自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

#1~#4

他根本祗是一名幕前演員,後面才是金主~

駕著林寶堅尼,在西貢的豪宅高高掛著「幣少爺」的霓虹燈,24歲的黃鉦傑,自今年起高調宣傳炒Filecoin。由過去寂寂無名,突然間以名車豪宅示人,近日更派銀紙成為城中焦點人物。香港01翻查資料發現,關鍵時刻,是他在今年6月21日,從一名劉姓男子手上,接過「幣少集團有限公司」的全數股份,成為該公司的唯一股東。黃鉦傑也是在同日,正式成為林寶堅尼的車主。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

6月21日成為車主及公司董事
忽然成為全城焦點的「幣少爺」黃鉦傑,其推銷加密貨幣的fb專頁,於今年1月1日成立,至今已過萬人追蹤。他曾在7月1日首次展示林寶堅尼;其位於西貢慶徑石的獨立屋,則在7月23日首度fb亮相。
根據運輸署資料,黃鉦傑駕駛的林寶堅尼,其車牌為新車牌,於2018年6月21日前未有登記在任何車輛上。事有湊巧,在他成為林寶堅尼車主的同日,黃鉦傑由一位名為劉的男子手上,獲得一間公司的全數股份,成為「幣少集團有限公司」的董事。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

這位劉先生是何方神聖?他現時是五間公司的董事,包括一間財務公司、一間基金資產管理公司、一間慈善公司、一間金融公司,及一間娛樂文化公司。根據網上資料,這五間公司,為本港一個控股集團的子公司。

「劉先生」為控股集團前董事 集團曾捲倫敦金騙案
今年中,警方展開打擊索女倫敦金騙案,派員搜查多個地點。當時警方懷疑騙子集團的子公司聘請年輕美女,自稱「美女金融新星」,在社交網站展示名車名錶等奢侈品,繼而接觸受害人及建立關係,然後以虛假陳述說服對方簽署授權書,令其短時間內失利。該控股集團今年初曾有高層人事變動,姓劉的前董事呈辭。

JD930    發表於 18-12-17 11:35

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

香港01記者今日晚上到該名劉姓男子位於藍田興田邨的寓所,應門男子承認是他。記者追問﹕「知唔知幣少被人拉咗?」他拒絕回應事件。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/271856/%E5%B9%A3%E5%B0%91%E7%88%BA%E8%A2%AB%E6%8D%95-24%E6%AD%B2%E4%BB%94%E6%93%81%E6%9E%97%E5%AF%B6%E9%96%8B%E5%85%AC%E5%8F%B8-%E9%97%9C%E9%8D%B5%E4%BA%BA%E7%89%A9-%E5%8A%89%E5%85%88%E7%94%9F-%E5%8A%A9%E8%B5%B7%E5%AE%B6?fbclid=IwAR0FBVdvlqD-gUFGjxrNHon5xWhKCp7WM-0hLeWE0ZTaERmdcLTXFlYUxAY

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

2024年龍年勳章

即係打份工,戲子是也

幕後姓劉金主住藍田興田村?公屋來喎?

我~好~幸~福~呀~

公爵府

回覆樓主:

金主住公屋,幣少打工住獨立屋
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

咩都唔識 發表於 18-12-17 08:38
即係打份工,戲子是也

幕後姓劉金主住藍田興田村?公屋來喎?

佢後面也可能再有金主,或者年齡太大,不能作幕前演出,就找了姓刘古惑仔做~

佢隻弊,跌了一半,應該頂唔到了~

JD930    發表於 18-12-17 11:36

珍珠宮

回覆樓主:

好複雜

珊瑚宮

2024年龍年勳章

唔咪睇東張訪問佢,都唔知乜水

瑪瑙宮

好媽媽勳章

shop_baby 發表於 18-12-17 08:44
金主住公屋,幣少打工住獨立屋

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

李豆豆 發表於 18-12-17 08:52
唔咪睇東張訪問佢,都唔知乜水

真係全無社會經驗先會落搭,才會被他騙到, 佢真係有幾浮誇,就有幾浮誇~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

朋友中有勁浮誇的人 , 100% 信唔過 , 但有勢利小人會信 , xxxx 坐埋一檯

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

大力大力 發表於 18-12-17 09:06
真係全無社會經驗先會落搭,才會被他騙到, 佢真係有幾浮誇,就有幾浮誇~
...
哈哈

侯爵府

2018復活節勳章

大力大力 發表於 18-12-17 08:48

佢後面也可能再有金主,或者年齡太大,不能作幕前演出, ...

睇完你講都覺得有啲複雜。總之幕後老細就一定唔上身唔出面囉!我嘅理解 而搵個人出嚟做大龍鳳,大撒金錢,啲錢嘅來源我真係好懷疑

禁止訪問

禁止訪問

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

今次弊笑

伯爵府

大力大力 發表於 18-12-17 09:06
...

所以簡深水埗區派錢

容易多人信一朝致富

珊瑚宮

畀面勳章

LittleRoxie 發表於 18-12-17 08:12
西貢豪宅租㗎
跑車係公司車
實質空心佬官

最搞笑係部車嘅行車證過咗期

首頁

尾頁

跳至