冬至晚飯

Watashiwamomo
|
往年都係買豐富少少的餸菜回家比爸爸整黎來食(父親對食好講究煮飯一流)
但今年爸爸中左風唔可以煮到了,我係度煩黎緊的冬至飯點算(每年父親好重視呢一日會煮好多好味的菜。我有諗過帶成家人出去食飯,但覺得好貴(一席要2-3千蚊)屋企人好少,計埋自己都係4個人,請問一下有好的推薦嗎?
我睇左稻x有晚市優惠的餸菜,睇落唔錯而且都算經濟實惠,唔知o唔ok?
Thanks
ngokwan
|
Watashiwamomo 發表於 18-12-17 12:49
往年都係買豐富少少的餸菜回家比爸爸整黎來食(父親對食好講究煮飯一流)
但今年爸爸中左風唔可以煮到了, ...

外賣盤菜?
CathyChan1126
|
Watashiwamomo 發表於 18-12-17 12:49

做冬果排,唔會有優惠
有一年我試過
或是想下叫到會,或者自己煮
lingfu
|

個人覺得寧願煮得唔好食會比出去買好
爸煮唔到應該會想有人繼承
買可以睇下X興好似都有出

|
回覆 ngokwan 的帖子

早幾年都試過訂盤菜爸爸話唔好食,堅持之後繼續煮,所以先冇考慮盤菜
|
回覆 CathyChan1126 的帖子

如果我有學到煮飯就好了,以前太依靠爸爸,加上自己工作忙碌冇跟他學煮飯,而家有點後悔了。我屋企其他人都唔識煮飯(煮下公仔麵就得)
|
回覆 lingfu 的帖子

自己煮啊⋯⋯嗯,煮飯係極度有限公司,所以先諗住出街食,我再諗諗有冇辦法,thanks
keung0413
|
斬料 (雞), 蒸條魚,白灼蝦, 炒碟菜
一家人齊齊整整最重要
小花媽咪
|
https://www.erb.org/smartliving/tc/home-service/
揾人上門煮

利申: 我未用過
guigui82
|

盆菜我都唔like。
昨天才跟家人到稻香做節食飯。
你只有4個人, 唔好叫套餐, 散叫都得。
tansyneko
|
盤菜
alicialee1210
|
我叫外賣海鮮餐,在家蒸海鮮。6人餐$1499,有8款海鮮,仲有少量牛和豬同菜,蒸完海鮮就有埋粥食
crystal媽咪
|
四個人食酒樓,唔駛一定要半席。 有啲酒樓有四人餐,唔駛二千蚊
Poyau    發表於 18-12-17 14:25
canies
|
其實得四個人自己煮都好簡單啫,

蒸魚
現成罐頭鮑魚生菜墊底
斬料
自己煲個湯已經搞掂
( 再唔係鴻福堂買多兩包放落湯碗都得)

試下啦,比你想像中簡單㗎。
yiu_mimi    發表於 18-12-17 16:35
canies
|
alicialee1210 發表於 18-12-17 13:18
我叫外賣海鮮餐,在家蒸海鮮。6人餐$1499,有8款海鮮,仲有少量牛和豬同菜,蒸完海鮮就有埋粥食
...

食咗未?有冇相?
alicialee1210
|
canies 發表於 18-12-17 13:23
食咗未?有冇相?

食咗,冇影相。你 search Facebook 點點鮮,有好多人 放相
0q.cathy
|
做冬正日會收起所有特價餐,通過只有4,8同12人餐,只可以呢幾個選一個,其他野未必有,因為個晚旺場,吾會整咁多野,所以好多人都提早做節會。
onlam2005
|
外賣一D, 自己煮D,
蒸海鮮係最簡單,
叫你爸爸聲控你地做. 一家人大家參與下.
樓上JM都教咗,
斬料,
蒸魚,
白灼蝦,
蒸鮑魚或扇貝,
即食鮑魚+菜.
整個湯丸做甜品,
4人夠食啦.
yurijm
|
我覺得錢唔係問題
反而係冇期冇位