有冇水電速成班學

Applepay
|
想學來在家做簡單水電。不求人。
heather1106
|
Applepay 發表於 18-12-17 14:28

我都想報
大將軍
|
YouTube

我以前中學學過電
水就問google
mike89
|
水就可以自學,電唔敢
bosch
|
靠youtube,討論區,谷歌。

細個自己換插頭,咪開舊果個時,跟住d 電線顏色咁縛新電線。太深奧果d 都係俾專人搞。
happybebebe
|
水電師傅要考牌
所以都係小心
小可愛11
|

其實應該係家居維修班,可以去睇下工聯會。
美之選468
|

工聯會
matata
|
要考牌既話就真係出去學,但如果諗住屋企自己diy就工聯會應該有既
小可愛11
|
matata 發表於 18-12-17 16:34
要考牌既話就真係出去學,但如果諗住屋企自己diy就工聯會應該有既

樓主都係想 DIY 啫,因為佢有個吊櫃想揾人$500安裝,但呢個價錢應該無可能,所以佢先想自學自己搞掂。
JoanC
|
小可愛11 發表於 18-12-17 16:39
樓主都係想 DIY 啫,因為佢有個吊櫃想揾人$500安裝,但呢個價錢應該無可能,所以佢先想自學自己搞掂。
...

我諗無做開,就算學過下都好難自己一個裝到吊櫃,唔實淨會好危險。

水電,如好簡單,睇 youtube 啦!拉電線果啲真係要有牌先好做。
Applepay
|
小可愛11 發表於 18-12-17 16:39
...

係,我都係想學下家居維修,費事下下搵師傅
Applepay
|
matata 發表於 18-12-17 16:34

工聯不知有冇水電學呢?
小可愛11
|
JoanC 發表於 18-12-17 16:51
我諗無做開,就算學過下都好難自己一個裝到吊櫃,唔實淨會好危險。

水電,如好簡單,睇 youtube 啦!拉電 ...

係呀,我細細個就有做工程經驗,有時候都情願比錢人賺。
Applepay
|
bosch 發表於 18-12-17 16:28
靠youtube,討論區,谷歌。

細個自己換插頭,咪開舊果個時,跟住d 電線顏色咁縛新電線。太深奧果d 都係俾 ...

我都係咁學
小可愛11
|
Applepay 發表於 18-12-17 16:54
工聯不知有冇水電學呢?

工聯會水電課程係用來考牌或搵食用,比你學都未識,你學家居維修就夠。
Applepay
|
小可愛11 發表於 18-12-17 16:54
係呀,我細細個就有做工程經驗,有時候都情願比錢人賺。

我都做過冷氣學徒,但現在洗腦了,完全忘記。
Applepay
|
小可愛11 發表於 18-12-17 16:56
工聯會水電課程係用來考牌或搵食用,比你學都未識,你學家居維修就夠。
...

家居維修包水電?
小可愛11
|
Applepay 發表於 18-12-17 16:56
我都做過冷氣學徒,但現在洗腦了,完全忘記。

冷氣學徒?學到洗冷氣 / 人雪種?如果識安裝分體嘅話,咁你應該識用石屎鑽,至於識唔識分綫同安刀制就睇你師父有冇教你。
小可愛11
|
Applepay 發表於 18-12-17 16:56
家居維修包水電?

有最簡單嘅知識。