懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

AppleBaby18 發表於 18-12-17 12:29
回覆 koyuki_zoie 的帖子

其實我媽好想幫我陪我坐,但6299兜口兜面同我爸媽話唔洗佢地湊,"之後我再生既果 ...

你生完坐月要同2個咁嘅99實抑鬱,我係你一定返娘家坐月,佢地要約期先可以探訪。今日你陀住b都無視你意願,第日生左你分分鐘連個b都掂唔到。你唔企硬話個b係我第一個仔女,理得佢男家第幾個孫,總之我陀就我決定點湊!絕d講句,個b唔一定要跟男家姓!
個老公咁廢,你自求多福...

別墅

回覆 RubyYu07 的帖子

極愛面子

別墅

回覆 cherrylee1105 的帖子

10分路程住好近

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

一定要搵C6溝通下亞,仲有就係建議你請陪月

別墅

回覆 KILW 的帖子

我都有聽過番娘家坐,唉有時又諗係咪要做到咁絕,但一諗佢地講d野呀做既野唔明點解可以做得出

大宅

如果我係你,陪月又唔比請!咁自己搞掂囉!有邊個住外國唔係自己一腳踢!自己買晒d野自己坐月,一d都唔難! 有邊個新手媽媽一開始係識照顧bb!記得去上d照顧初生嬰兒既班!you will be fine!!! 加油!

男爵府

AppleBaby18 發表於 18-12-17 19:41
回覆 KILW 的帖子

我都有聽過番娘家坐,唉有時又諗係咪要做到咁絕,但一諗佢地講d野呀做既野唔明點解可以 ...

你生完嘅情緒同思想會較敏感負面,對住99會比宜家辛苦10倍,唔係絕唔絕,係對自己好同有必要。

男爵府

回覆樓主:

如果你真係坐月時畀你奶奶上你屋企,我相信你坐月嗰陣一定會抑鬱同發癲 ,你最好同先生傾好,去娘家坐月起碼嗰個月有人照顧你,又唔使長期對住奶奶心情放鬆啲, 到時bb出世啲三姑六婆又話bb唔夠奶食又話bb唔夠暖又話唔可以長期抱住,轉個頭又搶咗去抱, 然後又有啲古怪嘅傳統方法,你知啲老人家幾固執,同埋聽樓主講你老公都應該係一個媽寶 建議你唔好硬碰硬,選擇去娘家度坐月避開佢哋啦, 如果請到一個專業又好嘅陪月,的確係可以放心同信得過

別墅

自己有錢咪用自己錢請陪月
坐完月搬去第二區

珍珠宮

AppleBaby18 發表於 18-12-17 19:41
回覆 KILW 的帖子

我都有聽過番娘家坐,唉有時又諗係咪要做到咁絕,但一諗佢地講d野呀做既野唔明點解可以 ...

你咁唔係叫絕,係叫保護自己同bb
好好坐月係超級重要,影響你同bb一世
尊重係雙向,既然兩位老人家覺得自己係長輩同男家就高高在上,咁咪見少d受少d氣

我從來都唔建議同男家長輩有衝突,要保持做足基本禮數,同男家家人關係差會影響到夫妻關係
你唯有坐月期間盡量避開佢地,少接觸、少見面自然少磨擦

奶奶極力要求湊b同幫我坐月
但佗b發生咗好多事我決定返娘家坐月
但bb出世仲多事發生
生完bb我仲係醫院,奶奶嚟到已經不停彈我唔識湊b,煲豬潤水我飲,我話飲人奶唔飲得,又係咁話我做咩唔飲
我拉埋簾埋身餵bb,奶奶一嚟到就拉開度簾,我嬲到想爆炸,探病時間出面大把人嚟探病
奶奶仲要走入埋嚟望住我埋身,我真係勁想爆又要忍住
最經典係醫院準備出院,我仲未走,奶奶襯我唔為意就抱我個b走咗出產後房!又一下激到我癲!
我返到娘家諗住可以安心坐月,奶奶成日失驚無神走上嚟,我係房埋緊身,媽咪幫我話咗比奶奶知,奶奶又係開門走入房
我話我餵緊奶,示意奶奶出去等,奶奶係出面話我餵奶餵咁耐!仲話我無奶!呢句對一個剛生完嘅媽媽嚟講真係難聽過粗口
仲要一到第十二日就叫埋班親戚上嚟睇bb,我真係嬲到喊,自把自為完全無理過我感受
我生完全埋身,未試過瞓多個兩個鐘,仲要應酬班親戚

我坐月期間已經因為奶奶喊過無數次,好在返咗娘家坐月,已經唔洗成日對住奶奶

我決心餵人奶要全埋身,如果要成日對住奶奶,我一定會崩潰!因為奶奶見親我都話我無奶!我餵人奶餵咗幾個月都話我d奶無營養,搞到bb咁瘦,叫我餵奶粉

我無好憎我奶奶,因為我知奶奶無讀過書,所以唔識尊重、禮貌、無常識,但咁多事加埋一齊好難無陰影
總之一切湊b同坐月都自己搞掂,有時間探下奶奶,奶奶同bb玩下我絕對樂意,以後大家互相尊重、和氣相處係可以

過來人身份勸你:返娘家坐月同自己搞掂湊b,唔需要奶奶幫手,大家少接觸自然少磨擦,大家繼續客客氣氣就最好

珍珠宮

回覆 KILW 的帖子

太過專制啦,你坐月有佢地係度真係好難頂!

