自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

去旅行都要講心思,睇假期,尤其係睇下整唔整到靚嘅長假去耐啲,不過唔單止要因應自己有無假,係要睇埋當地係咪有假期呀!最多香港人一年去幾次嘅日本,原來2019年就會出現史上最長嘅年假:10連休!相信連假會引起當地大批日本人穿梭各縣旅遊,酒店房價一定貴,加上各主要幹道、JR肯定出現大塞車及人潮,就連街道、景點都一定人滿為患,建議大家千萬唔好呢個時間去日本旅行喇。呢個時間就係4月27日至5月6日,點解呢?原來4月29日為「昭和之日」公假,5月1日新天皇德仁親位亦會視為公假、 5月3日為憲法紀念日公假,加上前後嘅4月27、28同5月4、5為星期六、日;日本政府乾脆補埋4月30日及5月2日兩日假,於是出現史上最長嘅10日連假。為免各位唔小心買咗機票,記得記得Mark入日曆,唔好咁傻豬去咗同日本人迫餐懵呀!

https://hktravelnow.yahoo.com/%E6%97%A5%E6%9C%AC%E7%BD%95%E6%9C%89%E5%87%BA%E7%8F%BE10%E6%97%A5%E9%80%A3%E5%81%87-2019%E5%B9%B4%E5%91%A2%E5%80%8B%E6%99%82%E6%AE%B5%E5%92%AA%E5%8E%BB%E6%97%A5%E6%9C%AC-2097954875588662.html

伯爵府

回覆 1314625 的帖子

我咁啱呢段時間去日本... 哈哈

大宅

回覆樓主:

不嬲5.1黃金週去日本都係唔建議,年年都超迫

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

謝謝提醒

寶石宮

2023年兔年勳章