自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

回覆 gm147 的帖子

感覺大多數都係睇中醫先好返, 你之前係咪都係食過西藥唔得?

子爵府

BK Milk勳章

已 pm

男爵府

回覆樓主

食西藥治標不治本,我胃炎幾年靠飲中藥調理,飲左1個月好返,要全面戒口,酸辣凍野唔食得,要保持心情輕鬆唔好有壓力,自然會好返

大宅

回覆 siugocandy 的帖子

請問可PM不中醫資料?你係食左西藥好左先去調理定點?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

每個人都唔同,好難話食d咩,我媽本身個胃唔好,胃酸倒流到好似火燒心咁,又成日胃氣帳,胃痛(冇十年都有8年)

睇過好多中醫都差唔多,而家搵到個中醫算幾好(暫時唔知,只睇左半個月)
食左半個月藥個胃舒服D,此終只係睇左半個月,暫時都會繼續睇,因以前D中醫進展唔好,呢個OK啦

佢話我媽胃發炎,發炎好嚴重紅晒(唔知佢點睇到)話攪好發炎就唔會胃痛同倒流

但真係要介口,所有甜野唔食得,會另發炎嚴重同埋胃酸倒流得好勁,仲話發緊炎唔可以飲老火湯-.-要飲湯只可以飲冬瓜湯放條魚落去滾,
橙,提子,西瓜,車里子唔食得,仲有牛油果胃有事呢個一定唔可以食,薯仔都唔食得

生果最好食梨,蘋果都可以
(這是我媽發炎唔食得既野,要清楚自己咩事和體質先好介口,最好都係睇醫生,以上只供參考)

我媽跟住介口,又食中藥,現在比之前好少少

大宅

我都係慢性胃炎,其實都好反覆,第一次有胃炎時,食左1個月西藥,之後醫生唔再開,叫我要食得清淡同要比個胃慢慢自己適應返
之後就時不時會發作,胃痛
我研究過對於我自己,只要小食多餐,食得慢,同唔可以太夜食飯就會好d
so far我冇睇過中醫調理,但要搵到一個適合自己既方法,唔太建議你不斷食西藥
最好自己食清淡d....同食慢d...總之飽就停,餓要食
加油

大宅

回覆 shopping_easy90 的帖子

你維持左几耐個胃炎??之前係因為甚麼發病?

珍珠宮

回覆樓主:

我呢幾年個胃又係好煩,好多胃氣,又成日頂住,消化不良,食唔落嘢,胃鏡照過兩次,慢性胃炎,斷唔到尾,食極藥都唔好,半年前無意中發現屈人寺有隻益生菌,專針對胃,我食咗3個月左右,開始見效,而家食咗半年,已經 ,唔講驚小氣

大宅

yeemeif 發表於 18-12-17 16:01
我呢幾年個胃又係好煩,好多胃氣,又成日頂住,消化不良,食唔落嘢,胃鏡照過兩次,慢性胃炎,斷唔到尾,食 ...

請問邊隻?想介紹給家人,Thx

珊瑚宮

畀面勳章

Cindy614 發表於 18-12-17 11:13
自從8月頭看過腸胃專科,照過胃鏡說有點胃炎及胃酸倒流,其他肝,胆,胰臟, 腎都照過沒問題,食左兩個月PANTO ...

有,係睇西醫食藥。
不過久不久都會胃酸倒流,就去藥房配藥食。

大宅

回覆 小可愛11 的帖子

好似斷唔到尾...好灰..好影響社交, 有時朋友叫出去食飯,但好多野唔食得

大宅

回覆 yeemeif 的帖子

我對想知邊隻??現在你完全好返哂?

珊瑚宮

畀面勳章

Cindy614 發表於 18-12-17 16:27
回覆 小可愛11 的帖子

好似斷唔到尾...好灰..好影響社交, 有時朋友叫出去食飯,但好多野唔食得 ...

我又冇咁嚴重。
無戒口,係嗰排壓力大先會番發。

琥珀宮

Cindy614 發表於 18-12-17 11:13
自從8月頭看過腸胃專科,照過胃鏡說有點胃炎及胃酸倒流,其他肝,胆,胰臟, 腎都照過沒問題,食左兩個月PANTO ...

我食MANUKA HONEY有效,MGO 400+ (UMF 20+)

你之前食咩度數?

大宅

回覆 木土土 的帖子

我之前食15+,每日食四次,餐前食,食住就ok, 一停又返發,又作嘔胃痛..

珍珠宮

Szee 發表於 18-12-17 16:22
請問邊隻?想介紹給家人,Thx

活得易,要健胃個隻

珍珠宮

Cindy614 發表於 18-12-17 16:28
回覆 yeemeif 的帖子

我對想知邊隻??現在你完全好返哂?

活得易,健胃個隻,都話 驚小氣
不過唔平㗎,268蚊一盒食一個月,但你只要有恆心食就得

琥珀宮

Cindy614 發表於 18-12-17 17:41
回覆 木土土 的帖子

我之前食15+,每日食四次,餐前食,食住就ok, 一停又返發,又作嘔胃痛.. ...

其實你食住ok已經係有效,呢個唔係藥,可以長期食!

你不如試下食高d度數(起碼20+),我覺得高度數食少d,有效過低度數食多d!若我係你咁唔舒服,我會食MGO 500+ (UMF 25+)一段時間,好轉後才食低d度數MGO 400+ (UMF 20+)

我係每天起身空肚食一次(不加水),食咗好多年keep住食

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

打針
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

侯爵府

Moti 發表於 18-12-17 14:03
你研究吓佢哋個副作用就知道點解醫生叫你唔好食得耐。呢啲抑制胃酸分泌嘅胃藥,其實好大風險。
...
之前我胃氣脹睇政府醫生, 佢畀咗一大盒几十粒藥丸我係 抑制胃酸 , 但又冇講副作用, 而家有D驚

首頁
12345...17

尾頁

跳至