話時話,如果你申請公屋上左樓仲會唔會擔心入息資產?

goodbuyer80
|
會唔會就住就住咁令自己唔太高收入及資產超額?畢竟而家有富戶政策。
morikawa
|
goodbuyer80 發表於 18-12-17 01:23
會唔會就住就住咁令自己唔太高收入及資產超額?畢竟而家有富戶政策。

我爸爸七十二歲,排咗四年都無,等..
Amy1974
|

擔心啲乜?咁多入息,咪綠表申請居屋咯。

tisomoso
|
上左樓ge限額計算高好多。。假設申請時限額是4人家庭月入不能超過2萬7。。。上樓後4人家庭5萬5先交倍半。8萬4先交2倍。。月入14萬先當係富户要遷走

所以d人上樓後根本唔洗就住就住
susi1024169
|
goodbuyer80 發表於 18-12-17 01:23

上左樓就唔驚啦,3人要月入十萬先要搬走
Poyau
|
高過富戶要搬都唔易
小可愛11
|

你驚乜啫,極速分戶 / 現金出糧你都做得到,仲有乜嘢難到你。
Yibu
|
樓主好似好多post 都係講錢既
kc_01k
|
小可愛11 發表於 18-12-17 13:45
你驚乜啫,極速分戶 / 現金出糧你都做得到,仲有乜嘢難到你。
...

唔怪之咁多人冇屋住,好多人排好耐

利申:住私樓
Moti
|
...

無話可說
|
上左樓入息唔同喎,我就唔擔心喇,資產過100倍先要走,邊有咁易,除非中六合彩啦,中左即搬啦
無話可說
|
...

咁了解佢
小可愛11
|
無話可說 發表於 18-12-17 13:51
咁了解佢

我成日記埋啲無謂嘢嘛
小可愛11
|
Yibu 發表於 18-12-17 13:48
樓主好似好多post 都係講錢既

無錯,佢嘅話題只有錢,錢,錢!
是是但但
|
tisomoso 發表於 18-12-17 07:38
上左樓ge限額計算高好多。。假設申請時限額是4人家庭月入不能超過2萬7。。。上樓後4人家庭5萬5先交倍半。8 ...

原來上了樓之後, 個入息上限咁高........
咁D人住落佐都好難會交返間屋出黎。
Mrs.Kangaroo
|

已經上左樓就梗系冇所謂啦,始終都系有限錢。
ddkaka
|

上咗樓個入息限額高好多

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
yychu722
|
ddkaka 發表於 18-12-17 13:59

上咗樓個入息限額高好多

一個人搵開幾$,
好難突然搵多2 倍,
如果他有本事搵少咁多錢, 他應該能力有限,
呃飯食
love2talk
|
...

小瓜
|
回覆 goodbuyer80 的帖子

而家每2年交一次入息申報架~