自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

ak128 發表於 19-1-6 09:28
好靚啊⋯⋯謝謝你 請問你是找宜家幫你拆埋舊的廚櫃定裝修師傅幫你?謝謝你 因我要全爆 攪唔清先後次序:wah ...

我屋企冇裝修, 只係之前個櫃用咗十年想轉款千幾兩三個鐘搞掂, 都係叫宜家搞 , 冇特別做磚 和地板 , 只係換個新嘅廚櫃拆和搬走舊櫃 ,冇特登搵裝修師傅, 我貪宜家有得做分期, 感覺好似冇咁赤, 流程大約如下
1. 去宜家畀五舊水搵人度尺, 講明度完尺唔做五舊水冇得退返, 度尺時同師傅講你大約邊個位想做煮食爐,邊個位想做高櫃,邊個位做星盤會有人幫你設計埋
2. 幾日後宜家櫥櫃部啲人打電話畀你叫你過嚟睇圖同埋揀料, 佢啲料平到貴可以差一倍, 檯面 大致分木板,石英石和 Corian, 自己用揀靚啲囉!租畀人揀cheapcheap地就得, 去報完個大約價錢, 你覺得唔啱嘅蝕五舊水即走

大宅

bobomia 發表於 19-1-6 10:00
請問知唔知d木板係咩料?大芯夾板?細芯夾板?高密度纖维板?還是?

宜家好似冇乜傢俬用夾板,多數都係纖維板,或者實木。

民房

honeybeva 發表於 19-1-6 22:51
我屋企冇裝修, 只係之前個櫃用咗十年想轉款千幾兩三個鐘搞掂, 都係叫宜家搞 , 冇特別做磚 和地板 , 只 ...

3. 過幾日有人嚟拆櫃用咗兩三個鐘, 好快就拆完
4. 大約一個禮拜又有人嚟 裝廚櫃, 今次用咗一日, 因為要鎅板, 又有另一批人嚟度枱面大小覆尺和預開孔位, 之後就等造石, 但如果揀木板料呢日就會起貨, 我而家暫時在做到呢一part
5. 最後上枱面,星盤 和安裝水喉, 梘液泵等

宜家啲價錢張單分得好仔細

(A)木櫃
(B )裝工拆卸和上樓費( 我住村屋2樓, 咁多嘢搬上嚟都幾係嘢 )
(C )石面裝工和上樓費
Ps ..石面和裝嵌師傅係分兩班人所以我要收兩次上樓費, 如果你哋住大廈嘅就應該唔使

如果想快啲起貨, 最好揀新開嘅荃灣宜家, 我由問野, 落500蚊訂, 睇位, 睇圖,拆野,裝嵌, 都唔使一個月

男爵府

回覆 honeybeva 的帖子

你個厨房Ikea收你幾多?

男爵府

民房

BS129 發表於 19-1-7 00:48

你個厨房Ikea收你幾多?

我全個工程, 連拆野, 因為屋企住村屋嘅2樓 要收搬上落樓費 , 拆舊有電器和安裝 ( 包括舊有抽油煙機和煮食爐都係拆咗再裝 返), 安裝水龍頭和 梘液 泵,智能燈 等等大約洗咗六萬蚊, 所有櫃桶全包油壓較, 宜家有本廚櫃系列嘅購物指南, 好似用咗隻最貴嘅實木板上黑漆 和石英石, 你哋覺得呢個價錢貴嗎?

民房

ak128 發表於 18-12-16 20:24
請問大家有沒有試過在宜家訂成套廚櫃?我見佢地設計不錯及價錢也可以 但不知服務 質素 及組件是否良好 請有 ...

溫馨提示:如果屋企廚房多橫樑橫陣, 天花有高低級, 或廚房個則唔係長或正方,有喲三尖八角!要個櫃就你嘅, 就唔好諗宜家啦! 佢喲櫃唔會就你個則,只有你就佢喲櫃,全部都係御製件,逐件逐件砌落去,唔係度身訂做,聽其他討論區啲人講話 u型櫃宜家比較難做得靚,最好一字型或L型,而且宜家嗰啲櫃體只有20,40,60,80cm. 和曲尺櫃88Cm和128cm( 順帶一提曲尺櫃好好用), 你計條數 大約淨返幾多嗰喲 係用唔到嘅, 剩番個位佢會 加塊板 冚面你睇唔到,一樣咁靚, 但淨番啲位就係嘥咗囉,! 你可以去宜家攞本metod廚櫃系列嘅購物指南書仔去睇下, 佢啲嘢明碼實價

洋房

預算唔多嘅首選

男爵府

honeybeva 發表於 19-1-6 02:14
呢個係我啱啱定做嘅宜家廚櫃, 工程做咗8成, 只差星盆和檯面等訂造未到, 暫時覺得好滿意, 其實之前都聽 ...

個kitchen好靚 不過黑色 如果有小强 你地捉唔到佢呀

我家廚房地磚係啡色 真係睇唔到小强

男爵府

搵出面師傅度尺訂做都吾使咁貴, d木比IKEA靚, 比我廚房咁細吾會做全黑色, 好似入左密室!

男爵府

屋企套ikea廚櫃用左9年都仲幾好

珍珠宮

咁如果大裝kitchen,想裝埋洗碗機,IKEA會唔會幫到?定要自己裝修師傅搞咗呢part先?

伯爵府

回覆 ayako 的帖子

請問水電抽油煙機是否自己搵師傅?

伯爵府

請問佢地係邊度鎅板?砌櫃?

男爵府

登!登!登! 發表於 19-1-7 11:29

係,個裝修師傅做埋

民房

redhot 發表於 19-1-7 11:23
咁如果大裝kitchen,想裝埋洗碗機,IKEA會唔會幫到?定要自己裝修師傅搞咗呢part先?
...

宜家個師傅上嚟 幫你安櫃嘅時候, 你可以同佢講埋, 佢可以幫你駁埋來去水和洗碗碟機來水位( 加幾舊 ), 改電制位( 又加幾舊), 我都有預留洗碗碟機來去水位

民房

登!登!登! 發表於 19-1-7 11:29

我收嘅價錢已經包咗 拆舊嘅抽油煙機和安裝返落去, 重做水電要收幾百蚊, 至於界版都係喺我屋企個廳進行, 佢哋搞掂之後會幫你清理乾淨

民房

BS129 發表於 19-1-7 10:07

搵出面師傅度尺訂做都吾使咁貴, d木比IKEA靚, 比我廚房咁細吾會做全黑色, 好似入左 ...

分店見到佢個黑色display, 唔知點解一見就愛上了, 或者幾年後唔啱睇嘅, 可能會換返田園風嘅灰色門板, 估計應該幾千蚊可以全部換曬, 呢度有媽媽啱啱換曬啲門板, 可否分享下洗咗幾錢呢? 原來我係貴咗嗎? 但啱啱有朋友幫襯咗鐘鷹, 佢仲貴過我, 感覺廚房差唔多大, 你說的訂做是搵裝修師傅做埋嗎?

伯爵府

即係可以落單時同宜家講埋搵佢地D師傅做水電, 不過就要加$, 是嗎?

伯爵府

不過係其他討論區, 見d人講麻麻地

首頁

尾頁

跳至