網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我一向轉帳俾朋友都係用支付寶密碼(由英文字、符號、數字組成)

尋日開始我就要入支付密碼,only 6個數字。

到底發生乜事? 我用左2年支付寶香港,無set過6位數字的密碼。

但我個朋友就新用戶,佢話一向都係咁,仲笑我係咪無update app.

你地係咪都一樣?

大宅

a__lien 發表於 18-12-17 08:58
我一向轉帳俾朋友都係用支付寶密碼(由英文字、符號、數字組成)

尋日開始我就要入支付密碼,only 6個數字。 ...

Same here ... 要用返網頁版才能俾到錢(emoji)

男爵府

醒目開學勳章

我都係咁,之前用英文加數字,突然轉咗數字!只要你記得舊密碼就可以↓

入支付寶→我的→右上角設置→密碼設置,入舊密碼重新設過數字密碼就得!

男爵府

我都係咁, 仲以為發生咩事

大宅

要改支付密碼為6位數字。

男爵府

same here...
我雙12個時比錢已經係咁...
但一時得一時唔得...
即係而家要迫我地轉PW???

大宅

bloodwong 發表於 18-12-17 12:32
但一時得一時唔得...

我覺得原本的pw security 高d

我係早期的支付寶user
而家有3個pw
1/登入支付寶 pw
2/網頁版的支付 pw
3/ 手機版的支付 pw

支付寶HK 係咪short左

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

bloodwong 發表於 18-12-17 12:32
但一時得一時唔得...
我都係時得時唔得,最後我自己改咗做6位數字密碼,廢事煩。

大宅

係咁架啦,佢哋現在夠大,多人用,改政策唔使話你知,唔使你同意,也唔使理你喜歡或不喜歡。

男爵府

我最早個數字加英文支付密碼仲用到, 近呢兩年開新戶就只能用六位數字支付密碼, 密碼應該越複雜越好, 淘寶反而要你用簡單密碼, 奇怪

伯爵府

之前香港支付寶都係用大陸版個密碼。近排無啦啦要我改六個字密碼,唔知宜家大陸版都跟香港版改左

伯爵府

BK Milk勳章

我同你一樣,更改密碼為6位數字就得,我覺得仲方便左

複式洋房

好似係hk支付寶 bug問題,付款時 需要重新打開好幾次 先唔彈6位數字窗口,建議大家改為6位數字密碼,現在支付市場app的支付密碼 一般強制為6位數字

支付密碼為什麼是六位數?

雖然密碼只有6位數字(理論上僅有100萬種組合可能性),壞人確實可以用窮舉法嘗試破解,但微信支付不給這個機會:微信支付對於密碼輸入錯誤的限制非常嚴格。

連續錯誤輸入3次密碼——會……,你可以試試看;
連續錯誤輸入4次密碼——賬戶則會馬上被鎖定;
不過,假設你的密碼很隨便,也很容易被猜到,萬一有人人品爆發蒙對了支付密碼,微信支付還有兜底的風控系統。這個風控系統會根據人、賬戶、卡、設備、交易行為等多個維度的數據模型,在點擊「確認支付」的瞬間,後台就完成了與微信的社交信用數據以及行為數據的比對,對支付信息和商戶當前狀態做判定,然後辨別出「壞人」,對可疑交易進行立即攔截。

3、全額賠付---那你還怕啥?!
最後的最後,假設壞人突破了上述的各種防線(這個概率已經非常非常低),對於非本人交易的損失,聯繫微信支付客服,微信支付經核實後會全額賠付。微信支付安全已由中國人民財產保險股份有限公司承保,7*24小時快速理賠。

原文網址:https://kknews.cc/zh-hk/tech/2obme.html

首頁

尾頁

跳至