洗衣機計嘅洗幾多KG

bmuimami
|
請問計乾衫定濕衫?
sf013hk
|
乾!如果濕秤,淨洗底衫褲都唔夠。
sf013hk
|
不過唔好計太盡 。為壽命長點,七分飽就差不多了。
wcpcelia    發表於 18-12-16 14:56
Vinccy
|
sf013hk 發表於 18-12-16 11:33
不過唔好計太盡 。為壽命長點,七分飽就差不多了。

我每次都驚佢唔夠飽,搏命塞塞塞,間中會飽到唔曉郁
魚兒小寶貝
|
Vinccy 發表於 18-12-16 11:36

點解呀,你唔會驚洗唔乾淨咩?
wawaliluk
|
Vinccy 發表於 18-12-16 11:36

洗太多衫,會洗得唔乾淨。
bb2
|
之前洗衣機維修,師傅話重量係計濕
wyl
|
我冇計住幾多KG,通常衣服半滿多啲我就開機,唔敢塞太爆。
sf013hk
|
回覆 bb2 的帖子

咁大整蠱?你咪洗一條牛仔褲就開一轉?
mimicheung
|
bmuimami 發表於 18-12-16 11:29
請問計乾衫定濕衫?

我換咗洗衣機無耐,換之前打過電話去各大洗衣機代理CS詢問過,洗衣機嘅洗衣kg 係乾衫最大重量。
Vinccy
|
魚兒小寶貝 發表於 18-12-16 11:37
點解呀,你唔會驚洗唔乾淨咩?

因為屋企人多,兩機又唔夠一機又多少少所以夾硬一機洗
mmya
|
我冇計幾多kg, 通常七八成滿就開機
|
bb2 發表於 18-12-16 11:41
之前洗衣機維修,師傅話重量係計濕

我都覺得係計濕重。屋企架揭頂金章系5kg.試過放1張薄單人床單,1張薄雙人被袋同1張厚單人被袋,肯定唔夠5kg。洗時D聲同平時唔同,摩打曳曳聲,程序完停機後,一開機成機水重有泡,欖猛扯1張出嚟開機由頭再洗過就冇事。
Poyau
|
應該係計亁身
Benbenmum
|
我冇計重量,大約8成滿就開機,如果塞到滿,運轉唔到點洗乾淨
v.sweet
|
太滿,好快壞
PCCW2319
|
Vinccy 發表於 18-12-16 12:09
因為屋企人多,兩機又唔夠一機又多少少所以夾硬一機洗

我會寧願分2機, 6~7分滿。 如果唔比空間衫褲滾動磨擦, 係洗得唔乾淨, 盞浪費水電時間。
bb2
|
wyl 發表於 18-12-16 11:47
我冇計住幾多KG,通常衣服半滿多啲我就開機,唔敢塞太爆。

師傅都係話半滿多d
bmuimami
|
唔該哂各位回覆
我一定唔會塞滿,只係有時同一洗衣程序,如果較「快啲洗完mode」,佢會提我由6KG要減到去3.5KG,咁想知消楚乾定濕計
Vinccy
|
PCCW2319 發表於 18-12-16 13:13
我會寧願分2機, 6~7分滿。 如果唔比空間衫褲滾動磨擦, 係洗得唔乾淨, 盞浪費水電時間。
...

好的,由今晚開始分兩機