0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

sukiyip8011 發表於 18-12-20 23:49
好得人驚,甘細個要做手術,都唔知點好,想問後來個bb有冇做手術呀?

呢樣唔知,祇知個bb 現在已是個女醫生了.

複式洋房

sukiyip8011 發表於 18-12-20 23:49
好得人驚,甘細個要做手術,都唔知點好,想問後來個bb有冇做手術呀?
無做。
佢bb 睇第二個醫生,就話因為bb 唔夠重,個胃仔好細,所以會餐餐嘔奶,到夠重量,就唔會,
當時佢就每次餵奶,都放定毛巾同小盆備用。

現在bb 長大成人啦,仲要做埋醫生。

洋房

dawnkly 發表於 18-12-21 03:31
試下用排氣奶樽先?

已經用緊啦,都係嘔

洋房

Healthy123. 發表於 18-12-21 10:22
無做。
佢bb 睇第二個醫生,就話因為bb 唔夠重,個胃仔好細,所以會餐餐嘔奶,到夠重量,就唔會,
當時佢就 ...

但是也bb每次體重都有增長,就是不停甘嘔奶,好另人擔心,今日就去睇醫生啦

複式洋房

sukiyip8011 發表於 18-12-21 10:24
但是也bb每次體重都有增長,就是不停甘嘔奶,好另人擔心,今日就去睇醫生啦
...

看看醫生有咩意見..會安心的架。

別墅

sukiyip8011 發表於 18-12-16 22:39
請問各位媽媽,我bb嘔奶情況嚴重,有冇睇bb嘔奶嚴重個兒科專科醫生介紹呀?又或者有冇媽咪有經驗應該怎樣做 ...

我b之前都每日喊嘔一,兩次,帶佢睇左醫生,話可能悠門狹窄,叫bb照超聲波,之後照左係窄左少少,但未至於好大問題,醫生話如果真係好窄就要做手術,佢話我bb暫時唔需要做手術,叫我留意情況,如果情況持續就要再照,好彩我bb大左d情況有改善。同埋醫生話我bb肚風好多,但無辨法,開左吸風藥比bb食,果時食左一星期左右,情況又好d,照完超聲波又係唔需要做手術,但要mon住情況

複式洋房

sukiyip8011 發表於 18-12-16 22:39
請問各位媽媽,我bb嘔奶情況嚴重,有冇睇bb嘔奶嚴重個兒科專科醫生介紹呀?又或者有冇媽咪有經驗應該怎樣做 ...

我女之前都成日嘔,試過換左奶咀餐餐嘔,又試過用初生咀都嘔返幾十ml出來。噴射出來攪到成身同沙發濕晒都試過。
後尾發現餵嘅份量多左,而家佢2個半月餵返90ml一餐就冇乜嘔,嘔都係嘔一啖。
同埋你試下用返初生咀,掃風掃密d. 。
Bb便便ok嘛?
見到佢咁嘔,真係鄧佢辛苦。

洋房

jan0101 發表於 18-12-22 08:01
我女之前都成日嘔,試過換左奶咀餐餐嘔,又試過用初生咀都嘔返幾十ml出來。噴射出來攪到成身同沙發濕晒都 ...

我個一掃風就噴奶,呢幾日都唔敢掃風,飲完一直抱住,依家都是飲90ml,有時都唔敢餵曬,一飲完唔可以整距,抱到坐定定,一整距實嘔

洋房

jan0101 發表於 18-12-22 08:01
我女之前都成日嘔,試過換左奶咀餐餐嘔,又試過用初生咀都嘔返幾十ml出來。噴射出來攪到成身同沙發濕晒都 ...

BB便便又日日都有,顏色就是墨綠色,可能關事隻奶粉

子爵府

我個仔一年前都係甘,過左兩個月會慢慢好,要掃多幾次風。

大宅

我有個奇怪方法可參考下,我仔嘔奶發現因為飲奶周身郁,有時唔覺意屈到個肚,我方法我有張遙遙床,我放仔仔45度床上飲,因為每次都同一角度,飲完又唔動佢,所以解決左

已刪除用户

洋房

fcmon2000 發表於 18-12-22 12:16
我有個奇怪方法可參考下,我仔嘔奶發現因為飲奶周身郁,有時唔覺意屈到個肚,我方法我有張遙遙床,我放仔仔 ...

甘唔掃風嗎?唔掃風驚唔驚距族親?有冇圖片參考下搖搖床呢?

洋房

Carmen8080 發表於 18-12-22 13:37
轉奶粉轉奶樽試下

我個仔用dr brown 排氣樽都會噴奶 我蚊曬啲一支支綠色排氣管就無事了

我都有買呢隻奶樽,bb食得好難,差唔多成個鐘先飲曬,跟住就一直放係度

已刪除用户

複式洋房

回覆 sukiyip8011 的帖子

我暫時冇睇醫生,佢得7weeks大,講真你去睇醫生都係叩你掃風坐直果d。而家減到3安或者3.5安,我中間會掃風,通常好小er到氣。我尋日開始有比肚風水佢食,又好似有用又好似冇,要觀察多陣先。因為佢好似多肚風,成日硬哂軚咁唔比掃風,有時候食完會一直好似好辛苦咁,又唔比人掃風,跟住就嘔。我建議你用薄毛巾包住喂,如果嘔奶都唔洗換3,經驗之談

複式洋房

回覆 jan0101 的帖子

我初頭都食成140ml,但滿月後就成日嘔,而家都係降呢去返90-100ml先嘔小左,不過變左2.5hr一次。我寶寶7星期大

首頁

尾頁

跳至