無感情婚姻

flora1123
|
有無人為咗小朋友而去維持一段無感情婚姻,直至小朋友大個先結束?
BBB豬
|
flora1123 發表於 18-12-16 11:43
有無人為咗小朋友而去維持一段無感情婚姻,直至小朋友大個先結束?

可以係為小朋友,可以係為責任,可以係為財產,可以係為面子,可以係為形象,以上原因亦可以並存。
flora1123
|
BBB豬 發表於 18-12-16 17:23
可以係為小朋友,可以係為責任,可以係為財產,可以係為面子,可以係為形象,以上原因亦可以並存。
...

你講得啱,為咗唔想個小朋友知,每一日活在痛苦之下,家人都唔敢講。
冬瓜籽
|
咁好辛苦
cedarcone
|
十對夫婦十對都應同婚後沒有感情,特別有了小朋友。
隨著時間感情不像從前,實屬正常,
以往熱戀愛情不再復甦,並不代表沒有愛,
而是將愛放在家庭上(如果仍有照顧家庭)。

甚至將愛轉移到孩子,因為是大家結晶品,
或許感情已昇華變成親情。
並非冷落身邊人,而是中國人比較保守,
不像外國人將I love you掛在唇邊,每天製造浪漫。

大家有感情才走在一起,實實在在合作經營一個家,
要好的感情不自覺被家溶化了,實際愛仍存在,否則不成家。

除非,其中一方變心無法挽回,否則大家都應有責任維繫一個家!

tansyneko
|
大把
20150618bb
|
[quote]flora1123 發表於 18-12-16 11:43
有無人為咗小朋友 小朋友到幾大,先??呢段時間你有上班?
kittykit622
|
cedarcone 發表於 18-12-17 06:51
十對夫婦十對都應同婚後沒有感情,特別有了小朋友。
隨著時間感情不像從前,實屬正常,
以往熱戀愛情不再復 ...

夫妻間有愛才是根,將感情轉移子女身上最容易出事。大把婚姻就係因為是但一方感覺唔到愛,外面又有誘惑,婚外情就咁發生。
Bob_Lennon
|
同意!就算由愛情轉變為親情、感情,兩夫婦一定要有愛才可維繫一段關係。

kittykit622 發表於 18-12-17 14:45
夫妻間有愛才是根,將感情轉移子女身上最容易出事。大把婚姻就係因為是但一方感覺唔到愛,外面又有誘惑, ...

竹子晴
|

我!我係!
但我努力中

micsin
|
Bob_Lennon 發表於 18-12-17 14:56
同意!就算由愛情轉變為親情、感情,兩夫婦一定要有愛才可維繫一段關係。

對 , 人 係要有愛 友 及親情, 如果只是時間耐左, 愛情變左親情, 咁你接受到佢嚮出面再搵到愛情嗎
Bob_Lennon
|

我諗我係可以接受的,不過呢件事係絕對唔會發生呢!
難度你/妳渴求再尋找愛情?

micsin 發表於 18-12-17 17:33
對 , 人 係要有愛 友 及親情, 如果只是時間耐左, 愛情變左親情, 咁你接受到佢嚮出面再搵到愛情嗎
...

babyjk2013
|

有 大有人在
其實有好多夫妻都係同屋咁 只係家中醜事唔會講比人知
日日做戲 為左唔影響仔女 比外人睇有個名副不實完整的家