自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

回覆 blackberry 的帖子

請問你之前係睇西醫定中醫好返架?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Cindy614 發表於 18-12-17 13:24
回覆 blackberry 的帖子

請問你之前係睇西醫定中醫好返架?

唔係我,我朋友,佢醫左幾年,佢係睇西醫同戒口

珍珠宮

Cindy614 發表於 18-12-17 13:14
回覆 wan_sosin 的帖子

唔好意思,想問多少少,你之前睇中醫係咪日日都要食藥??連續咁睇? ...

係呀,中藥都係日日要食

男爵府

2024年龍年勳章

Cindy614 發表於 18-12-17 11:13
自從8月頭看過腸胃專科,照過胃鏡說有點胃炎及胃酸倒流,其他肝,胆,胰臟, 腎都照過沒問題,食左兩個月PANTO ...

我舊年年頭開始,每個月最小一次肚痾,食小小野,都會痾,每次睇醫生話腸胃炎,食完藥後無事,最嚴重果次,下午食左個面包及公仔麵,之後夜晚7、8點開始,肚痛,作嘔,反胃,頂到回家,終於嘔出來、痾左10次左右,第二朝又係睇醫生,腸胃炎。今年暑假身體檢查,照腸、胃鏡,醫生話有胃炎,幽門螺桿菌引起,食兩星期抗生,之後再做呼氣測試,無事。純粹分享個人經驗,每個症狀不同,或者轉醫生再睇下

大宅

回覆 kingcow 的帖子

我都有測幽門...但是無菌...唔知點解更多個月都好唔返..好灰心.

珍珠宮

Cindy614 發表於 18-12-17 13:38

我都有測幽門...但是無菌...唔知點解更多個月都好唔返..好灰心. ...

我十幾年前胃炎+胃痛開始到而家都冇斷尾。但我知道食咩先唔胃痛,但關鍵係自己忍唔忍到口。同埋好多因素會影響,例如壓力,甚至姿勢,動作都會影響的。你唔同的食物嘗試吓,搵到啱自己嘅,胃痛胃炎都會減少。

珍珠宮

Cindy614 發表於 18-12-17 13:38

我都有測幽門...但是無菌...唔知點解更多個月都好唔返..好灰心. ...

Btw,我都冇菌。

大宅

回覆 Moti 的帖子

謝謝,我試下留意邊D食物係會胃痛,胃炎好辛苦,攪到好多野都唔敢食,零食四個月都無食過,只求可以好返.

珍珠宮

我食呢兩隻都係冇效果的

大宅

回覆 Moti 的帖子

我食依隻dexlansoprazole 反而有效...但係我食左一星期醫生就叫我停唔好食,話靠自己調養,話食得多唔好,攪到我都唔知睇唔睇西醫..

珍珠宮

Cindy614 發表於 18-12-17 13:57
回覆 Moti 的帖子

我食依隻dexlansoprazole 反而有效...但係我食左一星期醫生就叫我停唔好食,話靠自己調 ...

你研究吓佢哋個副作用就知道點解醫生叫你唔好食得耐。呢啲抑制胃酸分泌嘅胃藥,其實好大風險。

大宅

腸胃病最好睇中醫調理啦,好辛苦時就去針灸。除非有菌就食西藥殺菌

每日一餐食粥,少食多餐,飲食定時(係絕對定時,唔係今日1:00,明天1:30果種,而係日日同一時間),真係包你會好,信我啦!我都患胃病好多年,曾經開過post,都係jm叫我試下定時飲食,而家不用睇醫生。

大宅

回覆 toromama 的帖子

有啊,我其實一向都係飲食好定時,但6月尾時一次旅行,食得過多,回來消化不良,睇左成個月醫生才轉介去專科,食西藥几個月都唔好,好慘....自從胃病條舌荅變白左......依個情況係咪睇中醫比較好?

大宅

回覆 Moti 的帖子

我有留意個副作用,話食超過一年會有机會變胃癌...,所以都怕怕,但你食的係咪都係抑酸藥?冇其他藥可以代替?

珍珠宮

Cindy614 發表於 18-12-17 14:09
回覆 Moti 的帖子

我有留意個副作用,話食超過一年會有机會變胃癌...,所以都怕怕,但你食的係咪都係抑酸 ...

pm咗你

男爵府

之前個胃差差地, 偶爾胃酸倒流, 試過一次西醫話胃炎, 食西藥好似治標唔治本

後來想搞好個胃, 去睇中醫想慢慢調理, 食左兩個月中藥, 戒熱氣辛辣, 戒凍飲, 食野要慢要咬到爛 d, 仲有要訓好 d, 臨訓前唔好食野, 唔可以太飽又唔可以太餓, 難消化既野唔食, 依家先叫做穩定 d

大宅

回覆樓主:

我之前俾呢個病困擾左好耐(1年),後尾都係睇中醫,慢慢先好返,要戒口,難消化,酸,辣,唔好食,期間會反反覆覆,到而家終於可以正常飲食了,不過已戒辣野,唔敢食,我之前係成日都好似作嘔咁,又反胃咁,好似有野頂實個胃咁,勁難受,照左胃鏡又係話無野,只係有少少胃酸倒流,希望你都快d好返

大宅

回覆 Cindy614 的帖子

OK, THKS

大宅

回覆 rilakkuma8899 的帖子

咁你之前一年都係睇西藥唔好先去睇中醫??舌苔係咪都係白厚?

大宅

有類似經驗,要戒口!
戒咖啡,朱古力,果仁;食完野唔好咁快瞓低.
祝早日康復

首頁
12345...17

尾頁

跳至