|
sandylly 發表於 18-12-21 12:25
我第一次剪果時手震兼出冷汗,好驚整損佢!結果我老公有次幫個女剪,剪到流哂血,心痛死我哋!後來我買剪甲 ...

我己用BB甲剪