業主扣我天價押金,求助

guonan613
|
11月尾退租,業主係台灣人,收房當天業主不在香港,要我鑰匙留給agent,之後業主話家私需拉走,仲要搵人清潔,我同意。
之後過左兩個星期,期間一直聯絡唔到(有電話撥出紀錄),今天業主whatapp話棄置家具12000,清潔10000塊,之後打電話又唔接。
家私一共是餐台,沙發,ikea電視櫃和鞋櫃一個,call的gogovan,12000與市價相差太多,我搬進來棄置了同樣的餐台 沙發和電視櫃 共花費1000。清潔10000包括6000專業清潔,2000清潔油煙機,1000修馬桶,1000清潔廚房水池。我們沒有電器壞掉,牆壁也沒有發霉。
業主聯絡不到,感覺中咗伏,點算?
cindy618
|
係咪講台幣?
cinda72.
|
guonan613 發表於 18-12-16 14:10
11月尾退租,業主係台灣人,收房當天業主不在香港,要我鑰匙留給agent,之後業主話家私需拉走,仲要搵 ...

去小額錢債追,你贏左就釘佢契,再唔還申請拍賣佢層樓
guonan613
|
cindy618 發表於 18-12-16 14:12
係咪講台幣?

係港幣。
cy101
|
你蝕咗無叫AGENT 上來睇下先交還KEYS!
(Samantha)
|
11月尾退租,業主係台灣人,收房當天業主不在香港,要我鑰匙留給agent,之後業主話家私需拉走,仲要搵 ...

嘩!
guonan613
|
cy101 發表於 18-12-16 14:14
你蝕咗無叫AGENT 上來睇下先交還KEYS!

有agent,agent話這是我和業主之間的事,他們不管。
sfll
|

根據組約行事。你為何不搬走自己嘅傢私?
guonan613
|
sfll 發表於 18-12-16 14:17
根據組約行事。你為何不搬走自己嘅傢私?

這點我們確實有錯,因為我們入住時扔了房東的傢俬,想著走後下對應的傢俬。我們同意清傢俬付錢,但感覺他開的偏離市場價。
babywater
|

應該一早搬走自己的傢私,然後一手交匙一手交按金,我之前都試過同Agent交收,Agent 話開支票俾我我都唔要,因為之前交時系現金,退時都要現金
guonan613
|
babywater 發表於 18-12-16 14:23
應該一早搬走自己的傢私,然後一手交匙一手交按金,我之前都試過同Agent交收,Agent 話開支票俾我我都唔要 ...

我租房換過4個房東,前三個都是事後退錢,都沒有糾紛。
jacobkit
|
guonan613 發表於 18-12-16 14:26
我租房換過4個房東,前三個都是事後退錢,都沒有糾紛。

這是你好彩
puzzledmama
|
我覺得你好蝕章,你有按金在業主手,卻又竟然玩嘢留低咁多垃圾手尾比業主麻煩,業主唔玩返你都唔順返條氣啦⋯⋯
luckybaby2011
|
puzzledmama 發表於 18-12-16 14:31
我覺得你好蝕章,你有按金在業主手,卻又竟然玩嘢留低咁多垃圾手尾比業主麻煩,業主唔玩返你都唔順返條氣啦 ...

間屋租幾錢?
賠咁多玩野咩
yurijm
|
在房東角度,可能覺得係你玩野先

其實樓主話掉走房東舊傢私,舊傢私有冇列入租約?
你在成個租約期中,有冇通知、與房東商討過傢私問題?
房東有冇同意你留低新傢私取代舊傢私?

個人認為房東收你天價棄置傢私費,明顯係覺得你玩野,留低一堆垃圾
又掉走人地傢私
Winnie
|
廚房水池即係咩
guonan613
|
yurijm 發表於 18-12-16 14:45
在房東角度,可能覺得係你玩野先

其實樓主話掉走房東舊傢私,舊傢私有冇列入租約?

我唔係玩野,但我明白自己的問題。期間我打咗10個電話想解決問題,她接過一次,很心平氣和,還說費用算好告訴我們。

我想就是存心整我。
guonan613
|
luckybaby2011 發表於 18-12-16 14:43

你間屋租幾錢?

yurijm
|
guonan613 發表於 18-12-16 14:54
我唔係玩野,但我明白自己的問題。期間我打咗10個電話想解決問題,她接過一次,很心平氣和,還說費用算好 ...

原來係咁
咁真係好煩惱
唯有循法律途徑解決啦
Agent又衰,乜都話唔理
cinda72.
|
guonan613 發表於 18-12-16 14:55

去小額追啦,2個月按都係62000,小額已經加到75000,你合資格
扣幾多比個官判囉