自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

顏色有限黑色? 藍色嗎?
例如擦得甩原子筆可以用嗎?啫哩筆等等

大家有沒有心水推介哪一牌子的筆好用?
最好附上照片, 謝謝

禁止訪問

男爵府

maynjune 發表於 18-12-16 12:58
黑色藍色應該得,擦得甩嘅原子筆唔好喇,對自己都冇保障。

珍珠宮

回覆樓主:

朋友試過用刷得甩原子筆改卷,改唔晒擺落車諗住車返屋企繼續,途中泊過車買嘢,當時係夏天。第二日想開工發覺 d tick 同 comments 無晒,上網見到話遇冷可能有得救,成疊卷塞落雪櫃救番,唔係要從頭改過 。考生未必會有人咁神心幫你救卷, pilot 都寫明 do not use on official documents

男爵府

所有DSE 及 TSA 均是「網上評卷」

試卷於完卷後,立即用紙公文袋封好,於一小時內送到考試居各區收集站,再由職員scan,然後「入倉」。

所有評卷員(包括AE CE)只可以由個「電腦mon」睇到scan左的卷,唔會「掂」到任何卷。即使考生試後申請「取回試卷」亦只會取回「print out copy」。真卷會於所有appeal程序後燒毀,只保存scan檔。

我自己會建議學生用深色原子筆(選不易過底的)配優質改錯帶 或 鉛芯筆配優質rubber。塗改液絕對是垃圾⋯⋯

亦睇過用鉛芯筆作答的學生的「print out copy」基本上同用原子筆作答的學生的 無異,因為考試局scan 會用 high contrast 。

子爵府

親子王國15週年勳章

冇,但通常唔建議擦得甩同「好水嘅」筆。黑色藍色都得。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

學校都唔俾用擦得甩嘅筆,更何況公開試,有咩事無保障。

水晶宮

龍山仔仔 發表於 18-12-16 16:19

試卷於完卷後,立即用紙公文袋封好,於一小時內送到考試居各區收集站, ...

好詳細,謝謝!

男爵府

happyty 發表於 18-12-16 16:38
好詳細,謝謝!

不過,我會提醒寫字「大力」的學生,要舉手取多一張草稿紙做「墊底」特別係用鉛芯筆作答的同學,因為在page 1寫野印到 page 3 都有印就唔好啦~ 有啲科目,多一「點」都唔得架~

不過,呢啲野,老師其實會提學生架喇,家長唔駛擔心~同埋,考生都好大個人,自己會應付到,唔駛擔心~

別墅

擦得甩嗰d原子筆好似係靠熱力擦甩d色

有聽過DSE d 卷過完scanner 之後無晒d 答案 (因為scanner 熱)
雖然唔知真唔真,但我係你就唔會博喇~

寶石宮

2023年兔年勳章

試卷於完卷後,立即用紙公文袋封好,於一小時內送到考試居各區收集站, ...

謝謝分享

珍珠宮

考試晤好用擦得甩嘅筆,考生自己蝕底

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

樓主有無考過會考?

侯爵府

choco_soup 發表於 18-12-16 23:48
樓主有無考過會考?

有呀!有考過架
不過果陣市面上無呢d 高科技原子筆之嘛
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

謝謝你! 你的資料十分有用同好全面。
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

如果係先scan, 咁用黑色筆好好多喎!藍色scan完無咁清楚!
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 18-12-17 00:26
如果係先scan, 咁用黑色筆好好多喎!藍色scan完無咁清楚!

除非用「淺藍」,否則一般藍筆的scan結果與黑筆無異,我有學生試話玩野全卷用深紫色筆,我地知左當然罵左佢一餐,但當他「索取個人私隱」即答卷print out copy時,發現scan結果亦與黑筆無異~當然因爲考試局scan 時有tune好晒contrast brightness 等等~反而我覺得粗幼會影響我評卷時的清晰度,唔建議用太粗(最多0.7好了!)當然太幼而又細力亦唔好!(唔該唔好用0.1)我覺得0.3同0.5都睇得舒服~

當然,你可以唔相信但呢個亦係我親身所見的,我只係把事實道出。

反而,時下初中學生感覺藍筆係老土,編好黑筆,不過呢個可能只係發生在我身邊的學生的個別事件

男爵府

maynjune 發表於 18-12-17 00:19
有呀!有考過架
不過果陣市面上無呢d 高科技原子筆之嘛

會考CE 卷唔同DSE, 唔係「網上評卷」架,係最後果一兩年的部分科目有scan卷架咋!大部份都係「評卷員批改實體卷」架!所以當時絕不建議學生用鉛芯筆!(我唔記得果時有擦得的原子筆面世未)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

龍山仔仔 發表於 18-12-17 00:52
除非用「淺藍」,否則一般藍筆的scan結果與黑筆無異,我有學生試話玩野全卷用深紫色筆,我地知左當然罵左 ...

謝謝你
放下自在

首頁

尾頁

跳至