懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

8週開始鼻塞、感冒,好左兩星期
10週又開始乾咳,夜晚吾可以平訓,坐係到先好少少
食左中藥西藥,食下停下終於好返
點知而家15週又開始喉嚨痛、鼻塞流鼻水,仲要咳到想嘔既感覺,夜晚完全訓吾到覺
成日咳同伸鼻令到條腰同個肚好冤甘⋯⋯

男爵府

DHA勳章

回覆樓主:

我上一胎係17週病左 咳到生完都仲咳緊
係生完後啲咳冇咁勁
而加陀第二胎 又咳得勁左
冇斷過尾......

大宅

lolitaloves 發表於 18-12-17 12:34
我上一胎係17週病左 咳到生完都仲咳緊
係生完後啲咳冇咁勁
而加陀第二胎 又咳得勁左

遲D 個肚越大我驚咳到個肚仲辛苦
有無人知點解會甘⋯⋯
我以前傷風感冒都好少咳
而家有左勁易病同咳

男爵府

DHA勳章

tingtinglailai 發表於 18-12-17 15:44
遲D 個肚越大我驚咳到個肚仲辛苦
有無人知點解會甘⋯⋯
我以前傷風感冒都好少咳

因為大肚婆抵抗力差左....

大宅

tingtinglailai 發表於 18-12-17 12:31
食左中藥西藥,食下停下 ...

我著床開始就覺得感冒,不過系頭疼,鼻塞難受,昨晚凌晨五點醒了就睡不著了。因為呼吸不過來了,六點半左右先訓到二小時, 中 西醫都睇過!冇效果的,隔幾天就頭疼鼻塞流鼻血好奇怪,打噴嚏非常大力嘅不知道寶寶如何感受哈哈(emoji)!四周捱到19周每次產檢寶寶正常,順利!

伯爵府

回覆樓主:

由10號喉嚨痛開始到宜家每晚都訓唔到係咁咳,咳到又喊又嘔又流眼水鼻水又滲尿,真係覺得自己痴左

一訓落床,即喘氣就咳,要即係起身飲啖水止咳,
呢幾晚都係半i住電腦椅坐住訓,其實係訓唔到,會不停咳,只係冇訓起到個種氣喘,
去廁所沖涼都要帶支水,出街一定要帶,唔係唔掂

伯爵府

跟住
睇左1次西醫,但因為大肚,d 藥係冇效
睇完西醫第二日去睇中醫,但遇到個後生流既中醫,睇完已經覺得唔掂,食左3日中藥,真係冇料到
今日再睇另一個大年紀中醫,真係有細心問細心聽我講徵狀,我俾埋上一個後生開既藥方俾呢個中醫睇,佢睇完都話:弱到冇用既喎
另外我今日開始有唅一啖蜜糖,d 痰真係由綠色轉左淺黃或者冇色了,因為我係食左蜜糖後,好多個鍾先飲中藥,所以應該係關蜜糖事

大宅

kakakwok716 發表於 18-12-18 00:26
跟住
睇左1次西醫,但因為大肚,d 藥係冇效
睇完西醫第二日去睇中醫,但遇到個後生流既中醫,睇完已經覺得 ...

完全係我而家既苦況
食飯會食食下無La La 喪咳⋯咳到嘔同標尿
訓覺又咳又要飲水又係甘去廁所
西醫都話佢開D 藥會好輕,咳水當潤下喉,無乜用都係靠自己好返
睇左華潤堂中醫,知我大肚又吾敢開勁既藥比我
上網睇左D 偏方,樣樣試下睇下邊樣岩
陳皮水幫吾到,白蘿蔔蜂蜜水飲左兩晚,痰係少左綠色,不過都有咳

大宅

Cindy曾 發表於 18-12-17 22:53
我著床開始就覺得感冒,不過系頭疼,鼻塞難受,昨晚凌晨五點醒了就睡不著了。因為呼吸不過來了,六點半左 ...

我日日晚晚甘咳,都驚BB 入面會吾會震親佢
我都間吾中有頭痛,可能都因為訓得吾好
又要返工夜晚又訓吾到
有時夜晚見到老公訓到隻豬甘但自己訓吾到會好辛苦咁喊左出來

大宅

lolitaloves 發表於 18-12-17 16:09
因為大肚婆抵抗力差左....

我等好返少少就打流感針

大宅

tingtinglailai 發表於 18-12-18 14:33
我等好返少少就打流感針

我都準備打,因為聖誕過後好凍了,來緊新年後又流感高峰期!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁你又真係幾頻繁亞媽媽,我系產後,抵抗力真係差咗好多

伯爵府

tingtinglailai 發表於 18-12-18 14:26
完全係我而家既苦況
訓覺又咳又要飲水又係甘 ...

燉橙我都試左唔得,任何喉糖都唔得,
唔好話夜晚訓唔到,日頭都係一樣,呢幾日放假,日頭想訓都訓唔到
喉嚨好乾,乾到誘發性咁咳,要不停飲水,飲慢d 都唔掂
我今日都第8日,已經咳到個人有少少習慣左,坐起到訓到一陣,但都會咳醒

伯爵府

tingtinglailai 發表於 18-12-18 14:33
我等好返少少就打流感針

我有打針,
但其實我本身太熱氣,由喉嚨痛開始,第二日就咳,但冇其他流感特徵

伯爵府

tingtinglailai 發表於 18-12-18 14:26
完全係我而家既苦況
訓覺又咳又要飲水又係甘 ...

你試下唔好食咁熱既野,會好d 架
檸檬水我已經冇飲,覺得檸檬係刺激喉嚨,更難好番
有晚屋企食飯,食到我發脾氣,因為每放一樣野入口就咳,跟住飲水,個晚仲要得白菜同白飯可以食,食幾啖就唔食啦,好嬲

大宅

kakakwok716 發表於 18-12-18 18:11
你試下唔好食咁熱既野,會好d 架
檸檬水我已經冇飲,覺得檸檬係刺激喉嚨,更難好番
有晚屋企食飯,食到我 ...

今日睇左以前睇開既女中醫,原來我個診斷係「子嗽」,即係專係因為懷孕引至既咳⋯⋯睇來要生完先至好

別墅

tingtinglailai 發表於 18-12-18 21:52
今日睇左以前睇開既女中醫,原來我個診斷係「子嗽」,即係專係因為懷孕引至既咳⋯⋯睇來要生完先至好:thin ...

咁我有可能都係
有時咳咳下會失禁同嘔

男爵府

tingtinglailai 發表於 18-12-17 12:31
食左中藥西藥,食下停下 ...

未發現有BB已經開始咳,係得閒咳下咁,咳左幾個月就無咳啦。

男爵府

tingtinglailai 發表於 18-12-18 21:52
今日睇左以前睇開既女中醫,原來我個診斷係「子嗽」,即係專係因為懷孕引至既咳⋯⋯睇來要生完先至好:thin ...

我朋友都一有BB就咳,佢初初以為自己感冒,佢講過我知。我懷疑自己有左都唔敢亂食藥,我初初都以為自己作病

伯爵府

下...宜家先15w,有排咳

首頁

尾頁

跳至