有冇jm坐月係奶奶陪? 你地係點應對(未坐已愁)

AppleBaby18
|
今年同c6意外有左bb宜家都28週,太99同99成日話我唔番去食飯,又話煮左啲乜乜乜俾我食,講真對我肚入面bb好我明,但寧食開眉粥都唔願食愁眉飯,婚前已經好唔妥佢地,話bb係第一個孫要留俾男家湊唔可以俾女家湊,喂點樣呀,係咪要咁無理霸道呢? 以前做女果陣我好想有自己既小朋友,宜家唔係意外有左真係唔想要。太99同99連埋個姑仔經常好興唔講聲就上黎屋企禁鐘,一係到樓下先打上黎話宜家要上黎,局住你冇得say no,我真係好想喊,成日喺度自出自入咁,禮貌d提早講唔得既 黎緊話我坐月要日日黎仲諗住喺度住埋話睇住bb,因為本身99冇我屋企鎖匙,成日要我配多條俾佢,話等佢出入都方便唔洗有我人喺度先入到黎,我真係好頭痛,我諗唔明要入黎間屋做咩囉。我宜家愁緊坐月點算,有排煩呀,駝b已經好情緒化,我唔想坐月日日都唔開心,有冇jm分享坐月果陣點打發佢地???脆求呀真係
sugar727
|

回覆 AppleBaby18 的帖子

會唔會你同C6講清楚你的想法,等佢開口同佢地講,坐月唔開心一定唔好,生完小朋友後的情緒好難控制,同埋坐月一定要坐好身體先會健康,如果情緒處理的唔好,好容易有產後抑鬱,希望你盡快解決到呢個問題。
moomooo
|

其實呢d情況好睇你老公點處理,可以既話請個陪月,再叫陪月幫你擋

koyuki_zoie
|
AppleBaby18 發表於 18-12-17 02:45
今年同c6意外有左bb宜家都28週,太99同99成日話我唔番去食飯,又話煮左啲乜乜乜俾我食,講真對我肚入面bb好 ...
有冇娘家屋企人幫到手坐月?
老公係媽寶定都好明白事理企你嗰邊先? 如果老公都幫你嘅大家夾好企硬唔配鎖匙比佢地,佢地都冇得夾硬嚟。冇話咩第一個孫一定要比男家湊,如果你女家有條件有能力有人幫手,個b係你嘅都唔輪到佢地想話要點就點。
puiyeelove
|
同c6講叫99跟返你既規則,如果唔提早話上來/我唔方便時係都要上,就比99撞下板 佢無key上你屋企
佢打比你咪唔聽電話 扮唔响屋企

坐月心情好大影響,自己請陪月 謝絕家訪至頭一個月坐完月
koyuki_zoie
|
AppleBaby18 發表於 18-12-17 02:45
今年同c6意外有左bb宜家都28週,太99同99成日話我唔番去食飯,又話煮左啲乜乜乜俾我食,講真對我肚入面bb好 ...
再禮貌同佢地講多次嘅都係再嚟到樓下先通知聲,打死都唔好開門比佢地隨得佢地拍門拍飽佢,而家一日開始已經唔識尊重人慣性咁樣鍾意話嚟就嚟,開壞頭以後更加唔會將你放在眼裡,將來分分鐘個b好多嘢都拑制住你要你跟足佢地意思做,有排你受
puiyeelove
|
樓主依加放鬆心情 諗開啲啊
你既心情直接影響肚入面既bb咖!放心!無事解決唔到既!有bb喺肚度是皇
RubyYu07
|
佢地真係好緊張個孫…其實無必要分男家同女家湊,分得咁清楚!
RubyYu07
|
puiyeelove 發表於 18-12-17 10:23
同c6講叫99跟返你既規則,如果唔提早話上來/我唔方便時係都要上,就比99撞下板 佢無key上你屋企
佢打比你咪 ...

如果係我,我都會扮唔係屋企,等佢地知道乜野叫提前通知
AppleBaby18
|
sugar727 發表於 18-12-17 08:17
回覆 AppleBaby18 的帖子

會唔會你同C6講清楚你的想法,等佢開口同佢地講,坐月唔開心一定唔好,生完小朋 ...

同C6傾過,佢好buy佢屋企果套坐月啲食療可以等我身體快d recover,唔俾佢屋企人上黎探b話我好不近人情
AppleBaby18
|
回覆 moomooo 的帖子

C6屋企係福建人,不停講佢地坐月食既野點好,全家都洗晒腦咁話出面陪月點差點差,好多野壇出面唔好,叫我唔好浪費錢,吹啤
AppleBaby18
|

回覆 koyuki_zoie 的帖子

其實我媽好想幫我陪我坐,但6299兜口兜面同我爸媽話唔洗佢地湊,"之後我再生既果d我屋企得閒先俾佢地湊",當堂大家o晒,搞到我媽為左唔好不和c下同我講由得佢地
AppleBaby18
|
回覆 puiyeelove 的帖子

好癲架99唔接佢電話whatsapp轟炸,一係下次見到面黑口黑面對住我,我宜家都費鬼時望佢
我都有諗過謝絕家訪,c6話我咁做好唔岩,同我講一堆道理
AppleBaby18
|
回覆 koyuki_zoie 的帖子

見你地可以咁勇唔開就唔開門,唉我會心軟又覺得自己唔岩,有試過我走落街避佢地,咁樣真係好辛苦
AppleBaby18
|
回覆 puiyeelove 的帖子

有時都會自己出去行下散下心,一見到99 d追魂call check住我幾點番到屋企,成日問去邊同咩人一齊做咩(真係反晒白眼) 99好傳統女人好驚我唔知同啲咩人一齊咁,真係好鬼癲
AppleBaby18
|
回覆 RubyYu07 的帖子

唉6299係福建人,持住係男家咩都男家為先,d口氣大到講出黎d說話仲難聽過粗口,特別個太99晨早流流上黎屋企打躉,一路到夜晚先肯走 crazy
RubyYu07
|
AppleBaby18 發表於 18-12-17 12:47
回覆 RubyYu07 的帖子

唉6299係福建人,持住係男家咩都男家為先,d口氣大到講出黎d說話仲難聽過粗口,特別 ...

乜福建人都會咁大男人觀念架?咁會唔會重男輕女架?
cherrylee1105
|
你住邊?
搬遠離奶奶
邱優
|

6299反對我請陪月,我死都要請陪月。
我個陣陪月&老公幫我做醜人,真係好彩有請,如果唔係我癲左好耐。
lolitaloves
|
你老公好冇用 媽寶黎.....
下次佢地黎扮話係街啦