原來工人偷野,未判前都有權繼續住喺僱主屋企

joanie731
|

(後續) 今日工人房發現我嘅太陽眼鏡、兩盒玩具,已拍片工人親口承認偷野。
聽呢度jm建議報左警,警察上到黎,工人都承認係佢偷嘅,之後CID黎到再落口供,拉左工人返警局,佢地話晏啲翻譯會再帶工人上黎落口供,一切以翻譯員嘅口供為準,即係工人之前認左都可以反口,同埋原來工人即使認左,未判前佢都有權繼續住喺僱主屋企,咁我點好呀?點知佢會唔會自殺或者發癲傷害我同小朋友?
lily-of-valley
|
一定要報警, 落案, 法官審咗有罪,咁先至名正言順炒, 原因偷野。 先可以淨比人工唔使補一個月, 但亦要比機票。

唔係貴平問題, 如你心軟, 炒, 工人轉頭告你屈佢偷野炒唔補。 你好心, 佢地唔會多謝你。 因今次過骨, 即下次再偷。
Solarflare
|

打算炒啲話。報警留 record。然後警察在場時即炒。叫埋佢執包袱。即刻掃出門口。

報警唔係為左告得佢入, 而係為左留 record。
wcpcelia    發表於 18-12-18 10:40
joanie731
|
報左警,拉左。
kidslover234
|
joanie731 發表於 18-12-17 15:40
報左警,拉左。

太好了
|
joanie731 發表於 18-12-17 15:40
報左警,拉左。
好晒,交比警方處理。
joanie731
|
lily-of-valley 發表於 18-12-17 18:39
好晒,交比警方處理。

原來未解決,詳情請睇返post更新
|
joanie731 發表於 18-12-17 13:30
(後續) 今日工人房發現我嘅太陽眼鏡、兩盒玩具,已拍片工人親口承認偷野。
聽呢度jm建議報左警,警察上到黎 ...
有無agent跟? 若有叫agent揾地方帶走賊婆, 通常agent會帶走。

但點都不能再比工人留在你度, 因佢地可能燒你間屋。
joanie731
|
lily-of-valley 發表於 18-12-17 18:58
有無agent跟? 若有叫agent揾地方帶走賊婆, 通常agent會帶走。

但點都不能再比工人留在你度, 因佢地可能 ...

agent話工人自己會搵地方
|
joanie731 發表於 18-12-17 19:26
agent話工人自己會搵地方
唔係agent有boarding house比佢地等上庭架咩? 仲要上庭日要帶工人上庭。 呢D係agency要做的野。

乜都好, 唔好再比賊婆入屋, 換鎖先。
細姐姐
|
joanie731 發表於 18-12-17 13:30
聽呢度jm建議報左警,警察上到黎 ...

原來咁鬼煩!
agent 點講呀?
如果agent 唔幫手,處境有d 煩,你如現在炒佢,要賠錢,條氣唔順
唔炒住你家,又冇可能,一陣佢返嚟跳樓,燒屋,點算
我諗唯有炒佢,但機票唔好俾,錢都唔好賠住,等法庭判咗,係咪要賠錢先
工人有路數揾地方住,唔使理
joanie731
|
細姐姐 發表於 18-12-17 22:48
原來咁鬼煩!
agent 點講呀?
如果agent 唔幫手,處境有d 煩,你如現在炒佢,要賠錢,條氣唔順

佢頭先打黎問我,話警察冇帶佢去銅鑼灣boarding house, 我話:你唔係guest呀, 梗係唔會帶你去啦。
細姐姐
|
joanie731 發表於 18-12-17 23:42

佢頭先打黎問我,話警察冇帶佢去銅鑼灣boarding house, ...

工人冇求你原諒佢咩?
佢都幾on 居,俾警察拉,唔驚咩?
你都係同佢terminate contract 先,因為未terminate 係要出糧俾佢