自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

guonan613 發表於 18-12-16 18:49
我都承認有錯在先,但凡事不商量,搞消失,中途通過一次電話都很和氣,現在這樣中介也驚了,話會幫我地問 ...

其實點商量 搬入黎掉我d野 走就留低d 宜家垃圾傢私比我真係送都唔要啦 你間屋租成31000 你話佢會唔會鐘意d cheap 野?
不過佢咁樣海鮮價都唔岩 但鬼叫你租咁多次屋都唔識即去拎按金?

比我就覺得你好串 唔想聽你電話

子爵府

你應該聽聽 cinda 姐意見,她是地產界,很專業的

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

當初掉原本的傢俬前,有冇得到業主同意?
如果無,我覺得你唔應該私自掉人地d野,如果業主唔俾掉野,你可以唔租,而不是私自掉人d野
我以前都租過樓,業主間屋有咩喺度,我啱用就用,唔啱用既會問准佢同意先掉(或者等佢拎走),退租時我唔會留低自己傢俬垃圾要人執手尾

複式洋房

瑤瑤~ 發表於 18-12-16 19:23
當初掉原本的傢俬前,有冇得到業主同意?
如果無,我覺得你唔應該私自掉人地d野,如果業主唔俾掉野,你可以 ...

掉佢野 佢同意的。所以覺得抱歉,留番同樣野。
係我想的簡單,交鑰匙前沒有問過佢。

伯爵府

guonan613 發表於 18-12-16 19:34
掉佢野 佢同意的。所以覺得抱歉,留番同樣野。
係我想的簡單,交鑰匙前沒有問過佢。
...

傻瓜佢同意你掉又無叫你要再留比佢
你就咁留d家具係到
人地緊係收你垃圾費喇
個價錢係好貴
你同佢傾下喇

珍珠宮

2024年龍年勳章

cinda72. 發表於 18-12-16 15:58
你唔理佢咪唔駛理你

早前我都有單嘢在BK問過,啲人話小額無力要輸方賠,就算我贏咗,輸方照樣可以唔賠,所以我才放棄去攪。
乜原來唔係咩?

請問應該怎樣理呢?

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

newinewi 發表於 18-12-16 04:42
通常網友自認苦主,背後都有故事,唔知租客除咗一屋傢俬,仲留底乜嘢“筍嘢”比業主,搞到一拍兩散。。。
...

Agree, 只聽一面之詞點都係跟車太貼
我唔明樓主係咁講留返d傢俬俾業主,咁你咁做究竟係一廂情願定人哋同意?如果人哋根本唔想要,你d傢俬對佢來講只係垃圾,點解咁懶唔自己搞掂先交樓

瑪瑙宮

大廚勳章

cinda72. 發表於 18-12-16 15:50
釘契洗幾千蚊既啫,一釘佢契,睇下係樓主煩定係業主煩囉

想問下如果真係俾人釘咗契。。。個業主要解係咪要使好多錢先得㗎 ?因為我見你話釘契洗幾千蚊。。。咁解左張契係咪要用多好多錢 ?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

瑪瑙宮

大廚勳章

cinda72. 發表於 18-12-17 01:37
咁又唔係好多既,咪找數再找埋對家釘契同解釘費囉,唔解咪唔好賣,唔賣咪慢慢有告到拍賣為止
...

即係如果唔諗住賣有得佢釘。。。都仲繼續有得住。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

noelching39 發表於 18-12-16 19:09
你應該聽聽 cinda 姐意見,她是地產界,很專業的

快行動

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

seaheart88 發表於 18-12-17 01:35
想問下如果真係俾人釘咗契。。。個業主要解係咪要使好多錢先得㗎 ?因為我見你話釘契洗幾千蚊。。。咁解左 ...

我問過律師解釘幾千蚊,
但係解釘前要解決咗釘契原因先,
例如有潛建就要解決咗僭建問題先可以申請解釘。

琥珀宮

畀面勳章

guonan613 發表於 18-12-16 14:20
這點我們確實有錯,因為我們入住時扔了房東的傢俬,想著走後下對應的傢俬。我們同意清傢俬付錢,但感覺他 ...

之前唔要個d可以叫業主搬走

子爵府

回覆樓主:

清潔費黎講,以你租金黎睇,地方應該唔細,咁佢講既價係正常,係垃圾費果度好似係貴左,不過你係咪整到間屋好唔掂,正常一般而言,租客搬走點解要俾清潔費?好唔合理

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cinda72. 發表於 18-12-17 01:39
係要搞幾年架啦

[size=37.4521px]實情釘咗契,間屋唔賣得,咁可唔可以出租呢?

大宅

guonan613 發表於 18-12-16 14:10
11月尾退租,業主係台灣人,收房當天業主不在香港,要我鑰匙留給agent,之後業主話家私需拉走,仲要搵 ...

樓主你使吾使開3個post講同樣嘢呀???

珍珠宮

rayrayus 發表於 18-12-17 01:32
Agree, 只聽一面之詞點都係跟車太貼
我唔明樓主係咁講留返d傢俬俾業主,咁你咁做究竟係一廂情願定人哋同意 ...

我記得尋日個po唔係咁,我亦解過呢個“掉垃圾”數點解係有可能。

珍珠宮

硬任務 發表於 18-12-17 07:32
樓主你使吾使開3個post講同樣嘢呀???

首頁

尾頁

跳至