夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

Nancy20090615 發表於 18-12-17 15:07
而家發現都做左兩年傻仔, 唔發現都唔知做多幾多年傻仔, 佢會對你有歉疚咩? ...

既然come 左幾巴, 咩X都揚哂出黎
咁咪擺哂上台講囉
唔洗搞咩小動作.

你想留, 佢又想你留既; 你比條件佢睇下佢肯唔肯, 唔肯叫佢搬走
你想留, 佢猶猶豫豫,即係佢都想分手, 咪傾條件囉, 不過, 都係叫佢搬走

無論option a OR b, 佢都係要搬走.

講完.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

點解的人,甘仲POST出來[IG]真係唔多明想點?

侯爵府

BK Milk勳章

同自己屋企人傾下,父母永遠會支持自己仔女!當年我決定同前夫離婚,我父母都支持,唔想見我咁辛苦!

伯爵府

newmamababa 發表於 18-12-16 13:04
3年前係到出左2個post ,關於c6 對我好冷淡,追問下話想分開下
之後再發現佢同女同事攪瞹眛,佢話冇野,唔會 ...

明白你感受,坐低好好傾下,你地問題喺邊,可能只係溝通不足而比人入到位,如果大家仍然有愛,無嘢解決唔到。同一個人淨拍拖梗係好,一但要有長遠關係,一堆家人家事梗係多麻煩。你要佢一世揹住你幾仔毑,你要記住你先係boss,一日佢唔走你又唔放,對方想坐正無咁易,睇邊個等得。你推走佢離婚等如益咗佢,佢可以快快活活再娶,甚至再生,唔好儍,冷靜d。往後日子,佢要付出代價,挖佢多d錢旁身,即使離婚都安頓好一切,夠曬生活無憂先好。

子爵府

回覆樓主:

愛惜自己
唔好再浪費時間心力
同自己講
自己值得更好

男爵府

Nancy20090615 發表於 18-12-16 13:17
佢話唔離又盛, 你使乜聽佢擺佈丫, 係你自己決定點. 佢都誠信破產, 你之前兩个 post 都講左佢話唔愛你喇, ...

其實 無佬唔使死
我覺得好合耳 但我都仲努力離開中
每到夜晚 寂寞空虛冷 我就哭了
可以點?

翡翠宮

babyjk2013 發表於 18-12-18 23:37
其實 無佬唔使死
我覺得好合耳 但我都仲努力離開中
每到夜晚 寂寞空虛冷 我就哭了

慢慢自然會習慣
無乜大不了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

karenkatte 發表於 18-12-16 14:21
講俾父母聽啦, 咩都吾講, 你壓力會好大的, 錯不在你啊! 自己要take care. ...

絕對認同

子爵府

你要自愛,小朋友先會喺你身上學懂自愛。祝福你

男爵府

mini1204 發表於 18-12-19 00:25
慢慢自然會習慣
無乜大不了

已經兩星期多 但我都係好痛 仲開始失眠

水晶宮

畀面勳章

kc_01k 發表於 18-12-16 21:31
其實郁手係最唔好,因為佢實唔傾

同意,不論男或女,點唔啱都唔可以動手,樓主仲要kum咁多巴 我係個男人只會更加唔會留戀呢段夫妻關係

複式洋房

如果一直都冇斷過就離婚吧。佢已經唔愛你了。

大宅

第二日我講左比屋企人知,佢地第一時間話有咩事就返屋企,唔好係街都逛,唔好咁淒涼去住劏房,所有屋企人會全力支持我任何決定,我唔想睹物思人,可以安排我同小朋友去外國生活。
果刻我覺得有屋企人支持,個心安定好多

於是果晚放低左小朋友,約左佢去我地以前一個成日拍拖既地方,講左好多野,呢幾年既痛苦,每個傷害既細節,仲同佢講每次佢講大話,d不知所謂既藉口,唔係我蠢我信,而係我冇證據,唔想同無日無之咁冇結果咁嘈同癲
其實之前我都有同佢講過,但佢冇理過,到果晚再講,佢先好似聽到我講野,感受到我傷害有幾大,佢講左對唔住,話唔知會攪成咁

