傻人一問

1010k
|
我曾經承諾工人姐姐唔炒佢,
其實我等新人到港才炒.

請問我會否被工人捉着痛処:
「應承唔炒,而家又炒」?
而吿上領事館/ 勞工處?

當然我會賠足錢.
我話唔炒,最後炒,請問犯法嗎?

細姐姐
|
1010k 發表於 18-12-16 17:31
我曾經承諾工人姐姐唔炒佢,
其實我等新人到港才炒.

你在甚麼情况會咁樣應承佢嘅?

你應承佢都信?
有冇話係乜嘢conditions 下唔炒
都要合理㗎!
唔通工人唔聽指令,不合作,都唔可以炒咩!
講唔通
你個工人係咪話見鬼嗰個呀?

1010k
|
細姐姐 發表於 18-12-16 20:38
你在甚麼情况會咁樣應承佢嘅?

你應承佢都信?

係呀,見鬼菲.

我在錄影中 大概係講工人,
已經一年中辭職五次,(姐姐承認,兼自己講打電話比中介、執野離開僱主家),但我從來沒講過要炒佢.
我要佢好好工作咁樣.

我擔心自己講錯野

係呀,段錄影遲D我希望可以send 比入境處睇.
但我只有入境處電話及 fax 號碼.

細姐姐
|
1010k 發表於 18-12-16 20:46

係呀,見鬼菲.

僱主叫工人好好工作,冇問題㗎!
佢一年辭工五次,又話見鬼,令到僱主好困擾,唔炒佢就有鬼喇!
大條道理掃把佢,加上補足錢,唔使驚!
係我會刺激吓佢,等佢第六次辭職,慳返一個月,唔會益佢
1010k
|
細姐姐 發表於 18-12-16 20:52
僱主叫工人好好工作,冇問題㗎!
佢一年辭工五次,又話見鬼,令到僱主好困擾,唔炒佢就有鬼喇!
大條道理掃 ...

其實好搞笑,當日我錄影,同見鬼菲剖白,
佢已經辭職五次,我都冇炒佢.

之後見鬼菲話覺得太太好好人,
咁都唔炒佢,所以見鬼菲決定好好工作

(其實佢已經做左 1年2個月,
如果現在辭職真係on 居,是斷約.)
如果見鬼菲安份工作多10 個月就完約,靚仔了.
細姐姐
|
1010k 發表於 18-12-16 21:03
其實好搞笑,當日我錄影,同見鬼菲剖白,
佢已經辭職五次,我都冇炒佢.

咁佢之後工作如何?
但你都請咗人啦!
1010k
|
細姐姐 發表於 18-12-16 21:10
咁佢之後工作如何?
但你都請咗人啦!

之後佢工作都係會串下咁囉.

係呀,我請了人,未到.
唔會返轉頭了.

因為唔知見鬼菲幾時又抽筋

lily-of-valley
|
你補夠一個月通知, 做咗幾多日人工, $100 travelling air ticket, 想炒就炒。

個見鬼bun仲未炒呀? 唔怪得佢咁離譜, 以為你買佢怕。
1010k
|
lily-of-valley 發表於 18-12-16 21:26
你補夠一個月通知, 做咗幾多日人工, $100 travelling air ticket, 想炒就炒。

個見鬼bun仲未炒呀? 唔 ...

係呀,等緊新人到,希望二月會到.

反而我而家自己好緊張,
因為是第一次投訴工人.
wcpcelia    發表於 18-12-17 14:26
|
1010k 發表於 18-12-16 21:29
係呀,等緊新人到,希望二月會到.

反而我而家自己好緊張,
定D, 又唔係講大話。 佢咁激你嚇你, 你驚夠啦。

佢地生安白做慣架啦, 2012 June, 我話比大食bun vicky 命 I hire a man to take care Sir, will arrive Sept.

佢黑面好惡同我講why do you not hire my 乞士笨husband, mamm (媽媽)​promise to hire my husband.

成件事, 我做主, 媽唔理。 因任何情況, 一定唔會請大食老公。

跟住黑面黑到andy來, 好啦, 勾andy, 但太醜, andy唔吼佢。 同andy講我地唔鐘意佢。
點知我唔炒andy, 佢黑面到走個日又屈我比唔夠。
1010k
|
lily-of-valley 發表於 18-12-16 21:55
定D, 又唔係講大話。 佢咁激你嚇你, 你驚夠啦。

佢地生安白做慣架啦, 2012 June, 我話比大食bun vicky ...

係呀,看到你的經歷,真是工人好喜歡投訴.

我也怕被工人投訴,唉
PonyMom
|
你多慮了!你留意下呢度有幾多JM呻工人返鄉下之前承諾一定會返來結果不返,或者工人應承續約結果顧主做曬文件工人話無法子續了,諸如此類
|
1010k 發表於 18-12-16 22:09
係呀,看到你的經歷,真是工人好喜歡投訴.

我也怕被工人投訴,唉

你無欠佢, 都會投訴架啦。 煮到來就食啦。 嘅來之則安之。

因我知道philippine人貪污, 男人色狼, 我唔怕佢地。 以前賣酒公司, 各國領事館都唔使嘅, philippine, 要人比煙, 香水。
1010k
|
lily-of-valley 發表於 18-12-16 22:18
你無欠佢, 都會投訴架啦。 煮到來就食啦。 嘅來之則安之。

因我知道philippine人貪污, 男人色狼, 我 ...

謝謝安慰
wcpcelia    發表於 18-12-17 14:27
1010k
|
PonyMom 發表於 18-12-16 22:18
你多慮了!你留意下呢度有幾多JM呻工人返鄉下之前承諾一定會返來結果不返,或者工人應承續約結果顧主做曬文 ...

係呀,我都有諗這個.
工人反口就大把,僱主冇得追.

但工人投訴我,我就唔識處理了
Poyau
|
炒人賠足應該無問題