鼻敏感/鼻塞 蒸臉機

tree.monkey
|
小朋友鼻塞嚴重,醫生建議每日洗鼻(用壺沖鹽水個隻,海豚噴鼻work),當然小朋友唔肯
醫生建議另一個方法就係喺沖涼房放熱水吸蒸氣30分鐘
我喺度諗不如買個facial用的蒸臉機啦,唔知有無過路人呢,謝謝
clarahkg
|
tree.monkey 發表於 18-12-17 08:50
小朋友鼻塞嚴重,醫生建議每日洗鼻(用壺沖鹽水個隻,海豚噴鼻work),當然小朋友唔肯
醫生建議另一個方法就係 ...

我外㽒都係咁. 問過醫生, 用蒸面機的話只係幫助鼻涕流出嚟, 始終都係洗鼻有效. 不過洗唔到唯有頂住先
tree.monkey
|
clarahkg 發表於 18-12-18 15:08
我外㽒都係咁. 問過醫生, 用蒸面機的話只係幫助鼻涕流出嚟, 始終都係洗鼻有效. 不過洗唔到唯有頂住先
...

謝謝回覆呀
想請教,用溫水得唔得呢,定一定要熱熱地的蒸氣先有效將d鼻水流出黎?
|
回覆 tree.monkey 的帖子

Hi tree.monkey , 小朋友鼻孔比大人狹小、敏感,鼻粘膜上的細小血管和分泌物(鼻涕)可以粘附塵埃、病毒、細菌,保護呼吸道,一般鼻塞係由於鼻腔內粘液嘅刺激,令鼻入面分泌物增多引起,除左係沖涼房放熱水吸蒸氣外,將熱毛巾敷係佢鼻上等佢呼吸時吸到蒸氣都可以幫助鼻塞。祝早日好返過聖誕呀!
tree.monkey
|
[email protected] 發表於 18-12-18 17:54
回覆 tree.monkey 的帖子

Hi tree.monkey , 小朋友鼻孔比大人狹小、敏感,鼻粘膜上的細小血管和分泌物(鼻 ...

謝謝你的資料呀
而家就係考慮蒸面機,但如果噴出來不熱是溫,甘有無效呢
Junjuncheung
|
tree.monkey 發表於 18-12-18 17:57
謝謝你的資料呀
...

放濕機應該都可以
長期開住等室溫唔使禁乾燥
會舒緩到

tree.monkey
|
Junjuncheung 發表於 18-12-19 00:50
放濕機應該都可以
長期開住等室溫唔使禁乾燥
會舒緩到

謝謝你呀
|
tree.monkey 發表於 18-12-18 17:57
謝謝你的資料呀
...

唔好客氣 吸入溫暖濕潤空/蒸氣有助紓緩鼻黏膜腫脹,滋潤呼吸道和幫助BB流出鼻液,蒸氣溫度一般唔需要太熱, 如果只係短暫情況,媽媽睇下有冇需要購買蒸面機,增強佢免疫力(多元化飲食+每日適量運動) 係治本嘅方法呀。

tree.monkey
|
[email protected] 發表於 18-12-19 11:57
唔好客氣 吸入溫暖濕潤空/蒸氣有助紓緩鼻黏膜腫脹,滋潤呼吸道和幫助BB流出鼻液,蒸氣溫度一般唔 ...

謝謝呀
|
tree.monkey 發表於 18-12-24 01:20
謝謝呀

jennyyann
|
我反而俾亞女食胡杏兒嗰隻蟲草,佢而家又好咗啲喎