大宅

又聲稱一年前因為覺得件事係錯,已經分左手

而我有問點解我當時有咩唔好你要咁,佢話我果時成日叫佢做好多野,態度好差,好似喝狗咁喝佢。果下我都有d 震驚,其實佢之前有聽過佢咁講,只係我第一時間否定佢感受,為左照顧屋企,為左小朋友,佢一定要跟隨我既指令去做。

原來呢幾年,我地冇聽過對方講既野,冇係大家角度理解大家既感受

最後係決定大家重新開始,但我話我唔知做唔做到,太多野會諗起,太多畫面不能忘記,信心已經失去

有冇JM有類似經驗分享下感受,同處理自己情緒

大宅

回覆 newmamababa 的帖子

其實我同你嘅情況都都有d相似,當初我c6都係話我對佢d態度差,唔溫柔,有時好似喝佢咁,但係唔知係咪我地結婚太耐,好似好多野都變成習慣,我地大家坦承咁講出自己嘅感受,依家我地都時常去旅行,重溫多以前拍拖嘅感覺,唔理佢所提出係咪藉口,但係我已經有改進,不過我強調婚姻維繫係要雙方都作出努力,單一係冇用,但係雖然我地已經原諒左佢地,但係一定會仲有條刺,想忘記佢地對我地嘅傷害好難,希望時間係最好嘅良藥

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唔係攞境,也不是贈慶,送你兩句歌詞……有些事你不必問,有些人你不必等……祝好

再問、再等……恐怕有一日,連你自己都會憎自己
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

男爵府

newmamababa 發表於 18-12-24 17:03

而我有問點解我當時有咩唔好你要咁,佢話我果時成日叫佢做好多 ...

如果佢真係一年前已經同人分咗手,但佢呢一年冇同你有親密接觸,我覺得佢已經唔再愛你
係重新開始前,問佢點解,解決唔到呢方面既問題,就算再一齊,佢依然會向外尋求,冇小三仲有小四、小五⋯⋯

大宅

回覆樓主:

俾個時間大家俾個機會大家,或者為左仔仔,大家一齊努力改好段關係,睇你都唔太捨得喇。

水晶宮

不知點安慰你。首要是顧好自己同個仔先。起碼要保障自己同個仔有瓦遮頭先。其他野,慢慢再處理。個男人一定不可以同自己繼續的啦!他都變晒心。

男爵府

newmamababa 發表於 18-12-24 17:03

而我有問點解我當時有咩唔好你要咁,佢話我果時成日叫佢做好多 ...

感覺你係強勢,以前喝狗咁喝佢,發現出軌時又星佢幾巴,有事亦有家人full support,但响段婚姻裡你唔係上把,因為佢唔係聽你支笛嘅人。

每段感情都會有問題,你對佢態度唔好,佢可以嘗試同你解決,最多解決唔到先分開下,但背後同其他女人偷情,呢啲係背叛,一單還一單。講互相傷害,佢做嘅事係錯好多 (單以你以前態度唔好而言),重新開始你係冇著數嗰個,仲要硬食佢出軌後帶比你嘅創傷。我明你想搵個位說服自己繼續投入,不過要修補嘅話,佢嘅參與同主動都好重要。

佢出軌嘅程度唔似係一時做錯咁簡單,分手可能只係佢覺得個女人到後期唔好玩,最重要嘅係出軌期間佢有大把機會叫停,但佢都照去,其實可見佢真係冇咩理你,到佢話唔知會搞成咁,同一個細路被拆穿做錯事推卸責任其實一樣。我又唔係好覺佢有咩真心悔改,可能我miss咗。如果呢啲你都接受到,咪繼續落去,時間會幫到你,一係幫你忘記,一係幫你再睇清楚啲呢個人。

首頁

尾頁

跳至