縮水?

魚兒小寶貝
|
上年買左4件朱仔嘜厚身150碼cotton 底衫,開左兩件著,袖長左d .

今年再著竟然有少少吊袖,我仔冇高咁多喎

開埋新果兩件150,同舊果d 拍埋一齊,舊果d 細件d

我已經冇用煤氣乾衣機架喇,點解會縮水呢!?睇返包裝,佢話唔可以用超過30度水洗,我冇用過熱水洗但會唔會係曾經入過和風機所以縮水呢 , 其他cotton 衫又唔覺有咁既情況喎

用電乾衣機既jm 有冇試過cotton 衫縮水?
kmcatbb
|
我之前買無印童裝cotton底衫都出事,洗完細咗一個size,但我用凍水洗、無用乾衣機,係uniqlo、馬莎嗰啲洗完先無縮,我都唔知點解?
kmcatbb
|
kmcatbb 發表於 18-12-16 12:02
我之前買無印童裝cotton底衫都出事,洗完細咗一個size,但我用凍水洗、無用乾衣機,係uniqlo、馬莎嗰啲洗完 ...

Btw,我用抽濕機抽乾
Poyau
|
暖風乾衣試過會縮水
Irene_Lo
|
乾衣縮水
魚兒小寶貝
|
Poyau 發表於 18-12-16 12:57
暖風乾衣試過會縮水

哦~~可能唔同棉既問題!?暫時淨係朱仔嘜會縮,你試過縮左d 乜野呀?
babynetnet
|
kmcatbb 發表於 18-12-16 12:02
我之前買無印童裝cotton底衫都出事,洗完細咗一個size,但我用凍水洗、無用乾衣機,係uniqlo、馬莎嗰啲洗完 ...

馬莎直情越洗越長,我女由7,8個月既全綿打底夾衣,可以着到歲幾都重啱着
tsung
|
Poyau 發表於 18-12-16 12:57
暖風乾衣試過會縮水

乾衣會縮
Poyau    發表於 18-12-16 22:48
Poyau
|
魚兒小寶貝 發表於 18-12-16 14:42
哦~~可能唔同棉既問題!?暫時淨係朱仔嘜會縮,你試過縮左d 乜野呀?

小朋友綿質衫褲