高鐵用12306訂唔洗攞飛

smallamychan
|
請問大陸高鐵飛用12306訂,係咪唔洗排隊攞飛,直接出示12306訂單信息同回鄉證就可以入閘坐車?
cadencetse
|
有內地身份證可以拍身份證入, 好似我地拍八達通咁, 但不支緩回鄉咭。香港高鐵之前因為唔夠人手換飛可以用你講的方法入, 但講明係臨時措施, 而家唔知仲得唔得
|
cadencetse 發表於 18-12-17 08:21
有內地身份證可以拍身份證入, 好似我地拍八達通咁, 但不支緩回鄉咭。香港高鐵之前因為唔夠人手換飛可以用你 ...

唔該,即係喺內地應該唔可以咁做?
BabyGGBaby
|

不單止要攞飛,仲要比手續費
|
BabyGGBaby 發表於 18-12-17 16:31
仲要比要比手續費

喺大陸攞飛應該唔洗,但唔知會唔會人太多派唔切,好似有人話有訂單信息就得,唔洗攞飛
cadencetse
|
smallamychan 發表於 18-12-17 16:28
唔該,即係喺內地應該唔可以咁做?
應該唔可以
somehow
|
BabyGGBaby 發表於 18-12-17 16:31
不單止要攞飛,仲要比手續費

去機器拎唔使,唔好去窗口
BabyGGBaby
|
somehow 發表於 18-12-17 18:08
去機器拎唔使,唔好去窗口

如果是舊的回鄉証,或第一次攞飛未報驗的,12306 買的飛只可以在窗口攞。
chanbigman
|

香港出發要拎飛, 響西九高鐵站,有12306自助取票機, 連大陸段嘅車飛都可以拎, 拍回鄉證就得免費. 去櫃位拎飛反而要手續費

深圳出發嘅去廣東省內的站, 可以不用拎飛, 直接show 手機12306紀錄及回鄉証入閘, 出閘也一樣, 有專人開閘。不過你有時間也可以去西九高鐵站12306自助取票機拎飛先
wcpcelia    發表於 18-12-18 10:44
|
chanbigman 發表於 18-12-17 20:07
響西九高鐵站,有12306自助取票機, 連大陸段嘅車飛都可以拎, 拍回鄉證就得免費 ...

請問點解我同家人的二代回鄉證,有人喺機攞到,有人唔得,係咪要係櫃位要佢做認證先?
|
chanbigman 發表於 18-12-17 20:07
深圳出發嘅去廣東省內的站, 可以不用拎飛 ...

不好意思,咁廣州南去香港,可否用這種方法?因為一家有老有嫩,到時唔得就暈低
chanbigman
|
smallamychan 發表於 18-12-17 21:26
請問點解我同家人的二代回鄉證,有人喺機攞到,有人唔得,係咪要係櫃位要佢做認證先?
...

去櫃位拎一次飛先,=認證
chanbigman
|
smallamychan 發表於 18-12-17 21:27
不好意思,咁廣州南去香港,可否用這種方法?因為一家有老有嫩,到時唔得就暈低
...

可以,怕的先去西九高鐵站12306自助取票機拎飛先
不過要帶齊所有的回鄉証
creambb
|
chanbigman 發表於 18-12-17 21:36
去櫃位拎一次飛先,=認證

第一次拎係咪要去櫃位認証?手續費幾多?唔該晒
agee
|
creambb 發表於 18-12-18 02:30

我去廣州南櫃面拎票無手續費, 俾個電話同回鄉証佢睇
creambb
|
agee 發表於 18-12-18 02:39
我去廣州南櫃面拎票無手續費, 俾個電話同回鄉証佢睇

Thanks, 有冇試過內地取票?
agee
|
creambb 發表於 18-12-18 03:00
Thanks, 有冇試過內地取票?

經美團訂, 內地的廣州南高鐵站櫃位取
|
agee 發表於 18-12-18 03:41
經美團訂, 內地的廣州南高鐵站櫃位取

多唔多人排隊?
chanbigman
|
creambb 發表於 18-12-18 02:30
沒手續費,櫃位拎飛已=認証,怕有錯漏就講明要認証
wcpcelia    發表於 18-12-18 10:44
agee
|
smallamychan 發表於 18-12-18 10:26
多唔多人排隊?

平日唔多人, 到左换埋回程飛先, 返黎無咁趕。
唔熟路平日預返30-45分鐘安檢