1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb22個月,已經食過三次抗生素,第一次因爲眼腫,眼水同眼藥膏都唔好,唯有食抗生素,但之後兩次就誤信左醫生食抗生素,最後只係普通病,bb咁細個已經食過三次抗生素,好擔心同唔開心,想問對佢地日後抵抗力會否差左?如果係,如果增強番抵抗力?

複式洋房

kays0n 發表於 18-12-17 01:20
bb22個月,已經食過三次抗生素,第一次因爲眼腫,眼水同眼藥膏都唔好,唯有食抗生素,但之後兩次就誤信左醫 ...

我仔19個月大時因為出大牙痛得緊要,不停指住喉嚨入面,吾肯食野,平時出牙無咁行為,睇兒科醫生以為距卡魚骨係喉嚨度,無啦啦食左抗生素,之後再睇耳鼻喉專科話吾係卡魚骨,但抗生素已經食緊逼住要食曬, ,之後就一直傷風病下好下病下到而家21個月先慢慢身體回復得七七八八,真係惡夢

水晶宮

我女so far 食過兩次抗生素,分別係1歲同1歲半時,歲半之後到而家兩歲半都無再發燒過喇

大宅

immaa 發表於 18-12-17 09:44
我仔19個月大時因為出大牙痛得緊要,不停指住喉嚨入面,吾肯食野,平時出牙無咁行為,睇兒科醫生以為距卡 ...

我都驚係咁

大宅

Nbs 發表於 18-12-17 10:45
我女so far 食過兩次抗生素,分別係1歲同1歲半時,歲半之後到而家兩歲半都無再發燒過喇
...

咁之前咩事要食抗生素?

水晶宮

kays0n 發表於 18-12-17 15:10
咁之前咩事要食抗生素?

發燒燒左over 5 日。

複式洋房

kays0n 發表於 18-12-17 15:10
咁之前咩事要食抗生素?

珍珠宮

飲食均衡,飲瘦肉水,做運動,應該都可以增強抵抗力

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

應該無問題,BB到大D就會慢慢增強抵抗力。

公爵府

bb22個月,已經食過三次抗生素,第一次因爲眼腫,眼水同眼藥膏都唔好,唯有食抗生素,但之後兩次就誤信左醫 ...

雖然有食,應該都代謝咗喇,最主要係注意平時飲食,冇俾佢成日病,平時多啲同佢出去做下運動,身體好咗,自然病痛都少

男爵府

我仔鼻炎成日食 唔食唔得呀 而家體質都好茶差,問醫生,醫生話多運動!

大宅

聽完你地咁講都無咁擔心

複式洋房

以我個人認知:食抗生素不會令BB抵抗力下降。人類使用過多抗生素是會令細菌產生抗藥性,但這個是一整個社群的問題。
個人認爲要BB抵抗力強,個人衛生要有,但不要太乾净,要讓BB接觸日常應有的細菌。例如我從不使用消毒藥水或酒精清潔BB玩具、家具,只用清水。給BB用的餐具,牙膠,不用滾水冲。其實原理跟使用過量抗生素差不多:細菌接觸多抗生素就能對之免疫;相反,人類接觸多細菌一樣能有免疫力(當然指的是日常細菌)。

好彩,so far BB 30個月都好少病痛。

複式洋房

回覆 sillyoldman 的帖子

還有,充足睡眠、多做運動也能增强抵抗能力。

大宅

sillyoldman 發表於 18-12-20 23:28
以我個人認知:食抗生素不會令BB抵抗力下降。人類使用過多抗生素是會令細菌產生抗藥性,但這個是一整個社群 ...

謝謝你解答

首頁

尾頁

跳至