自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上星期杜牙根, 牙醫俾咗3日藥, 第一次食有手板有少少痕少少紅, 我無為意, 繼續食, 但係越食越痕, 口又損, 今日第6日, 藥已食晒, 但係仍然敏感. 大鑊~

珊瑚宮

回覆樓主:

唔大獲, 朋友同事因藥物敏感引致失明, 佢先大件事。

子爵府

藥物敏感可大可少,快D去睇醫生啦

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小瓜 發表於 18-12-17 14:14
上星期杜牙根, 牙醫俾咗3日藥, 第一次食有手板有少少痕少少紅, 我無為意, 繼續食, 但係越食越痕, 口又損, ...

藥物過敏可以好大鑊㗎,食一次有反應應該唔再食,妳居然食哂

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

我有次食抗生素。又係食到成身痕。抓到紅色一條條痕,同有啲氣管收窄。同醫生講,佢話我之前都食過無事。無理由敏感。唔肯轉葯比我。話係我自己緊張引起。開鎮定劑我食...但食咗都係咁囉,
佢先肯轉葯比我咋
身體健康,生活愉快

珍珠宮

好媽媽勳章

cbeyond 發表於 18-12-17 14:17
唔大獲, 朋友同事因藥物敏感引致失明, 佢先大件事。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我朋友試過,差d冇命。
你仲食哂

子爵府

上星期杜牙根, 牙醫俾咗3日藥, 第一次食有手板有少少痕少少紅, 我無為意, 繼續食, 但係越食越痕, 口又損, ...

之前有個媽媽就係藥物敏感死咗
呢啲嘢可大可小

子爵府

我都想個藥物敏感定義係點?

例如一年前食過無事,一年後再食後身體即時出風癩(當時食完壽司,再經過過一個比較污jo既地方),我又唔排除當時我到既地方,掂過或者食過既野等等,咁即係點呢?

男爵府

Same here
開刀生完b時成身痕,唔為意,之後陪家姐整牙,佢之後話全身痕,嗰刻才知道我地對麻醉藥敏感!但以前係唔會的!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

有無睇醫生?

珍珠宮

呢啲已經小事。不過你去睇返醫生啦,最少搞清楚致敏原,以後要避開。

有些係即休克呀,命仔都可以冇埋。

侯爵府

2018復活節勳章

究竟我是誰 發表於 18-12-17 14:18
藥物過敏可以好大鑊㗎,食一次有反應應該唔再食,妳居然食哂

我同樓手都係同類人。有時真係冇乜為意自己身體上嗰啲小小反應同變化㗎。唔識分辨真係唔出奇。直到愈食愈大鑊至開始發現唔很妥喎。嗰陣都接近食鬼晒包藥啦。有啲人就會好敏感好留意自己身體狀況係點。明顯我哋都係大懵嗰種人 。希望樓主好快冇事啦

男爵府

2024年龍年勳章

吓!前排因谷奶乳線發炎,食抗生素,第一日食完喉嚨好痕,不停咳,仲以為隔離裝修個味好臭先會咳,結果食完七日,氣管明顯唔舒服,不停咳!身上出滿紅點,勁痕,上星期喉嚨發炎,又食抗生素,結果又咳過,聽你哋甘講,應該都是藥物過敏哦😱😱😱

侯爵府

2018復活節勳章

快啲搵家庭醫生睇睇先啦 希望好快冇事啦!

珍珠宮

alicecmc2003 發表於 18-12-17 14:33
我都想個藥物敏感定義係點?

例如一年前食過無事,一年後再食後身體即時出風癩(當時食完壽司,再經過過一 ...

通常藥物致敏係天生終身的,例如較常見的是盤尼西林系列,唔會好返。有些人全面過敏,即使對盤尼西林亞產品(已消主要致敏)都一樣唔得,食完未必休克,但可能企都企唔到,發青光......
海鮮/魚生/污糟....係過濾性。身體排走就o k,當然重金屬可能難排走。

大宅

之前試過2次一次抗生素一次消炎药。二次吃完都入咗醫院,一次全身出红點,另一次透氣困難。之後以後不能再用這些药,藥物敏感係好嚴重嘅事,所以身上永遠帶定張卡印有药物敏感記錄。萬一有咩意外等救自己嘅人知道

子爵府

回覆 brindlewin 的帖子

唔明咩叫"天生終生"?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

fanlee 發表於 18-12-17 14:25
我有次食抗生素。又係食到成身痕。抓到紅色一條條痕,同有啲氣管收窄。同醫生講,佢話我之前都食過無事。無 ...

食開無事都會突然黎料架
我女就係突然對augmentin敏感,豬頭喇叭嘴,醫生即時叫停
所以而家佢睇親醫生要食消炎藥都好鬼貴

子爵府

你以前有無試過藥物敏感?

首頁

尾頁

跳至