有冇jm計劃去美國/ 加拿大生b呀?

Jan0909
|

我想揀加拿大生bb, 希望俾小朋友將來有多個選擇
Alyssasa
|
Jan0909 發表於 18-12-16 21:49

宜家加拿大生b,bb無身份證啦
Jan0909
|
回覆 Alyssasa 的帖子

唔係好明, 意思係香港果張身份証/ 加拿大公民?
skysa35
|
Jan0909 發表於 18-12-16 22:23
回覆 Alyssasa 的帖子

唔係好明, 意思係香港果張身份証/ 加拿大公民?

係香港無身份證。
A_Lau
|

意思係父母不是加拿大籍,但去加拿大生b ?
cavy0511
|

樓主checkcheck先好, 朋友一家係加拿大住, 幾年前聽過佢話要改例, 如果父母都唔係加拿大藉, 唔可以一出世就有公民資格, 依家係點我無研究, 不過提提你要check下先
mommy2015
|
cavy0511 發表於 18-12-17 08:37

樓主checkcheck先好, 朋友一家係加拿大住, 幾年前聽過佢 ...

咁如果媽媽係加拿大籍,但爸爸唔係,咁BB出世仲有無公民資格?我都有聽過加拿大最近改例改得好嚴。

Jan0909
|
回覆 A_Lau 的帖子

C6以前喺加拿大讀左8年書,果陣讀完佢冇諗咁多就番黎香港冇申請做公民,c6好想第時小朋友果邊讀書環境同生活好啲
Jan0909
|
回覆 cavy0511 的帖子

我地諗住bb喺香港完成個小學就帶佢去加拿大讀書, 好丫或者真係要再check係點
Jan0909
|
回覆 mommy2015 的帖子

有曾經聽過大部分既福利都有但就冇投票權, 唔係好肯定
mommy2015
|
Jan0909 發表於 18-12-17 16:11
回覆 mommy2015 的帖子

有曾經聽過大部分既福利都有但就冇投票權, 唔係好肯定 ...

但係我係citizen, 正常我BB都應該係citizen, 應該有投票權。
mommy2015
|
Jan0909 發表於 18-12-17 16:04
回覆 A_Lau 的帖子

C6以前喺加拿大讀左8年書,果陣讀完佢冇諗咁多就番黎香港冇申請做公民,c6好想第時小朋 ...

咁你地咪要搞移民。你c6咪似我c6,攞visa去讀書,之後無搞入藉。但因為我係citizen,應該可以申請c6同BB入藉,但c6要去加拿大land囉!

如果唔搞移民,又想小朋友去加拿大讀書,只可以搞Visa。搞visa,小朋友唔會有公民嘅權利,睇醫生都要比錢,書都會貴過公民。
A_Lau
|
mommy2015 發表於 18-12-17 16:36

咁你地咪要搞移民。你c6咪似我c6,攞visa去讀書,之後無 ...

我而家係加拿大,反而係考慮緊會唔會返香港生,最近朋友間得到既資料係,加拿大生,bb有加拿大藉,但拎唔到香港3粒星身分證,連1粒星都好多唔批,要返香港2個月,等入境處批,當拎到1粒星,每2年要回港一次,否則會取消資格,轉成人身分證要返來換,未住夠7年都換唔到3粒星,無3粒星拎唔到特區護照,回鄉證都唔比。返黎香港生,面對既係移民第三代無自動國藉(即我個孫),同埋有無床位呢?苦惱中。。。
mommy2015
|
A_Lau 發表於 18-12-24 10:17
我而家係加拿大,反而係考慮緊會唔會返香港生,最近朋友間得到既資料係,加拿大生,bb有加拿大藉,但拎唔 ...

如果你有身分證,去見婦產科,就可以去政府排期生㗎啦!但政府排期都要早啲排,但係就算政府無位,你都可以去私家生。係㗎,如果bb唔係香港出世,係唔會自動攞到香港身分證㗎! 好似要喺香港住滿七年,先可以有3星。詳細資料就唔多清楚,可以去人民入境事務處度查吓。如果想攞回鄉證, 你唔可以話比佢知你有加拿大國籍添啊! 有外國國籍,係唔會攞到回鄉證㗎!其實我比較想知道,如果BB冇三星身分證,對喺香港生活有乜嘢影響?係咪就會冇咗9年免費教育?冇得睇政府醫生?但係我覺得如果我係加拿大, 我諗我都唔會特登返香港生,始終大住個肚,返香港又要打點過一切,都好麻煩!

A_Lau
|
mommy2015 發表於 18-12-24 10:42

如果你有身分證,去見婦產科,就可以去政府排期生㗎啦! ...

學校會照收,我朋友下月回流,佢小朋友1粒星同3粒星無分別。
但如果唔返黎生,基本上我地就放棄香港身分證,因為我回流既機會好低,每2年要返香港一次又難。
A_Lau
|
mommy2015 發表於 18-12-24 10:42

如果你有身分證,去見婦產科,就可以去政府排期生㗎啦! ...

但係你要留意返,加拿大政黨2019年想立例非加藉子女無居留權,呢輪都好多新聞係非公民生仔要打官司,不過都係輸。
「沒有任何歐洲國家,例如一出生就無條件自動給予公民身分,而且也沒有義務這樣做。只有34個國家可以通過出生地自動獲得公民身分,而不考慮其父母的國籍或身分。這一做法不是一貫和統一的,不足以成為國際法通行規則的基礎。」
mommy2015
|
A_Lau 發表於 18-12-24 10:55
但係你要留意返,加拿大政黨2019年想立例非加藉子女無居留權,呢輪都好多新聞係非公民生仔要打官司,不過 ...

我唔係樓主,我自己係加拿大citizen ,bb應該都有citizen (emoji)!
mommy2015
|
A_Lau 發表於 18-12-24 10:50
學校會照收,我朋友下月回流,佢小朋友1粒星同3粒星無分別。
但如果唔返黎生,基本上我地就放棄香港身分證 ...

學校照收,但仲係唔係免費教學先?政府定私立定國際學校先?

mommy2015
|
A_Lau 發表於 18-12-24 10:17
我而家係加拿大,反而係考慮緊會唔會返香港生,最近朋友間得到既資料係,加拿大生,bb有加拿大藉,但拎唔 ...

你話如果你返黎香港生,你面對既係移民第三代無自動國藉(即我個孫)。咁如果你個孫係加拿大出生,唔係都會加拿大國籍嗎?
A_Lau
|
mommy2015 發表於 18-12-24 12:51
你話如果你返黎香港生,你面對既係移民第三代無自動國藉(即我個孫)。咁如果你個孫係加拿大出生,唔係都 ...

暫時政策就話有,但係就話將來有機會要申請,即使是當地出世,呢樣最擔心,每期政黨都唔同。