懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我食過人地用悅和醋自家煲嘅薑醋覺得好好食,但想知有冇人買過悅和現成買煲好晒嘅薑醋? 我上胎用八珍自己煲,又食過八珍薑醋劵嘅薑醋,覺得麻麻,今胎想試下食第2隻

子爵府

koyuki_zoie 發表於 18-12-17 11:14
我食過人地用悅和醋自家煲嘅薑醋覺得好好食,但想知有冇人買過悅和現成買煲好晒嘅薑醋? 我上胎用八珍自己 ...

悅和的醋OK,但最大問題是伛浸的蛋和猪手會好韧。

複式洋房

koyuki_zoie 發表於 18-12-17 11:14
我食過人地用悅和醋自家煲嘅薑醋覺得好好食,但想知有冇人買過悅和現成買煲好晒嘅薑醋? 我上胎用八珍自己 ...
用悅X比較無咁甜, 八 X 醋是比較甜

產前 6-8星期做好醋膽...( 即是 薑 和 醋)
蛋和豬腳,可以考慮以下做法:

蛋 : 於 吃前兩天才烚同浸醋.
有些家庭會連殼浸 ( 因為有鈣)
若不連殼浸, 即 是 脫殼 浸, 可以考慮浸四小時, 等蛋入味後, 取出,放在雪櫃,要食時,和醋一起番煲熱,咁就不用吃鐵蛋了. ( 蛋浸太長時間,會好實)

豬腳或豬手,可於派豬腳薑前 48 小時手 煲。
做法大家可以上youtube 找資料。
烚好,放入醋一起煲,煲好再浸,約一晚,就可以分番開豬腳,一樣,放入雪櫃。吃時與醋番熱就是了。

醋,最好每五天番熱一次,請用中慢火。

這個方法,好處是吃薑醋時,喜歡吃多的豬腳,或者祇想吃蛋,任選都得。
豬腳及蛋不會過硬.

不方便的就是要用了雪櫃很多位置。

希望資料有用

大宅

dobbybabie 發表於 18-12-17 15:38
悅和的醋OK,但最大問題是伛浸的蛋和猪手會好韧。

悅和煲好賣的會好靭嗎?

子爵府

ariessy 發表於 18-12-22 22:07
悅和煲好賣的會好靭嗎?

我又沒試過或聽過買整好既悅和姜醋。這是我最近陪月的個案,後我解决方法是用八珍另煮蛋。俾人時蛋放最上面。唔好掂到的悅和醋

首頁

尾頁

跳至