別墅

回覆 秋天與楓葉 的帖子

咩料你99,好痴線真係,好過份可以無品成咁樣,聽你講都嬲到爆呀,真係人都癲有時都唔知d 99係咪扮懞,你都算喺佢面前忍到,我諗我實會癲俾佢睇。
同埋你都已經番娘家架啦,佢仲好意思日日帶親戚上去,妖聽到都憫囉,都避到番娘家都唔知係佢get唔到定咁厚面皮

別墅

你99講d野慳衰,真係好冇文化 係咪要咁黑人憎呀佢,一d尊重都冇離晒譜架真係,咁厚面皮仲好意思帶親戚上黎,佢擺明當冇到照拖馬上你娘家,激死人呀我真係會黑爆面個99咁樣,但你c6有冇同99講唔好咁樣

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

回覆 moon7632 的帖子

99好多時都係自找,背後點講冇親耳聽到都算,但係點唔岩順都唔應該講粗口啦

珍珠宮

Jan0909 發表於 18-12-18 17:32

咩料你99,好痴線真係,好過份可以無品成咁樣,聽你講都嬲到爆呀,真係人都癲:ran ...

奶奶無咁過份日日帶親戚上嚟,淨係一到bb出世第十二日就叫班親戚上嚟睇bb......

不過想順帶一提,係醫院已經見咗老公姑姐同表姐,係奶奶打電話通知佢地
好老實係醫院我除咗老公同媽咪,咩人都唔想見
但老公姑媽同表姐嚟到探我表示關心,我要保持禮貌
如果我有幸生第二胎,我打算出咗院先通知男家

奶奶間中有嚟我娘家屋企,嚟咗幾次就無再嚟,因為奶奶話我屋企一大陣狗味受唔住(但我3隻狗都住花園,唔會入屋),有次佢入嚟我間房睇bb時搽藥油
我嗰下都好激動,bb得一個星期大,咁細唔知聞唔聞得藥油

奶奶無讀過書,過去嘅事就讓它過去.....之後大家繼續客客氣氣算了.....

大宅

AppleBaby18 發表於 18-12-17 02:45
今年同c6意外有左bb宜家都28週,太99同99成日話我唔番去食飯,又話煮左啲乜乜乜俾我食,講真對我肚入面bb好 ...

要同你老公商量吓,你坐月有無女家人幫手!始終有個人幫手好D!另外,一定要你99知道,要上人屋企,係要預約的。如之前無打電話,咪唔好開門!千祈唔好比鎖匙,一比咗好難番轉頭!衰D講句,你響個廳餵緊人奶,你99開門都好尷尬啦!做開個頭好麻煩

珍珠宮

AppleBaby18 發表於 18-12-18 18:52

你99講d野慳衰,真係好冇文化 係咪要咁黑人憎呀佢,一d尊重都冇離晒譜架真係,咁 ...

其實生b前同奶奶相處得好好,不過我覺得奶奶做新手嫲嫲仲緊張過我,成日驚我唔識湊b
坐月期間奶奶行為的確好打擾我,但奶奶無讀過書......我諗奶奶角度叫埋親戚嚟探我係關心我同bb、奶奶以為奶粉先好,叫我餵奶粉係為bb好......

我分享坐月傷心事,唔係想加深你地婆媳矛盾,係想你可以好好坐月,同奶奶夾唔嚟就少接觸盡量避免衝突

親戚上嚟娘家件事,老公唔知情,奶奶約好晒親戚同我通知一聲咋
剛生完bb之後,我真係見親奶奶之後都要匿埋喊,我係驚咗奶奶,之後我決定唔聽奶奶電話,等佢唔好再嚟搵我

老公問起我就扮傻話好忙,聽唔到電話響
無人鍾意另一半講佢媽咪不是,所以當初我話返娘家坐月,都係話奶奶年紀大,幫我坐月太辛苦.......

男人天生粗線條,普遍家庭又重男輕女,男人由細被服侍慣係唔識照顧人,所以一下子要佢學識照顧老婆同bb係無咩可能

同老公溝通要避重就輕,唔好硬碰硬
多換位思考,大家都係新手父母係要時間去學習同調節心態
希望夫妻和諧係要維持良好婆媳關係,婆媳夾得到係bonus,夾唔到亦好平常,夾唔到減少接觸、自己做返基本禮貌就ok
祝你一切順利

別墅

AppleBaby18 發表於 18-12-17 02:45
今年同c6意外有左bb宜家都28週,太99同99成日話我唔番去食飯,又話煮左啲乜乜乜俾我食,講真對我肚入面bb好 ...

叫C6講已穩陪月比較專業,建議唔穩男家嘅幫手咁都唔好穩女家嘅幫手,結果肯定係出事唔滿意你嘅同時更影響親家關係。
如果真係唔得99要幫手都唔好諗到咁灰,可以換角度諗距地係關心你嘅,有啲直頭望都唔望你兩眼但又要求多多仲慘啦。心態改變下自己埋好受啲囉

大宅

首頁

尾頁

跳至