家姐有濕疹怕遺傳比BB

天降大任
|
我家姐有濕疹既,佢最近有左bb,
日日同我講話驚濕疹會遺傳到俾佢,聽到我都覺得有d煩
不過我都明白既,濕疹呢d成日都會搞到皮膚又紅又腫既問題,
梗係唔想下一代又要面對喇!
唉,唯有多d叫佢唔好擔心!
mandy952
|
天降大任 發表於 18-12-17 13:13
不過我都明白既,濕 ...

會遺傳,佢自己要介口,問清楚醫生,蝦蟹一定唔好食
tansyneko
|
無話可說
|
會遺傳,睇自己本身嚴重性,當然亦要睇bb免疫力,問下醫生意見
loving_mybaby
|
如母親本身有濕疹就不要餵人奶。
blackberry
|
擔心多餘,我兩公婆冇濕疹亞仔都有,不如小心孕期飲食,唔好吸太多蛋白質
|
loving_mybaby 發表於 18-12-17 13:35
我有濕疹, E生叫我餵人奶,不要讓B吃奶粉。
我女已十四歲,我仍有濕疹,亞女無。
yurijm
|
擔心來無用喎
叫屋企人做好自己、戒口
之後唔好再諗了
心情好,最重要

萬一真係遺傳到BB,將來咪積極面對
唔洗諗到咁灰
你屋企人一樣結婚產子
有美滿人生
|
88654321 發表於 18-12-17 14:09
...

我情況係戒左人奶後,我仔再無濕疹
brigittema429
|
天降大任 發表於 18-12-17 13:13
不過我都明白既,濕 ...

中醫講過,父母有敏感底(包括鼻敏感)都有機會令bb有濕疹,避唔到。 我自己兩個細就一個有一個無。
MichEAL82
|
loving_mybaby 發表於 18-12-17 13:35

錯誤資訊。醫生話兩者無關係,即使 BB 有濕疹,人奶媽媽都無需要特別戒口,由人奶過到俾 BB 嘅食物成份只有少於 1%,西醫角度無需要因為咁而戒口。

yungchai
|

點解?
|
MichEAL82 發表於 18-12-17 14:20

錯誤資訊。醫生話兩者無關係,即使 BB 有濕疹,人奶媽媽 ...

我情況係,我本身有濕疹,我仔都有,戒左人奶後就再無濕疹,我親身經驗。信不信自己衡量吧
球星媽咪
|
blackberry 發表於 18-12-17 14:02
擔心多餘,我兩公婆冇濕疹亞仔都有,不如小心孕期飲食,唔好吸太多蛋白質
...

係呀, 我個仔都嚴重但我同我老公都無,點擔心得咁多。
blackberry
|
球星媽咪 發表於 18-12-17 14:24
係呀, 我個仔都嚴重但我同我老公都無,點擔心得咁多。

我三個仔女中,得第二胎濕疹,陀佢時日日食燕窩,愛佢變害佢
Poyau
|

MichEAL82
|
loving_mybaby 發表於 18-12-17 14:23
我情況係,我本身有濕疹,我仔都有,戒左人奶後就再無濕疹,我親身經驗。信不信自己衡量吧
...

你係咁唔代表其他人都係咁,你可以分享自己情況,然後建議人都係聽醫生意見為準,而唔係直接叫人唔好餵人奶
yuyueng
|
今時今日香港好多小朋友/BB都有濕疹
julieko
|
88654321 發表於 18-12-17 14:09
...

人奶對濕疹先最好
好多都係因為對牛奶敏感先變濕疹
brigittema429
|
MichEAL82 發表於 18-12-17 14:35
你係咁唔代表其他人都係咁,你可以分享自己情況,然後建議人都係聽醫生意見為準,而唔係直接叫人唔好餵人 ...

我反而係大仔介左人奶就起濕疹