自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

怕煮得唔好,不如打邊爐可以嗎?

伯爵府

年年做節都係出去食,4人預1500度啦

公爵府

回覆樓主

平時冇煮開飯你會搞唔掂。做冬煮果餐飯起碼煮半日。

打邊爐啦。

子爵府

得四個人,貴極有限,不過做冬預了人多、限時、沒選擇、催你埋單,出去食就食西餐,去酒樓貼錢賣難受。

行貨盆菜好難食,雪到冰晒。

人少可考慮現成餸菜包(不是超市要煮那種),錫紙袋包裝,已煮好,只用翻熱,有名貴菜式。又或可考慮請人回家煮,連洗碗服務一條龍(電視也有介紹過)。

希望你們一家平安開心過冬,你爸知你孝順已足夠。

yiu_mimi    發表於 18-12-17 16:37

珍珠宮

打邊爐得得?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

都係聚埋一齊食一餐啫
唔怕煩可以簡單啲蒸下魚, 灼蝦, 蒸鮑魚之類, 整個休菜煲, 加斬吓料

再唔係買料打邊爐

出街食呢啲日子會轉餐牌, 係咪易炒碟菜都成舊水

象牙宮

4個人好易攪,蒸魚,炒菜,整條雞或鵝都得,
再簡單叫盆菜。

珍珠宮

alicialee1210 發表於 18-12-17 13:18
我叫外賣海鮮餐,在家蒸海鮮。6人餐$1499,有8款海鮮,仲有少量牛和豬同菜,蒸完海鮮就有埋粥食
...

好正喎

男爵府

Watashiwamomo 發表於 18-12-17 12:49
往年都係買豐富少少的餸菜回家比爸爸整黎來食(父親對食好講究煮飯一流)
但今年爸爸中左風唔可以煮到了, ...

稻坊 20號 餐單 冬日盛宴 1188六位, 考慮下幾好

大宅

謝謝各位建議!好有心啊我會係酒樓睇下有咩食再決定
其實已預算1-2千蚊食冬至飯,希望爸爸開心,同時今年明白到原來有些野唔係永恆千萬唔好太依靠,我好後悔冇跟爸爸學煮飯同時亦好懷念他的手藝,希望大家要好好珍惜屋企人,同埋可以一齊食飯的時光。謝謝各位
歡迎歡迎

珍珠宮

Watashiwamomo 發表於 18-12-17 12:49
往年都係買豐富少少的餸菜回家比爸爸整黎來食(父親對食好講究煮飯一流)

好睇爸爸點諗,如果因為中風煮唔到,好唔開心的話。我會建議兩個做法:

1. 出街食非中菜嘅餐,咁樣無得同爸爸煮開嘅中菜比較,當係搞啲新意。

2. 自己煮,就算煮得麻麻地,但見到仔女努力嘗試,keep 返個傳統,父母見到就算唔好食都會開心,覺得恩慰。咁當然,係選擇菜式上要留意下,選啲蒸嘅可能會容易 handle 啲,簡簡單單大家高興。

珍珠宮

買燒味,蒸條魚,白灼蝦,煲個湯,罐頭鮑魚加碟油菜。一家人齊齊整整食咩都好味。唔駛一定搞到一頭煙或者洗好多錢

侯爵府

上次99生日外賣美心盤菜我覺得ok,起碼唔使我煮

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我家前日做左節,叫大家樂盤菜,初時都驚中伏,但貪方便。結果比預期好,起碼個個人都滿意。

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

預早出去做節,一來無咁貴,人又無咁多

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

keung0413 發表於 18-12-17 13:09
斬料 (雞), 蒸條魚,白灼蝦, 炒碟菜
一家人齊齊整整最重要

好提議

首頁

尾頁

跳至