親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睇左好多簡介及遊記,都係講香港出境,一地兩檢。
想問問有冇Jm可分享大陸返香港果段,係咪直接上高鐵,冇出境手續,都係返到香港先一次過出境和入境?
我黎緊去番禺長隆玩,回程唔太知要預幾多時間離開動物園。因為完全唔知喺果邊有咩手續,要唔要預過關時間等等。
我坐6點半高鐵廣州南站返港。
請問有冇jm可以分享下。謝謝。

公爵府

回覆樓主:

JM 幾時去?我26/12 先會由廣州南回港,我都想知。之前試過福田坐高鐵回西九,內地段一定唔需要做出入境手續,香港先一地兩檢。留意第一次入閘,票&回鄉卡要去人手counter過,入了候車區再入閘就入票過ok。

廣州南站超大,我有票都會預30-45分鐘前到。

https://youtu.be/rTGscmkhByA

男爵府

一樣26號呀,我都攞定左實體來回車票喺手喇。心安d。

我就係上網睇極都只係有詳述香港段出境喺西九站一地兩檢嘅資訊,唔知廣州南車站咩環境有幾混亂,唔知返黎香港果段喺邊度做出入境,如果返黎都喺西九先做,就只需預由動物園衝去廣場南站嘅時間,上到車就掂,唔洗預排過關差好遠。
仲有一個星期,繼續努力搵下分享。

wcpcelia    發表於 18-12-17 14:34

男爵府

回覆 LSLC 的帖子

大陸返香港果段,係直接上高鐵,都係返到香港先一次過出境和入境的

男爵府

回覆 manying5 的帖子

純做安檢而已我 5:30PM 回港

男爵府

非常多謝你分享,咁我學樓上jm早30至45分鐘去廣州南站準備返港。

珍珠宮

Honey 發表於 18-12-17 08:46
JM 幾時去?我26/12 先會由廣州南回港,我都想知。之前試過福田坐高鐵回西九,內地段一定唔需要做出入境手 ...

係咩,我試過入閘到月台,唔多人,10~15mins ok

複式洋房

LSLC 發表於 18-12-16 23:41
睇左好多簡介及遊記,都係講香港出境,一地兩檢。
想問問有冇Jm可分享大陸返香港果段,係咪直接上高鐵,冇 ...

你係邊度買長隆動物園票?
可以分享一下嘛

男爵府

回覆 Makming 的帖子

官網買,480人仔,2大人套票,可帶一位100cm以下小朋友。
之前見淘寶平dd, 但又要提供大陸電話收訂單短訊,所以上官網買,唔洗煩,其實價錢唔係差太遠。

男爵府

12月25日至26日, 兩日一夜, 長隆熊貓酒店一晚連早餐, 三張動物園門票, 二大一小, 港幣$1700加埋來回高鐵, 成本都要$2300, 都唔平

複式洋房

LSLC 發表於 18-12-17 12:53

官網買,480人仔,2大人套票,可帶一位100cm以下小朋友。

唔該
我見官網都係人仔,可以香港信用卡比錢及香港號碼嗎?

男爵府

的確唔平呀,買票用人仔見價錢以為都ok抵,計返港紙又再貴幾舊,條氣真係唔係幾順。
不過又咁諗,高鐵120cm以下唔洗買車票,今年拿拿聲去坐下高鐵,去玩左先。

男爵府

係呀,香港信用卡香港號碼。不過如果4人家庭, 兩個小朋友150cm以下,我見k碌買大送細。

wcpcelia    發表於 18-12-17 14:34

複式洋房

LSLC 發表於 18-12-17 13:14

係呀,香港信用卡香港號碼。不過如果4人家庭, 兩個小朋友150cm以下,我見k碌買大送細 ...

唔該晒呀

男爵府

噚日啱啱係廣州南搭高鐵返,我係由漢溪站搭地鐵到廣州南站大約十幾分鐘,如樓上JM所講,最好預約45分鐘前到,因為要安檢,車開前5分鐘就會停止驗票,所以預多啲時間就唔會咁趕,所有出入境都係到咗香港落咗車先進行,一地兩檢嘛

男爵府

mamab 發表於 18-12-17 22:15
噚日啱啱係廣州南搭高鐵返,我係由漢溪站搭地鐵到廣州南站大約十幾分鐘,如樓上JM所講,最好預約45分鐘前到 ...

係呀,同你一樣咁方法回程返港呀,我喺動物園離開仲要等樂園車去坐地鐵,大時大節人多都真係要預鬆動d。多謝你嘅詳細分享。

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至