自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

melody93949596 發表於 18-12-18 00:10
隱性地貧可以捐血 !
隱性地貧可以捐血 !
隱性地貧可以捐血 !

無錯
放下自在

大宅

miriam 發表於 18-12-17 15:55
驗血血色素唔夠, 畀左鐵丸我食, 遲下再試過!

我尋日都唔俾我捐
血紅素已passed
見姑娘問我問題時 問我條眉係畫定係繡
原來整眉=紋身都要等一年先捐得
我上個月先繡 好彩姑娘提我

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

mihk 發表於 18-12-19 09:46
我尋日都唔俾我捐
血紅素已passed
見姑娘問我問題時 問我條眉係畫定係繡
多謝提醒

仲諗住去整整條眉, 原來繡完一年都唔捐得血

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

miriam 發表於 18-12-19 09:53
多謝提醒

整過牙,針灸過一段時間(好似4星期)都唔得。
捐血前填個份問卷好長,好多野問。
所以你make sure 自己係狀態好先去,唔單係血色素。如果唔係,白行。
天氣太凍都不宜,血管收縮d,d血好似杰,難出。
眼見捐血其實十個男士,先有,2-3個女。唔洗勉強自己,做善事仲有好多形式既。

男爵府

大近視都唔適合捐血, 眼科醫生林順潮講的

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

umama 發表於 18-12-19 10:20
整過牙,針灸過一段時間(好似4星期)都唔得。
捐血前填個份問卷好長,好多野問。
所以你make sure 自己 ...
針灸我問過獨立包裝一次性既針係無問題

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

orangeca 發表於 18-12-19 10:22

大近視又唔適合?

珍珠宮

我好耐以前捐過,係近呢幾年先知自己係(隱性地貧)

王國長老

orangeca 發表於 18-12-19 10:22
係邊度講? 報章?

男爵府

小驚 發表於 18-12-19 10:58
大近視又唔適合?

係, 因爲血壓波動會應該視網膜

男爵府

miriam 發表於 18-12-19 11:58
係邊度講? 報章?
佢係微博日日科普眼科知識。

首頁

尾頁

跳至